Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.12.2013 10:59:57

Vlada sprejela predlog stališča RS k Predlogu direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu DDV glede standardnega obračuna DDV

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog stališča RS k Predlogu direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu DDV glede standardnega obračuna DDV Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na 35. redni seji, ki je potekala 28. novembra 2013, sprejela predlog stališča Republike Slovenije k zadevi Predlog direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost glede standardnega obračuna DDV. Slovenija podpira Predlog direktive Sveta, s katero se bodo zlasti s standardizacijo podatkov po obračunu DDV zmanjšale ovire za čezmejno poslovanje in upravne obremenitve za gospodarstvo, kar bo pripomoglo k izboljšanju konkurenčnosti gospodarstva, poleg tega pa bo izmenjava standardiziranih podatkov med državami članicami prispevala tudi k zmanjšanju goljufij na področju DDV.

Veljavna ureditev v zvezi z obračunom DDV v skladu z Direktivo 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost je za podjetja, ki oddajajo obračune DDV v različnih državah članicah zelo zapletena. Zaradi tega se v praksi zmanjšuje natančnost in pravočasnost oddanih obračunov DDV ter omejuje čezmejno trgovanje. Zaradi tega je Evropska komisija pripravila Predlog direktive, s katerim želi doseči zmanjšanje ovir za čezmejno trgovanje in zmanjšanje upravnih bremen za podjetja. Izmenjava standardiziranih podatkov med državami članicami pa bi prispevala tudi k zmanjšanju goljufij na področju DDV.

Evropska komisija v Predlogu direktive predlaga obvezen standardni obračun DDV, s katerim bi bilo podjetjem po vsej EU omogočeno, da v vsaki državi članici, v kateri morajo oddati obračun DDV, le-tega oddajo v enotni, po možnosti elektronski obliki. Tako bodo lahko podjetja na enak način izpolnila in predložila obračun DDV v kateri koli državi članici, saj bodo v obračunu zahtevani podatki in način predložitve standardizirani, in sicer le na tiste podatke, ki so nujni za kontrolo in pobiranje DDV. Predlog direktive obravnava vprašanja v zvezi z vsebino, časom in načinom predložitve ter popravki standardnega obračuna DDV. Z vsebinskega vidike je ključna za zmanjšanje bremen za podjetja količina podatkov, ki jih morajo posredovati podjetja in njihova standardizacija. Predlog direktive predvideva, da bi bilo v obračunu DDV lahko največ 26 polj, ki bi jih moralo izpolniti podjetje, dopuščena pa je možnost, da države članice določijo, da morajo podjetja posredovati le 5 vrst podatkov (znesek izstopnega in vstopnega DDV, s tem povezane neto zneske in neto znesek za plačilo ali za vračilo). Posredovanje teh petih vrst podatkov po obstoječi ureditvi zahtevajo vse države članice. Predloženi podatki bodo morali biti usklajeni v vseh državah članicah, tako da bo mogoče podatke, ki bodo predloženi v eni državi članici, na popolnoma isti način opredeliti tudi v vseh ostalih državah članicah.

Predlog direktive pa daje državam članicam možnost, da lahko zahtevajo dodatne podatke za kontrolo in upravljanje DDV za posebne regije, ozemlja ali posebne ureditve, ki so dovoljene kot izjeme v zakonodaji o DDV.

V Predlogu direktive je določen tudi minimalni standard za predložitev obračuna DDV in plačilo DDV, t.j. do konca meseca naslednjega obračunskega obdobja, pri čemer se ta rok lahko podaljša za dodatni mesec. Rok za predložitev obračuna DDV in plačila DDV je tako najmanj en mesec in največ dva meseca po zaključku obračunskega obdobja. Obračunsko obdobje je praviloma koledarski mesec, Predlog direktive pa določa, da države članice za mikro podjetja (to so podjetja, ki imajo do 2 mio eurov letnega prometa) lahko dopustijo obračunsko obdobje treh koledarskih mesecev, v določenih primerih (npr. v državah članicah, ki že imajo predvidene letne obračune) pa je lahko obračunsko obdobje tudi koledarsko leto.

Predlog direktive spodbuja predložitev standardnega obračuna DDV v elektronski obliki, vključno z elektronskim prenosom datotek, z uporabo naprednih elektronskih podpisov, ki jih je mogoče uporabljati v celotni EU, ali drugih tehnologij, ki zagotavljajo podobno raven varnosti.

Za določitev tehničnih podrobnosti obračuna, za določitev enotnih opredelitev in postopkov, za natančno obravnavo popravkov in za določitev enotnih metod predložitve v elektronski obliki je v Predlogu direktive predvidena uporaba komitološkega postopka.

Direktiva bo po sprejetju začela veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU, države članice pa bodo morale svoje nacionalne zakone in druge predpise uskladiti z direktivo najkasneje do 31. decembra 2016.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT