Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.11.2013 14:09:02

Vlada sprejela Priporočila glede uporabe finančnih zavarovanj pri javnem naročanju in projektih, sofinanciranih s sredstvi EU

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Priporočila glede uporabe finančnih zavarovanj pri javnem naročanju in projektih, sofinanciranih s sredstvi EU Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 31. redni seji, ki je potekala 30. oktobra 2013, sprejela Priporočila glede uporabe finančnih zavarovanj pri javnem naročanju in projektih, sofinanciranih s sredstvi EU.

Zaradi poostrenih pogojev pri izdajanju bančnih garancij in nesorazmerno visokih zahtev javnih naročnikov glede finančnih zavarovanj, je vlada sprejela Priporočila glede uporabe finančnih zavarovanj pri javnem naročanju in projektih, sofinanciranih s sredstvi EU. Z njimi nalaga ministrstvom, organom v sestavi in vladnim službam, da pri oddaji javnih naročil določajo smotrne in glede na okoliščine posameznega javnega naročila sorazmerne zahteve glede finančnih zavarovanj ter izvedejo vse aktivnosti za gospodarno oddajo javnega naročila.

Vlada Republike Slovenije hkrati nalaga organom upravljanja in posredniškim telesom, da od upravičencev zahtevajo, da pri projektih, sofinanciranih s sredstvi EU, upoštevajo ista priporočila. Ker poostrene razmere v finančnem sektorju slabijo konkurenčnost pri javnem naročanju, kar neposredno vpliva na gospodarnost naročanja, se je namreč izbire ustreznega, sorazmernega in glede na okoliščine utemeljenega finančnega zavarovanja treba lotiti še posebej preudarno in upoštevati, da zahteve glede finančnih zavarovanj dražijo javna naročila. Kot ugotavlja tudi Gospodarska zbornica Slovenije, predstavlja gradbeništvo kot eden najpomembnejših gospodarskih multiplikatorjev le še 4 odstotke bruto domačega proizvoda, kar je rekordno nizko. Položaj pa se še posebej za slovenska gradbena podjetja dodatno zaostruje zaradi obsežnih in ponekod nesorazmerno visokih zahtev po bančnih garancijah. Glede slednjih Vlada Republike Slovenije ministrstvom, vladnim službam in organom v sestavi nalaga, da se zanje odločajo le, če je to nujno potrebno.

Tudi nesorazmerne zahteve po različnih in večkratnih zavarovanjih, na primer z zahtevo po bančni garanciji za resnost ponudbe in hkratno zahtevo po zavezujoči izjavi banke, da bo v primeru izbire najugodnejšega ponudnika temu izdala bančno garancijo za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti ali odpravo napak, slabijo konkurenčnost in po nepotrebnem dražijo posamezna javna naročila. Banka že ob izdaji garancije za resnost ponudbe oceni možnost izvedbe naročila oziroma projekta in predvidi tudi izdajo nadaljnjih garancij, ki se nanašajo na zavarovanje za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti oziroma odpravo napak.

Z namenom preveritve izvajanja predmetnih priporočil oziroma njihovega vpliva na prakso naročnikov pri oddaji javnih naročil, Vlada Republike Slovenije ministrstvom, vladnim službam in organom v sestavi nalaga, da o uporabi finančnih zavarovanj poročajo Ministrstvu za finance, ki s predmetnimi podatki, izsledki in morebitnimi predlogi ukrepov za izboljšanje stanja na tem področju seznani Vlado Republike Slovenije.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT