Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.2.2013 14:09:23

Uveljavitev Sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uveljavitev Sprememb in dopolnitev Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

V Uradnem listu Republike Slovenije (št. 106 z dne 28. 12. 2012) so bile objavljene spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Spremembe in dopolnitve Pravil), ki jih je sprejela Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na 12. redni seji 11. decembra 2012, nanje pa je dal soglasje minister za zdravje. Spremembe in dopolnitve Pravil začnejo veljati petnajsti dan po objavi, t. j. 12. 1. 2013.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Pravila) predstavljajo temeljni podzakonski akt, ki podrobneje ureja vrste in obseg pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, obveznosti zavezancev in zavarovanih oseb, pogoje in postopke za uresničevanje pravic, standarde zdravstvenih storitev in medicinskih pripomočkov, varstvo pravic zavarovanih oseb ter nadzor uresničevanja pravic in obveznosti. Tokratne Spremembe in dopolnitve Pravil prinašajo naslednje pomembnejše novosti:

- prijava v obvezno zdravstveno zavarovanje za družinske člane in udeležence usposabljanj:

Po prvi prijavi družinskega člana v zavarovanje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) po uradni dolžnosti ureja njegovo zavarovanje po nosilcu zavarovanja ves čas, dokler so izpolnjeni pogoji za zavarovanje na strani nosilca zavarovanja in njegovega družinskega člana. To pomeni, da starš novorojenca prijavi v obvezno zdravstveno zavarovanje, nato pa ob spremembah zavarovanja (npr. zaposlitev pri drugem delodajalcu, upokojitev…) ni potrebno vlagati nove prijave v zavarovanje za otroka. Prijavo v zavarovanje za otroka je potrebno vložiti najkasneje v 60. dneh po rojstvu. Do takrat lahko otrok zdravstvene storitve uveljavlja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja enega od staršev. Sprememba prične veljati 1.6.2013 in se uporablja tudi za zavarovanje družinskih članov, ki so že obvezno zdravstveno zavarovani.

Nosilec usposabljanj oz. organizator aktivnosti in del je dolžan zavarovati udeležence za poškodbo pri delu in poklicno bolezen. Če je trajanje usposabljanja oz. aktivnosti znano ob pričetku zavarovanja, se lahko hkrati s prijavo vloži tudi odjava iz zavarovanja.

Obe opisani spremembi pomenita manj administracije s strani zavezancev za prijavo v zavarovanje kot tudi ZZZS.

- pravica do zobnoprotetičnih pripomočkov ter standardnih materialov pri zalivkah v vidnem sektorju in protezah:

Če je zavarovana oseba upravičena do mostička in delne snemne proteze v isti čeljusti, je po novem upravičena do proteze, ki nadomesti vse vrzeli v čeljusti ali do zobnoprotetičnega fiksnega nadomestka (prej samo do proteze, ki nadomesti vse vrzeli v čeljusti), vendar le v primeru, če je cena te storitve enaka ali nižja od cene zobnoprotetičnih fiksnih nadomestkov. Gre za razširitev pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pri standardnih materialih za zalivke v vidnem sektorju se zaradi neustreznosti izločijo silikofosfatni in silikatni cementi, pri protezah so kot standardni materiali določeni akrilati, pri delnih snemnih protezah pa standardni material postane ulita kovinska baza (prej akrilat). Gre za razširitev pravice.

- veljavnost listine za tujino (Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in konvencijskega potrdila za Bosno in Hercegovino):

Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, če niso sami zavarovanci, se veljavnost listine za tujino podaljšuje iz 1 leta na 5 let. Po novem bodo upokojenci in po njih zavarovani družinski člani ter otroci do dopolnjenega 18. leta starosti, po izvedenem naročilu, prejeli listino za tujino, ki bo veljala pet let oz. do dopolnjenega 18 leta starosti, če otrok prej dopolni 18 let.

Poleg tega se Spremembe in dopolnitve Pravil nanašajo še na:

- uskladitev z veljavno zakonodajo, in sicer spremembo vsebine pojma "zavezanec", terminološko uskladitev pojma "medicinsko-tehnični pripomočki" s pojmom "medicinski pripomočki", terminološko uskladitev pojma "očesni pripomočki" s pojmom "medicinski pripomočki za izboljšanje vida", opredelitev pojma "zobnoprotetični pripomočki", sprememba pojma "Evropskih skupnosti" v "Evropske unije" in uskladitev z 78.a členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

- črtanje Priloge k Pravilom: "Šifrant ortopedskih, ortotičnih, očesnih, slušnih in drugih pripomočkov".

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

23.10.2019 14:36:05:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž), Maribor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT