Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.10.2013 16:05:00

Predlog Evropske komisije: Standardni obračun DDV - poenostavitev za podjetja in boljše izpolnjevanje predpisov

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog Evropske komisije: Standardni obračun DDV - poenostavitev za podjetja in boljše izpolnjevanje predpisov Racunovodja.com

Komisija je 23. oktobra 2013 predlagala nov standardni obračun DDV, ki lahko podjetjem EU prihrani do 15 milijard evrov stroškov letno. Namen te pobude je zmanjšati birokratske ovire za podjetja, olajšati izpolnjevanje davčnih predpisov in izboljšati učinkovitost davčnih uprav v celotni Uniji. V tem pogledu predlog v celoti odraža zavezanost Komisije k pametni pravni ureditvi in je ena od pobud iz nedavno pripravljenega programa REFIT, s katerim naj bi poenostavili pravila in zmanjšali upravne obremenitve za podjetja (IP/13/891). Današnji predlog določa enotne zahteve za podjetja pri izpolnjevanju njihovih obračunov DDV ne glede na državo članico. Na podlagi standardnega obračuna DDV, ki bo nadomestil zadevne nacionalne obračune, bo zagotovljeno, da se bodo po celotni EU od podjetij zahtevali enaki osnovni podatki v enakih rokih. Ker je enostavnejše postopke lažje izpolnjevati in jih je lažje uveljaviti, bi se moralo z današnjim predlogom izboljšati tudi izpolnjevanje predpisov v zvezi z DDV in povečati javni prihodki.

Evropski komisar za obdavčenje Algirdas Šemeta je dejal: „Standardni obračun DDV izboljšuje položaj vseh. Za podjetja pomeni enostavnejše postopke, manjše stroške in manj birokracije. Vlade bodo imele na voljo novo orodje, ki bo prispevalo k lažjemu izpolnjevanju predpisov v zvezi z DDV, s čimer bi se morali povečati tudi njihovi prihodki. Današnji predlog torej podpira našo zavezanost k podjetjem prijaznemu enotnemu trgu in prizadevanja za izboljšanje izpolnjevanja davčnih predpisov v EU.“

Evropski davkoplačevalci nacionalnim davčnim upravam vsako leto predložijo 150 milijonov obračunov DDV. Trenutno se podatki, ki se zahtevajo, nacionalni obrazci in roki poročanja med državami članicami precej razlikujejo. Za čezmejna podjetja to pomeni, da so obračuni DDV povezani z zapletenimi, dragimi in zamudnimi postopki. Podjetja, ki delujejo v več kot eni državi članici, se pritožujejo tudi, da je težko izpolnjevati predpise v zvezi z DDV zaradi zapletenosti postopka.

Današnji predlog standardnega obračuna DDV poenostavlja zahteve po podatkih, ki jih bodo morala podjetja predložiti davčnim organom. Izjava bo vsebovala le 5 obveznih polj, ki jih bodo morali izpolniti davkoplačevalci. Države članice imajo dodaten manevrski prostor, da lahko zahtevajo več dodatnih standardiziranih elementov, in sicer največ 26 polj s podatki. To je veliko izboljšanje v primerjavi s trenutnim stanjem. Nekatere države članice namreč zahtevajo, da se izpolni tudi do 100 polj s podatki.

Podjetja bodo standardni obračun DDV izpolnjevala vsak mesec, mikropodjetja pa samo enkrat na četrtletje. Obveznost predložitve rekapitulacijskega letnega obračuna DDV, ki se trenutno zahteva v nekaterih državah članicah, bo odpravljena. Predlog spodbuja tudi predložitev obračuna v elektronski obliki, saj bo mogoče standardni obračun DDV predložiti v elektronski obliki po vsej Uniji. Ta bistvena poenostavitev postopka obračuna DDV je del širših zavez Komisije, da se zmanjšajo upravne obremenitve in ovire za trgovino na enotnem trgu.

Predlog je tudi pomemben prispevek k oblikovanju učinkovitejšega sistema DDV, ki bo varnejši pred goljufijami, kakor je bilo navedeno v strategiji Komisije o reformi DDV (glej IP/11/1508). DDV pomeni okoli 21 % prihodkov držav članic, od tega jih leta 2011 ni bilo pobranih okoli 193 milijard evrov (glej IP/13/844). S standardnim obračunom DDV se bo poenostavil sistem za davkoplačevalce in uprave, to pa lahko izboljša tudi izpolnjevanje davčnih predpisov in zmanjša davčno luknjo. Današnji predlog bi lahko torej bistveno pripomogel k fiskalni konsolidaciji po EU, saj se bodo povečali prihodki za državno blagajno.

Ozadje

Evropska komisija je decembra 2011 sprejela sporočilo o prihodnosti sistema DDV (glej IP/11/1508). V tem sporočilu so določene temeljne lastnosti, ki morajo biti podlaga za novo ureditev DDV, ki bi morala biti predvsem enostavnejša in učinkovitejšega, zagotavljati trdnejšo osnovo za boj proti goljufijam ter biti bolje prilagojena enotnemu trgu.

Zamisel o standardnih obračunih DDV je podprla skupina na visoki ravni za upravne obremenitve. Na javnem posvetovanju so podjetja potrdila velik interes za uveljavitev takšne pobude in ji izrazila svojo podporo.

V sporočilu o pametni pravni ureditvi (IP/10/1296) je bilo prav tako izpostavljeno, da je direktiva o DDV, zlasti obračun DDV, drugi najbolj obremenjujoči zakonodajni akt EU. Z današnjim predlogom naj bi se to stanje popravilo.

Uporabne povezave

Predlog je na voljo na:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/key_documents/legislation_proposed/index_en.htm

Vir: europa.eu

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT