Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.11.2013 12:34:43

Nadgradnja aplikacije E-izvršbe

Rubrika: Davkiprint Natisni

Nadgradnja aplikacije E-izvršbe Racunovodja.com

CURS je pripravila dopolnitve aplikacije E-izvršbe, ki bodo nameščene v produkcijsko okolje do konca januarja 2014. Najpomembnejša dopolnitev bo obvezen vpis vzroka za umik oz. preklic predloga za izvršbo. Predvidene pa so še druge dopolnitve, namenjene predvsem večji prijaznosti do uporabnikov.

Sprememba strukture za vlaganje predlogov za izvršbo – obvezen vnos šifre vzroka za preklic oz. umik predloga za izvršbo

Zaradi obveznega vnosa šifre vzroka za preklic oz. umik predloga za izvršbo, se bo XML-struktura dopolnila z novim elementom, tj. , ki bo obvezen podatek pri preklicu oz. umiku predloga za izvršbo.

Vzrok za preklic oz. umik bo šifriran. Trenutno so predvidene naslednji šifre:

01 ... Dolžnik je plačal predlagatelju pred vložitvijo predloga za izvršbo (datum se vnese v polje Datum vzroka umika/preklica)

02 ... Dolžnik je plačal predlagatelju po vložitvi predloga za izvršbo (datum se vnese v polje Datum vzroka umika/preklica)

03 ... Odpravljen/razveljavljen izvršilni naslov

04 ... Razveljavljeno potrdilo o izvršljivosti

05 ... Pravica do izterjave je zastarala

06 ... Predlog je vložen proti osebi, ki ni dolžnik

07 ... Davčna izvršba ni dovoljena

08 ... Dolžnik je umrl/prenehal obstajati

Ročni vnos

Na ekranski maski zavihka »Vnos predloga« bo dodano vnosno polje »Vzrok preklica/umika«, ki mu bo dodana ikona za spustni seznam, od koder bo uporabnik izbral ustrezno vrednost iz šifranta.

V vnosni maski zavihka »Vnos predloga«, se bo vnosno polje »Datum zad. plačila« preimenovalo v »Datum vzroka umika/preklica«.

Uvoz z datoteko

Struktura uvozne datoteke se bo dopolnila tako, da bo na koncu zapisa dodano polje za vnos šifre vzroka za preklic oz. umik (polje »VzrokPreklicUmik«). Šifro vzroka za preklic oz. umik bo treba navesti za vsako posamezno terjatev, za katero se bo vlagal preklic oz. umik. Če predlog za preklic oz. umik ne bo vseboval veljavne šifre, bo uvoz podatkov zavrnjen. Ob uvozu podatkov iz datoteke mora to polje vedno obstajati. V primeru preklica ali umika mora vsebovati ustrezno šifro, v primeru uvoza novega predloga pa ostane to polje prazno (zapiše se ; ;).

Polje »DatumzadnjegaPlačila« se le preimenuje v »DatumVzrokUmikPreklic«.

Vlaganje predlogov za izvršbo preko spletnega servisa

Pri pošiljanju umikov in preklicev preko spletnega servisa, je treba upoštevati novo, dopolnjeno strukturo sporočila (za elementom D se doda nov element »VzrokPreklicUmik«). Tak predlog mora vsebovati šifro vzroka za preklic/umik, in sicer za vsako posamezno terjatev, za katero se vlaga preklic oz. umik. Če predlog za preklic oz. umik ne bo vseboval veljavne šifre, bo predlog zavrnjen, predlagatelj pa bo prejel sporočilo o napaki. Element je obvezen samo pri umiku ali preklicu.

Dokumentacija

Spremembe bodo v aplikaciji E-izvršbe realizirane v tednu od 27. do 31. januarja 2014. Točen datum bo objavljen na spletni strani CURS najkasneje do 15. januarja 2014.

Ostale spremembe in novosti v aplikaciji E-izvršbe, ki bodo nameščene v produkcijsko okolje 21. 11. 2013

1. Novosti pri vlaganju predlogov:

Onemogočeno vlaganje umikov in preklicev za terjatve, ki preidejo na CURS

V skladu z 202. členom Zakona o prekrških (ZP-1) se vse prekrškovne terjatve prenesejo na CURS in zato predlagatelj, ki ni upnik, ne bo mogel v aplikaciji vložiti umika ali preklica. Navodila za ravnanje v teh primerih so objavljena na spletni strani CURS. Terjatve, ki preidejo na CURS, so predvsem globe, stroški prekrškovnega postopka in denarni znesek, ki ustreza pridobljeni premoženjski koristi (šifra terjatve za občine: 30021; šifre za ostale prekrškovne organe: 10031, 10103, 20023, 30021; šifre za Policijo: 10032, 10102, 20022, 30022).

Javljanje napak in status MQ (ročni vnos in uvoz z datoteko)

Sporočila oziroma predlogi, ki so sedaj (iz različnih vzrokov) ostajali v statusu MQ, se bodo samodejno vračali v status »ZABELEŽEN«. V stolpcu »Napaka« bo dodana ikona (lupica), ki bo omogočala vpogled v vzrok za napako. Na ta način bo predlagatelj takoj seznanjen z razlogom za neuspešno vložitev predloga za izvršbo.

Dodatna kontrola pri vlaganju predloga za izvršbo

Dodana bo nova kontrola na datum izdaje izvršilnega naslova, ki ne bo dovoljevala datuma, starejšega od 1. 1. 1991. Na ta način se bodo onemogočile očitne napake pri vnašanju letnice datuma.

2. Zavihek Opomniki

Dodana bosta dva filtra. Eden bo omogočala iskanje po opisu dogodka aktivnosti (dolžnik je v postopku insolventnosti itd.), drug pa po statusu izvršbe.

3. Zavihek Potrjevanje, izpis predloga

Dodan bo gumb, ki bo omogočal izpis predloga izvršbe v PDF-obliki. Izpisati bo možno podatke za nove predloge, umike in preklice. Ko predlog prejme številka MRN, se na izpisu zapiše tudi številka MRN.

4. Zavihek Pregled izvršb, sprememba statusa

Na zavihku Pregled izvršb bo za stolpce, ki prikazuje trenutno stanje izvršbe, dodan še stolpec, ki bo prikazoval datum prehoda izvršbe v trenutni status. Dodan bo še filter, ki bo omogočal iskanje datumov po odprtem intervalu (od … do …).

5. Zavihek Izpisi

Na zavihku Izpisi bosta dodana dva nova stolpca, kjer bosta prikazana preklicani znesek glavnice in preklicani znesek obresti. Stolpca bosta umeščena za stolpcem »Izterjani dolg – prejeta plačila«. Ustrezno tej spremembi se prilagodi izračunavanje ostalih vrednosti v tabeli.

6. Navodila za predlagatelje

Navodila, ki so dosegljiva na spletni strani CURS, bodo dosegljiva tudi iz aplikacije.

Vir: CURS

Ključne besede:
carina
CURS
aplikacija E-izvršbe
XML-struktura
E-izvršbe

Zadnji članki iz rubrike:

30.3.2020 18:15:15:
Obrazec: Odlog oziroma obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

22.3.2020 10:55:01:
Davčna obravnava odškodnin po 5. točki 27. člena ZDoh-2 - Podrobnejši opis

20.3.2020 13:31:15:
Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

17.3.2020 11:15:42:
Podaljšali se bodo roki za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom (FURS, AJPES)

12.3.2020 13:25:16:
Predlog odloga plačila davčnih obveznosti zaradi zmanjšanja likvidnosti podjetij

Najnovejši članki:

30.3.2020 14:34:28:
Podaljšanje rokov za poročanje o odpadkih in embalaži

30.3.2020 12:33:11:
Za delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim in povračilo nadomestil plače zaposlenim zaradi odrejene karantene so pristojni pri Zavodu RS za zaposlovanje

30.3.2020 10:45:10:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

27.3.2020 16:05:03:
Število delovnih dni za leto 2022 (40-urni delovni teden)

27.3.2020 13:02:02:
Popis cigaret na dan 1. 4. 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT