Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.11.2013 14:16:27

Vlada sprejela stališče glede Predloga uredbe EP in Sveta o indeksih, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in finančnih pogodbah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče glede Predloga uredbe EP in Sveta o indeksih, ki se  uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in finančnih pogodbah Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 31. redni seji, ki je potekala 30. oktobra 2013, sprejela predlog stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o indeksih, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in finančnih pogodbah. Republika Slovenija podpira omenjeni predlog uredbe.

Predlog uredbe ureja indekse, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in drugih finančnih pogodbah. Predlog ureja:

  • določanje referenčnih vrednosti;
  • način sporočanja podatkov, na katerih temelji izračun referenčnih vrednosti; in
  • uporabo referenčnih vrednosti.

Evropska komisija predlaga ureditev indeksov, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti predvsem, da se prepreči tržne manipulacije, ki bi nastale z zlorabo indeksov. Ker je od referenčne vrednosti odvisna vrednost finančnega instrumenta ali finančne pogodbe, pomeni vsaka manipulacija referenčne vrednosti izgubo za vlagatelje. Neposreden vzgib za ureditev referenčnih vrednosti predstavljajo nedavne manipulacije EURIBOR-ja in LIBOR-ja, v sklopu katere so banke sporočale osebi, ki indeks izračunava, nepravilne vrednosti, da so na račun povečanja ali zmanjšanja indeksa, povečale svoje prihodke iz poslov obrestnih zamenjav.

V predlogu uredbe je indeks določen kot katero koli število, ki (i) je objavljeno ali dano na voljo javnosti (ii) se redno ter v celoti ali delno določa z uporabo matematične formule, druge metode ali na podlagi ocene (iii) se izračuna v odnosu na vrednost drugih sredstev (npr. surovin ali vrednostnih papirjev).

V skladu s predlogom uredbe velja, da ima indeks naravo referenčne vrednosti, če se s sklicevanjem nanj določi vrednost finančnega instrumenta ali višina druge pogodbene obveznosti. Indeks ima naravo referenčne vrednosti tudi, če se uporablja kot merilo uspešnosti investicijskega sklada. Predlog uredbe velja za vse objavljene referenčne vrednosti izdane ali uporabljene znotraj Evropske unije. Pri tem predlog ne razlikuje indeksov glede narave podatkov, ki so osnova za njihov izračun. Ti podatki imajo lahko ekonomsko (npr. cena delnice) ali neekonomsko (npr. vremenski podatki) vrednost.

Skladno s predlogom uredbe države članice določijo nadzorni organ, ki bo pristojen za nadzor nad upravljavci referenčnih vrednosti. Ker bo v skladu s predlogom uredbe nacionalni nadzorni organ član Evropskega organa za vrednostne papirje in trge (ESMA) in ker je njegov član iz Republike Slovenije le Agencija za trg vrednostnih papirjev, bo le ta najverjetneje imenovana za pristojni nadzorni organ.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT