Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.11.2013 14:13:15

Vlada RS sprejela Predlog novele Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS sprejela Predlog novele Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora Racunovodja.com

Vlada RS je na 34. redni seji, ki je potekala 21. novembra 2013, določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki ga bo Državnemu zboru RS predložila v obravnavo po rednem postopku.

V Predlogu novele Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI-A), ki je pripravljen na podlagi zbranih pripomb in predlogov vseh pristojnih organov, so predlagane spremembe zaradi zagotovitve še večje učinkovitosti ter čim bolj nemotenega sodelovanja pristojnih organov v RS ter v mednarodnem sodelovanju.

V Predlogu novele je izrecno določena uporaba določb KZ-1, ki se nanašajo na odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi. Če preiskovancu ni mogoče odvzeti premoženja nezakonitega izvora, se mu odvzame premoženjsko vrednost tega premoženja (ali drugo premoženje, ki je zakonito, torej enakovredno premoženje ali pa premoženjsko korist - denarni znesek v tej vrednosti). Predvidena je ukinitev subjektivne okoliščine (t.i. slabovernosti). Na ta način državnemu tožilcu ni treba dokazovati, da je tretja oseba vedela oziroma bi morala vedeti, da je prejela premoženje nezakonitega izvora, kot pogoj za odvzem tega premoženja. Z novelo želimo zagotoviti še dodatno onemogočanje zlorab z zemljiškim dolgom. Dodali smo določbo, da se po začetku pravdnega postopka ne more začeti postopek poplačila zemljiškega dolga. S tem želimo preprečiti zlorabe lastnikov, ki ustanavljajo zemljiški dolg in skušajo z zemljiškimi pismi onemogočiti odvzem premoženja nezakonitega izvora. Z jasnejšo definicijo olajšujemo dokazno breme tožilstva. Kot premoženje nezakonitega izvora se bo po novem štelo tisto premoženje, ki ni bilo pridobljeno na podlagi zakonitih dohodkov oziroma na zakonit način; pojem lastnik je sedaj opredeljen kot oseba, ki ima ali se v pravnem prometu izkazuje kot imetnik premoženjske pravice.

S predlaganimi spremembami je predvidena tudi širitev pristojnosti državnega tožilstva. Po novem bo namreč obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine (državno tožilstvo in policija, DURS/CURS, Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja), v Specializiranem državnem tožilstvu RS bo oblikovana posebna notranja organizacijska enota, ki po zakonu zastopa Republiko Slovenijo kot tožečo stranko v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora ali v zvezi z njim. Širimo tudi pristojnosti državnega tožilca za vse postopke, ki so v zvezi s postopkom po ZOPNI (tožbe glede izpodbojnosti in ničnosti, sodelovanje v nepravdnem, izvršilnem postopku). Tako bodo tožilci hitrejši v vseh z ZOPNI povezanih postopkih.

Vir: MP

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT