Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 26.6.2013 12:34:00

Vlada določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji, ki je potekala 21. junija 2013, določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva in ga predloži Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po nujnem postopku. S predlogom zakona Vlada RS določa začasne ukrepe na področju izplačevanja denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in porodniškega nadomestila v skladu s programom stabilnosti ter začasne spodbude za zaposlovanje mladih brezposelnih oseb, katerih namen je prispevati k doseganju njihove čim hitrejše in stabilne zaposlenosti kot tudi k zmanjševanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela.

Ukrepi, ki jih prinaša predlog zakona, so začasni. Ukrepa glede izplačevanja denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in porodniškega nadomestila, po predlogu zakona veljata od 1. avgusta letos do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka družbenega bruto proizvoda, kar je enako, kot določa ZUJF. Ukrep, ki prinaša spodbude za zaposlovanje mladih brezposelnih oseb, pa naj bi po predlogu zakona veljal od 1.  novembra 2013 do konca leta 2014 (31. 12. 2014).

Predlog zakona tako določa znižanje z odločbo priznanih zneskov denarnega nadomestila za primer brezposelnosti za 3 %, in sicer za čas veljavnosti zakona. Ob tem znižani znesek denarnega nadomestila ne bo mogel biti nižji od najnižjega zneska denarnega nadomestila, kot je določen v Zakonu o urejanju trga dela (ZUTD) – kar znaša 350 evrov (razen v izjemnih primerih, ki jih določa ZUTD). Sicer so marca 2013 upravičenci v povprečju prejeli 675,64 evrov bruto denarnega nadomestila.

Znižanje nadomestila po predlogu zakona velja tudi za brezposelne, ki bodo z dnem uveljavitve zakona že prejemali denarno nadomestilo. V teh primerih bo Zavod RS za zaposlovanje zaradi znižanja, ki ga določa predlog zakona, po uradni dolžnosti ponovno odločil o višini denarnega nadomestila.

Zaradi povečanja zaposlitvenih možnosti mladih brezposelnih oseb pa predlog zakona prinaša tudi spodbudo delodajalcem za zaposlovanje. Tako bo delodajalec, ki bo v času veljavnosti zakona za nedoločen čas zaposlil brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj en mesec prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, za prvih 24 mesecev zaposlitve v celoti oproščen plačila prispevkov delodajalca (prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti). Po predlogu zakona bo ukrep veljal za zaposlitve od 1. 10. 2013 do 31. 12. 2014. Če bo takšna zaposlitev osebi predčasno prenehala po volji delodajalca v prvih 24 mesecih, ko je delodajalec upravičen do oprostitve plačila prispevkov, bo dolžan za nazaj plačati vse prispevke, katerih je bil po zakonu oproščen. Sicer pa delodajalec, ki bo prejel navedeno spodbudo, ne bo mogel biti upravičen do nekaterih drugih spodbud.

Kljub oprostitvi prispevkov za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje bo zaposleni upravičen do enakega obsega pravic iz navedenih socialnih zavarovanj, kot če bi bili prispevki delodajalca plačani.

Ocenjujemo, da bo namesto 20.000 novih zaposlitev mladih, kolikor jih je bilo v letu 2012 (od tega skoraj 90 % za določen čas), na podlagi navedene spodbude na letni ravni na novo zaposlenih 25.000 mladih, od tega 7.000 za nedoločen čas.

Poleg tega bi se na podlagi te spodbude na letni ravni prihodki proračuna iz naslova dohodnine povečali za 3,2 milijona evrov, vplačani prispevki za socialno varnost pa za 7,4 milijone evrov. Hkrati bi to pomenilo dodaten prihranek pri izplačilih denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in denarne socialne pomoči, okvirno 4 milijone evrov.

Spodbuda za zaposlovanje mladih je časovno omejena zaradi možnosti vrednotenja ukrepa, ki se bo v naslednjem letu presojal z vidika obremenitev posameznih oblik dela, ki so delodajalcem dostopne na trgu dela v RS, in z vidika dejanskega vpliva na povečanje zaposlovanja za nedoločen čas oziroma dejansko spodbujenega dodatnega zaposlovanja, ki ga sicer ne bi bilo.

Predlog zakona pa določa tudi zgornjo mejo izplačila porodniškega nadomestila, in sicer na dvakratnik povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji, kot jo določa zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, kar znaša 2.862,84 evrov bruto mesečno. Gre za enak ukrep, kot velja za nadomestilo za nego in varstvo otroka že na podlagi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter Zakona za uravnoteženje javnih financ. Po predlogu zakona bo navedeno veljalo le za upravičenke, ki bodo začele postopek uveljavljanja porodniškega nadomestila po uveljavitvi tega zakona. V letu 2013 sicer približno 100 upravičenk mesečno prejema porodniško nadomestilo, ki je višje od dvakratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji. 

Predlagana začasna ukrepa na področju izplačevanja denarnega nadomestila za primer brezposelnosti in porodniškega nadomestila bosta pripomogla k nadaljnjemu zmanjševanju javnofinančnih odhodkov s ciljem uravnoteženja javnih financ. Predlagana olajšava za zaposlovanje mladih brezposelnih oseb pa bo pripomogla k večjemu zaposlovanju in s tem k večjemu prilivu sredstev v obe socialni blagajni, hkrati bo prispevala k udejanjanju ukrepa Jamstva za mlade (Youth Employment Iniciative, YEI, 2013), ki ga je sprejela Evropska komisija v okviru svežnja ukrepov za zaposlovanje mladih.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT