Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.10.2013 13:32:20

Vlada potrdila predlog novele Zakona o dostopu do informacij javnega značaja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada potrdila predlog novele Zakona o dostopu do informacij javnega značaja Racunovodja.com

Vlada RS je na 27. redni seji, ki je potekala 3. oktobra 2013, določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dostopu do informacij javnega značaja in ga posreduje v obravnavo po rednem postopku Državnemu zboru RS. Zavezanci za dostop do informacij javnega značaja so po veljavni zakonodaji državni organi, občine in druge osebe javnega prava, s predlaganimi zakonskimi spremembami pa se obveznost zagotavljanja dostopa do informacij javnega značaja širi tudi na gospodarske družbe in druge pravne osebe v lasti države in občin.

Namen predloga zakona je v krepitvi transparentnosti poslovanja, zavezanosti javnosti, odgovornosti in integriteti pri upravljanju gospodarskih javnih zavodov, javnih podjetij ter gospodarskih družb in drugih pravnih oseb zasebnega prava pod prevladujočim vplivom države, samoupravnih lokalnih skupnosti in/ali drugih oseb javnega prava, in sicer

  1. z določitvijo novih zavezancev za informacije javnega značaja,
  2. vzpostavitvijo uradnega registra zavezancev pri Ajpes RS in
  3. določitvijo centralizirane in enotne proaktivne objave javnih podatkov določenih zavezancev preko Uprave RS za javna plačila.

Eden glavnih ciljev novele ZDIJZ je po vzoru nekaterih drugih držav (npr. Hrvaška, Velika Britanija, Danska, Švedska, Srbija, Nova Zelandija), da se preko dviga stopnje transparentnosti pri sklepanju poslov pripomore k bolj učinkovitemu upravljanju s premoženjem in finančnimi sredstvi poslovnih subjektov pod prevladujočim vplivom oseb javnega prava, predvsem tudi gospodarskih družb v lasti države. To bo po drugi strani pripomoglo tudi k vzpostavitvi konkurenčnih pogojev na trgu, predvsem za male in srednje velike gospodarske družbe, ki želijo poslovati z oziroma konkurirati gospodarskim družbam pod prevladujočim vplivom države ali samoupravnih lokalnih skupnosti, torej z vidika preostalih gospodarskih družb, ki delujejo na trgu ustvariti bolj konkurenčno poslovno okolje. Poleg tega je namen zagotoviti transparentnost prejemkov vodstvenih oseb v družbah v lasti države in občin in ustvariti pogoje v katerih bo kadrovanje v teh družbah, pregledno in kjer bodo na te položaje prišli najboljši posamezniki glede na zahtevane izkušnje. Na ta način se bodo preko sistemske transparentnosti pomembno zmanjšala korupcijska tveganja.

Pri predlaganih spremembah se zasleduje uravnotežen pristop:

  • pri novih zavezancih se kot informacije javnega značaja, glede katerih javnost lahko zahteva dostop, opredeli zgolj specifične ključne informacije: pogodbe o upravljanju s stvarnim premoženjem in o izdatkih (naročila blaga, gradenj, agentskih in svetovalnih storitev, sponzorske, donatorske) ter podatki o prejemkih in kadrovanju poslovodstva in članov nadzornega sveta. Čeprav bodo v praksi navedene pogodbe o izdatkih še vedno načeloma varovane v skladu s pravili ZGD-1 o poslovni skrivnosti, se z novelo ZDIJZ jasno določi tiste podatke, ki so absolutno javni in praviloma ne morejo predstavljati poslovne skrivnosti (osnovni podatki o sklenjenih pravnih poslih: vrsta posla, pogodbena vrednost in vrednost posameznih izplačil, pogodbeni partner, terminski plan);
  • novih zavezancev se ne obremenjuje z administrativnimi obremenitvami oz. se to zmanjša na minimum;
  • proaktivna objava absolutno javnih podatkov o izdatkih se zagotovi brez kakršnegakoli obremenjevanja novih zavezancev; na centraliziran in poenoten način preko Uprave za javna plačila in sicer za veljavne zavezance (vključno z javnimi gospodarskimi zavodi) in ožji segment novih zavezancev (podjetja v 100% lasti in javna podjetja).

Vir: MNZ

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

6.7.2020 15:52:52:
Podatki za obračun plač za junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT