Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.11.2013 14:10:36

Vlada sprejela odgovor na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (FIDES) za vložitev odškodninskega zahtevka zaradi neizvršitve sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v zvezi odpravo tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (FIDES) za vložitev odškodninskega zahtevka zaradi neizvršitve sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v zvezi odpravo tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah Racunovodja.com

Vlada RS je na 31. redni seji, ki je potekala 30. oktobra 2013, sprejela odgovor na pobudo sindikata FIDES in ga posreduje vlagatelju pobude.

FIDES je na Kabinet predsednice Vlade Republike Slovenije in na Državno pravobranilstvo naslovil pobudo za vložitev odškodninskega zahtevka zaradi neizvršitve sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani (VDSS) zoper funkcionarje in javne uslužbence, ki naj bi bili odgovorni za realizacijo poračuna tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Po prejemu sodbe VDSS je ministrstvo, pristojno za sistem plač, vse proračunske uporabnike seznanilo z vsebino sodbe VDSS, njenimi pravnimi posledicami, vloženimi izrednimi pravnimi sredstvi in dejstvom, da konkretna sodba zavezuje le RS, kot delodajalca (RS, kot nasprotno udeleženko v kolektivnem sporu). Hkrati so bili proračunski uporabniki seznanjeni z nadaljnjimi postopki, ki jih namerava RS voditi glede morebitnih predlogov za izvršbo na podlagi sodbe VDSS in z namero RS, da se problematika izplačila tretje četrtine odprave nesorazmerij v osnovnih plačah uredi po zaključenem postopku vložene revizije in upoštevaje odločitev Vrhovnega sodišča RS.

Upoštevaje dejstvo, da sodba VDSS ugotavlja kršitev 50. člena Kolektivne pogodbe za javni sektor (KPJS), ki pa velja za vse javne uslužbence, zaposlene v državnih organih, samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih agencijah, javnih skladih, javnih zavodih, javnih gospodarskih zavodih ter drugih osebah javnega prava, ki so posredni uporabniki državnega proračuna ali proračuna lokalnih skupnosti (stvarna veljavnost KPJS) in v izogib nadaljnjim tožbam javnih uslužbencev, katerih delodajalce sodba VDSS sicer formalno pravno ne zavezuje ter s tem povezanimi sodnimi stroški, je bila sprejeta odločitev, da se bo problematika izplačila tretje četrtine odprave nesorazmerij v osnovnih plačah uredila za vse javne uslužbence, ki so bili v spornem obdobju od 1.10.2010 do 31.5.2012 upravičeni do odprave nesorazmerij v osnovnih plačah.

Sprejeta je bila odločitev, da se bo rešitev oblikovala po pridobitvi odločitve hierarhično najvišjega sodišča v Republiki Sloveniji. V tej zvezi je Ministrstvo za notranje zadeve proračunskim uporabnikom, dne 18.10.2013 poslalo dopis 9.10.2013, s katerim jih je seznanilo z načrtovano realizacijo sodbe VDSS za vse zaposlene v javnem sektorju in ne le za tiste javne uslužbence, na katere se sodba nanaša, reprezentativne sindikate javnega sektorja pa je povabilo na sestanek v zvezi z reševanjem problematike poplačila tretje četrtine odprave nesorazmerij v osnovnih plačah v okviru pogajalske komisije (prvi sestanek je že bil izveden 25.10.2013, naslednji sestanek je sklican za 4.11.2013). Z ureditvijo načina za poplačilo tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah vsem v javnem sektorju, ki jim je bila določena odprava tega nesorazmerja, tako tistim, na katere se nanaša sodba VDDS in tudi tistim, na katere se sodba VDSS eksplicitno ne nanaša, se želi izogniti dodatnim stroškom v zvezi z izvršitvijo sodbe VDSS, kakor tudi preprečiti nastanek dodatnih stroškov za javna sredstva zaradi morebitnih vloženih novih tožb s strani javnih uslužbencev.

Ob upoštevanju navedenega, vlada meni, da ni utemeljenih razlogov za uveljavljanje odškodninske odgovornosti, kot jo predlaga FIDES.

Vir: MNZ

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT