Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.7.2013 14:04:29

Vlada sprejela predlog stališča RS k Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o primerljivosti provizij, povezanih s plačilnimi računi, zamenjavi plačilnih računov in dostopu do osnovnih plačilnih računov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog stališča RS k Predlogu direktive Evropskega parlamenta in Sveta o primerljivosti provizij, povezanih s plačilnimi računi, zamenjavi plačilnih računov in dostopu do osnovnih plačilnih računov Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 15. redni seji, ki je potekala 26. junija 2013, sprejela predlog stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta o primerljivosti provizij, povezanih s plačilnimi računi, zamenjavi plačilnih računov in dostopu do osnovnih plačilnih računov. Slovenija podpira zakonodajne predloge, katerih namen je izboljšanje delovanja notranjega trga finančnih storitev, med katere sodi tudi predlog Direktive Evropskega parlamenta in Sveta o primerljivosti provizij, povezanih s plačilnimi računi, zamenjavi plačilnih računov in dostopu do osnovnih plačilnih računov. Cilj predloga je zagotoviti preglednost in primerljivost bančnih provizij v zvezi s plačilnimi računi, predpisati pravila za zamenjavo plačilnih računov ter pravila za dostop do osnovnega plačilnega računa računov. Republika Slovenija bo v postopkih sprejemanja predloga direktive podprla rešitve, ki bodo zasledovale zastavljene cilje in bodo uravnotežene tako z vidika potrošnikov kot tudi ponudnikov plačilnih storitev.

V Aktu za enotni trg II, ki je bil sprejet 3. oktobra 2012, je zakonodajna pobuda o bančnih računih v EU opredeljena kot eden od dvanajstih prednostnih ukrepov za ustvarjanje konkretnih učinkov na področju enotnega trga. Cilj predlagane direktive je vsem državljanom EU zagotoviti dostop do osnovnega plačilnega računa, zagotoviti preglednost in primerljivost provizij za bančne račune ter poenostaviti spremembe bančnega računa.

Ukrepi za uresničevanje enotnega trga finančnih storitev bi morali spodbujati rast in poslovne priložnosti za ponudnike finančnih storitev, ključnega pomena pa je tudi njihov vpliv na potrošnike. Trenutno zaradi nejasnosti provizij za plačilne račune potrošniki težko sprejemajo ozaveščene odločitve. Poleg tega je postopek zamenjave plačilnih računov pogosto dolgotrajen in zapleten, tudi če so provizije primerljive. Zato je raven pasivnosti potrošnikov kar zadeva plačilne račune, še zelo visoka. Raziskava o finančnih storitvah na drobno, ki je bila izvedena leta 2012, je pokazala, da velik del potrošnikov običajno vztraja pri svojem ponudniku plačilnih storitev.

Učinek ukrepov, ki jih je EU sprejela za zagotavljanje trdnega in zanesljivega okvira, da bi v celoti razvila koristi notranjega trga za finančne storitve, zmanjšuje dejstvo, da velik del prebivalstva EU še vedno nima bančnega računa. Svetovna banka je ocenila, da približno 58 milijonov potrošnikov EU nima plačilnega računa in da ga približno 25 milijonov želi odpreti. Poleg tega študije in posvetovanja Komisije ter pritožbe potrošnikov kažejo, da ima veliko državljanov težave pri odpiranju plačilnega računa, ker nimajo stalnega prebivališča v državi članici, v kateri ima sedež ponudnik plačilnih storitev. Vsi ti dejavniki negativno vplivajo na potrošnikovo zmožnost pridobitve plačilnega računa, zlasti v tujini.

Glede na to je zaradi krepitve povezovanja trga plačilnih računov Evropske unije, cilj predloga direktive izboljšati preglednost in primerljivost informacij o provizijah v zvezi s plačilnimi računi, poenostaviti zamenjavo plačilnih računov, odpraviti diskriminacijo na podlagi stalnega prebivalstva v zvezi s plačilnimi računi ter zagotoviti dostop do osnovnega plačilnega računa v Evropski uniji. Predlog direktive bo prispeval k enostavnejšemu vstopu na trg, boljši ekonomiji obsega in zato večji konkurenci v sektorju bančništva in plačilnih storitev v državah članicah in med njimi. Z ukrepanjem za poenostavitev primerljivih storitev in provizij, ki jih ponujajo ponudniki plačilnih storitev, ter za olajšanje postopka zamenjave plačilnih računov se bodo izboljšale tudi cene in storitve za potrošnike. Poleg tega bo predlog direktive zagotovil vsem potrošnikom Evropske unije dostop do storitev, povezanih z osnovnim plačilnim računom, in preprečil diskriminacijo na podlagi prebivališča do potrošnikov, ki nameravajo odpreti plačilni račun v tujini, kar bo pozitivno za ponudnike plačilnih storitev in potrošnike.

Predlog direktive določa, da morajo države članice pripraviti seznam najbolj reprezentativnih plačilnih storitev, za katere se na nacionalni ravni plačuje provizija, hkrati pa morajo pripraviti tudi standardizirane terminologije za te storitve. Prav tako morajo določiti obveznost ponudnikov plačilnih storitev, da potrošnikom zagotovijo seznam najbolj reprezentativnih plačilnih storitev, za katere je treba na nacionalni ravni plačevati provizijo in informacijo o višini provizij. Potrošnikom bo prav tako moral biti zagotovljen dostop do vsaj enega spletnega mesta v državi članici, na katerem je objavljena primerjava provizij za plačilne račune.

Predlog direktive določa pravila in obveznosti ponudnikov plačilnih storitev, ki sprejemajo in tistih ki prenašajo račune, morebitni stroški, povezani s storitvami zamenjave računov pa morajo biti primerni in skladni z nastalimi stroški.

V zvezi z dostopom do osnovnega plačilnega računa predlog direktive določa pravico dostopa do osnovnega plačilnega računa za potrošnike v kateri koli državi članici. V ta namen morajo države članice določiti vsaj enega ponudnika plačilnih storitev, ki ponuja osnovni plačilni račun. V predlogu je vključen seznam plačilnih storitev, ki jih mora vključevati osnovni plačilni račun, ter predpisana obveznost, da morajo ponudniki plačilnih storitev, storitev vodenja osnovnega plačilnega računa ponujati brezplačno ali z razumno provizijo.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.7.2020 14:45:41:
Koledar poročanja - julij 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

2.7.2020 15:21:02:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT