Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.11.2013 14:16:27

Vlada sprejela stališče glede Predloga uredbe EP in Sveta o indeksih, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in finančnih pogodbah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče glede Predloga uredbe EP in Sveta o indeksih, ki se  uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in finančnih pogodbah

Vlada Republike Slovenije je na 31. redni seji, ki je potekala 30. oktobra 2013, sprejela predlog stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o indeksih, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in finančnih pogodbah. Republika Slovenija podpira omenjeni predlog uredbe.

Predlog uredbe ureja indekse, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti v finančnih instrumentih in drugih finančnih pogodbah. Predlog ureja:

  • določanje referenčnih vrednosti;
  • način sporočanja podatkov, na katerih temelji izračun referenčnih vrednosti; in
  • uporabo referenčnih vrednosti.

Evropska komisija predlaga ureditev indeksov, ki se uporabljajo kot referenčne vrednosti predvsem, da se prepreči tržne manipulacije, ki bi nastale z zlorabo indeksov. Ker je od referenčne vrednosti odvisna vrednost finančnega instrumenta ali finančne pogodbe, pomeni vsaka manipulacija referenčne vrednosti izgubo za vlagatelje. Neposreden vzgib za ureditev referenčnih vrednosti predstavljajo nedavne manipulacije EURIBOR-ja in LIBOR-ja, v sklopu katere so banke sporočale osebi, ki indeks izračunava, nepravilne vrednosti, da so na račun povečanja ali zmanjšanja indeksa, povečale svoje prihodke iz poslov obrestnih zamenjav.

V predlogu uredbe je indeks določen kot katero koli število, ki (i) je objavljeno ali dano na voljo javnosti (ii) se redno ter v celoti ali delno določa z uporabo matematične formule, druge metode ali na podlagi ocene (iii) se izračuna v odnosu na vrednost drugih sredstev (npr. surovin ali vrednostnih papirjev).

V skladu s predlogom uredbe velja, da ima indeks naravo referenčne vrednosti, če se s sklicevanjem nanj določi vrednost finančnega instrumenta ali višina druge pogodbene obveznosti. Indeks ima naravo referenčne vrednosti tudi, če se uporablja kot merilo uspešnosti investicijskega sklada. Predlog uredbe velja za vse objavljene referenčne vrednosti izdane ali uporabljene znotraj Evropske unije. Pri tem predlog ne razlikuje indeksov glede narave podatkov, ki so osnova za njihov izračun. Ti podatki imajo lahko ekonomsko (npr. cena delnice) ali neekonomsko (npr. vremenski podatki) vrednost.

Skladno s predlogom uredbe države članice določijo nadzorni organ, ki bo pristojen za nadzor nad upravljavci referenčnih vrednosti. Ker bo v skladu s predlogom uredbe nacionalni nadzorni organ član Evropskega organa za vrednostne papirje in trge (ESMA) in ker je njegov član iz Republike Slovenije le Agencija za trg vrednostnih papirjev, bo le ta najverjetneje imenovana za pristojni nadzorni organ.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

14.1.2020 17:50:24:
Novosti na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov

14.1.2020 17:17:49:
Novosti Zakona o urejanju trga dela

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

Najnovejši članki:

17.1.2020 16:00:20:
Nadurno delo in vzorec odredbe o nadurnem delu

17.1.2020 11:17:11:
Aplikacija za predložitev letnih poročil za leto 2019

17.1.2020 10:38:49:
Najnižja bruto urna postavka za začasna in občasna dela upokojencev v letu 2020

17.1.2020 9:25:04:
Zaposlitveni oglas: Namestnik vodje računovodstva (m/ž), Zg. Jarše pri Radomljah

16.1.2020 15:21:40:
Kje zavarovanci dostopajo do eBOL?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT