Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.2.2013 14:09:23

Uveljavitev Sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uveljavitev Sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja Racunovodja.com

V Uradnem listu Republike Slovenije (št. 106 z dne 28. 12. 2012) so bile objavljene spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Spremembe in dopolnitve Pravil), ki jih je sprejela Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na 12. redni seji 11. decembra 2012, nanje pa je dal soglasje minister za zdravje. Spremembe in dopolnitve Pravil začnejo veljati petnajsti dan po objavi, t. j. 12. 1. 2013.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Pravila) predstavljajo temeljni podzakonski akt, ki podrobneje ureja vrste in obseg pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, obveznosti zavezancev in zavarovanih oseb, pogoje in postopke za uresničevanje pravic, standarde zdravstvenih storitev in medicinskih pripomočkov, varstvo pravic zavarovanih oseb ter nadzor uresničevanja pravic in obveznosti. Tokratne Spremembe in dopolnitve Pravil prinašajo naslednje pomembnejše novosti:

- prijava v obvezno zdravstveno zavarovanje za družinske člane in udeležence usposabljanj:

Po prvi prijavi družinskega člana v zavarovanje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) po uradni dolžnosti ureja njegovo zavarovanje po nosilcu zavarovanja ves čas, dokler so izpolnjeni pogoji za zavarovanje na strani nosilca zavarovanja in njegovega družinskega člana. To pomeni, da starš novorojenca prijavi v obvezno zdravstveno zavarovanje, nato pa ob spremembah zavarovanja (npr. zaposlitev pri drugem delodajalcu, upokojitev…) ni potrebno vlagati nove prijave v zavarovanje za otroka. Prijavo v zavarovanje za otroka je potrebno vložiti najkasneje v 60. dneh po rojstvu. Do takrat lahko otrok zdravstvene storitve uveljavlja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja enega od staršev. Sprememba prične veljati 1.6.2013 in se uporablja tudi za zavarovanje družinskih članov, ki so že obvezno zdravstveno zavarovani.

Nosilec usposabljanj oz. organizator aktivnosti in del je dolžan zavarovati udeležence za poškodbo pri delu in poklicno bolezen. Če je trajanje usposabljanja oz. aktivnosti znano ob pričetku zavarovanja, se lahko hkrati s prijavo vloži tudi odjava iz zavarovanja.

Obe opisani spremembi pomenita manj administracije s strani zavezancev za prijavo v zavarovanje kot tudi ZZZS.

- pravica do zobnoprotetičnih pripomočkov ter standardnih materialov pri zalivkah v vidnem sektorju in protezah:

Če je zavarovana oseba upravičena do mostička in delne snemne proteze v isti čeljusti, je po novem upravičena do proteze, ki nadomesti vse vrzeli v čeljusti ali do zobnoprotetičnega fiksnega nadomestka (prej samo do proteze, ki nadomesti vse vrzeli v čeljusti), vendar le v primeru, če je cena te storitve enaka ali nižja od cene zobnoprotetičnih fiksnih nadomestkov. Gre za razširitev pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pri standardnih materialih za zalivke v vidnem sektorju se zaradi neustreznosti izločijo silikofosfatni in silikatni cementi, pri protezah so kot standardni materiali določeni akrilati, pri delnih snemnih protezah pa standardni material postane ulita kovinska baza (prej akrilat). Gre za razširitev pravice.

- veljavnost listine za tujino (Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in konvencijskega potrdila za Bosno in Hercegovino):

Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, če niso sami zavarovanci, se veljavnost listine za tujino podaljšuje iz 1 leta na 5 let. Po novem bodo upokojenci in po njih zavarovani družinski člani ter otroci do dopolnjenega 18. leta starosti, po izvedenem naročilu, prejeli listino za tujino, ki bo veljala pet let oz. do dopolnjenega 18 leta starosti, če otrok prej dopolni 18 let.

Poleg tega se Spremembe in dopolnitve Pravil nanašajo še na:

- uskladitev z veljavno zakonodajo, in sicer spremembo vsebine pojma "zavezanec", terminološko uskladitev pojma "medicinsko-tehnični pripomočki" s pojmom "medicinski pripomočki", terminološko uskladitev pojma "očesni pripomočki" s pojmom "medicinski pripomočki za izboljšanje vida", opredelitev pojma "zobnoprotetični pripomočki", sprememba pojma "Evropskih skupnosti" v "Evropske unije" in uskladitev z 78.a členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

- črtanje Priloge k Pravilom: "Šifrant ortopedskih, ortotičnih, očesnih, slušnih in drugih pripomočkov".

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

6.7.2020 15:52:52:
Podatki za obračun plač za junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT