Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.10.2013 14:56:21

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o bančništvu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o bančništvu Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 28. redni seji, ki je potekala 10. oktobra 2013, določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o bančništvu in ga pošilja v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku.

Glavni namen sprememb oziroma dopolnitev zakona, ki ureja bančništvo, je uvedba možnosti prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti banke kot izrednega ukrepa, ki ga lahko banki izreče Banka Slovenije. S tem naj bi tudi delničarji banke in drugi upniki v čim večji meri prispevali k prestrukturiranju banke, ki se sooča z okoliščinami povečanega tveganja, zaradi katerih bi bila ogrožena stabilnost finančnega sistema. V ta namen se v zakonu zlasti definirajo kvalificirane obveznosti, ki so lahko predmet prenehanja ali konverzije v navadne delnice banke, nadalje se podrobneje urejajo naloge izredne uprave (poročanje Banki Slovenije, izdelava načrta reorganizacije banke), pristojnosti Banke Slovenije ter način izvedbe tega izrednega ukrepa. Namen zakona je omogočiti izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti bank v skladu z ZUKSB in tako posledično zvišati bonitetne ocene države in posameznih bank. Evropska komisija (DG COMP) je Republiki Sloveniji sporočila, da se bodo za izvedbo ukrepov v slovenskih bankah uporabljala nova pravila o državni pomoči za podporne ukrepe v korist bank v okviru finančne krize. Nova pravila vključujejo določbe o porazdelitvi bremena med delničarji in podrejenimi upniki, kar po sedanji zakonodaji v Republiki Sloveniji ni mogoče. Z delitvijo bremen med delničarje in podrejene upnike se državna pomoč omeji na najmanjšo potrebno in zmanjšajo potrebni izdatki iz državnega proračuna.

Cilji predlaganih sprememb in dopolnitev zakona so:

  • uvesti in natančneje določiti ukrep prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti banke tako, da finančna stabilnost ni ogrožena,
  • vzpostaviti kapitalsko ustreznost in druge pogoje za poslovanje bank,
  • zagotoviti varnost depozitov in preostalega nepodrejenega dolga,
  • zagotoviti boljše pogoje za imetnike podrejenega dolga v primerjavi s stanjem, kjer bi bil nad banko začet postopek stečaja.

V skladu z ZFPPIPP se postopek prisilne poravnave vodi zato, da se dolžniku, ki je postal insolventen, omogoči finančno prestrukturiranje, na podlagi katerega postane kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben in se upnikom zagotovijo ugodnejši pogoji plačila njihovih terjatev, kot če bi bil nad dolžnikom začet stečajni postopek. Takšnemu cilju sledi tudi predlog zakona, ki določa, da ob prenehanju ali konverziji noben upnik ne utrpi večjih izgub, kot bi jih, če bi prišlo do stečaja banke. V sedanjih gospodarskih razmerah obstaja veliko tveganje, da zaradi prisilnih prodaj premoženje banke ne bi zadoščalo za poplačilo vseh terjatev upnikov, saj so tudi likvidna sredstva postala težje prodajljiva in jih je treba prodati z diskontom. V zakonu so tudi določbe, ki omogočijo izvedbo ukrepov samo, če obstajajo realne možnosti, da bo uporaba tega ukrepa v povezavi s preostalimi ukrepi ponovno vzpostavila kapitalsko ustreznost in druge pogoje za poslovanje v skladu s pravili o upravljanju tveganj oziroma bo v banki izveden ukrep nadzorovane likvidacije.

V skladu z ZFPPIPP da mnenje glede insolventnosti dolžnika in verjetnosti uspešnega finančnega prestrukturiranja ter ugodnejših pogojev plačila pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetja. V predlogu zakona pa izredni ukrep prenehanja ali konverzije sproži Banka Slovenije, s čimer se zagotovi dodatna kakovost odločitve.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT