Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.2.2013 15:52:06

Pravilnik o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebino, obliko, način in roke za predložitev podatkov - predlog - 31. 1. 2013

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Pravilnik o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebino, obliko, način in roke za predložitev podatkov - predlog - 31. 1. 2013 Racunovodja.com

1. člen

S tem pravilnikom se za izvajanje osmega in devetega odstavka 38. člena Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 13/11-uradno prečiščeno besedilo, 32/12 in 94/12) podrobneje predpisujejo zahteve za računalniške programe in elektronske naprave, ki se uporabljajo za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju, upravljanje in delovanje teh informacijskih sistemov ter vsebino, obliko, način in roke za predložitev podatkov.

2. člen

Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:

Računi pri gotovinskem poslovanju so izdani računi za prodajo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino.

Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačilo s plačilno kartico, čekom in drug podoben način plačila, razen plačil na transakcijski račun.

Elektronska naprava je naprava, namenjena zbiranju, obdelavi ali hrambi podatkov in na kateri se praviloma izvaja programska oprema.

Računalniški programi so sestavljeni iz dokumentiranih sistemskih (operacijski sistem, podatkovna baza,…) in uporabniških (aplikativnih) programov, običajno v obliki ene ali več ključnih komponent, ki ob zagonu na elektronski napravi omogočajo delovanje skladno z dokumentirano namembnostjo programa.

Ključne komponente so datoteke, ki vsebujejo izvršno kodo programske opreme.

3. člen

Računalniški programi ali elektronske naprave, ki jih zavezanec za davek uporablja za izdajanje računov za prodajo blaga ali storitev pri gotovinskem poslovanju, morajo hraniti izvorne podatke o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju in vse poznejše spremembe teh podatkov.

Podatki o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju in vse poznejše spremembe teh podatkov so lahko shranjeni v elektronski napravi ali na drugem elektronskem mediju. Ta pravilnik se uporablja tudi za podatke o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju, ki so bili za namene hranjenja, iz elektronskih naprav, preneseni na druge elektronske nosilce podatkov.

Vsebina podatkov, ki jih je potrebno hraniti v elektronskih evidencah, je določena v Prilogi, ki je sestavni del pravilnika.

4. člen

Zavezanci za davek, ki za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju (v nadaljevanju računi) uporabljajo računalniške programe ali elektronske naprave, morajo na zahtevo davčnega organa v postopku davčnega nadzora predložiti izpis podatkov o izdanih računih v urejenih strukturiranih računalniških datotekah v vsebini, obliki in na način, določen v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.

Zavezanci za davek, ki za izdajanje računov uporabljajo računalniške programe ali elektronske naprave, morajo na zahtevo davčnega organa v postopku davčnega nadzora predložiti tudi druge izpise podatkov iz svojih elektronsko vodenih poslovnih knjig in evidenc v urejenih strukturiranih računalniških datotekah, katerih vsebina in oblika sicer nista določena s tem pravilnikom.

Kadar davčni organ pridobiva podatke, potrebne za pobiranje davkov, na podlagi 39. člena Zakona o davčnem postopku, lahko od oseb, ki za izdajanje računov uporabljajo računalniške programe ali elektronske naprave, zahteva predložitev podatkov v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena.

5. člen

Zavezanci za davek morajo davčnemu organu predložiti izpis podatkov iz 4. člena tega pravilnika v treh dneh po prejemu zahteve davčnega organa za predložitev izpisa podatkov. Rok za predložitev podatkov iz 4. člena tega pravilnika se na utemeljeno pisno zahtevo zavezanca za davek lahko podaljša za največ pet delovnih dni.

6. člen

Zavezanci za davek, ki ne zagotavljajo izpisa podatkov v vsebini, obliki in na način, določen s tem pravilnikom, so dolžni ob zahtevi davčnega organa za predložitev izpisa po tem pravilniku, davčni organ pisno obvestiti o razlikah med predpisano vsebino in obliko s tem pravilnikom ter med izpisom podatkov, ki ga lahko predložijo davčnemu organu, ter so dolžni davčni organ obvestiti o natančni vsebini in obliki izpisa podatkov iz svojih elektronsko vodenih evidenc, ki ga lahko predložijo davčnemu organu.

Izpis podatkov zavezanca za davek, ki ne ustreza vsebini, obliki in načinu, določenim v Prilogi tega pravilnika se šteje za ustrezen, če tak izpis podatkov zagotavlja najmanj vse vsebinske podatke, predpisane s tem pravilnikom.

7. člen

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Št. 007-/2013/

Priloga: Vsebina, oblika in način izpisa podatkov iz elektronsko vodenih evidenc o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju zavezanca za davek

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT