Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.12.2013 11:47:54

Poročanje o najemnih razmerjih - podaljšan rok

Rubrika: Nepremičnineprint Natisni

Poročanje o najemnih razmerjih - podaljšan rok Racunovodja.com

Geodetska uprava podaljšuje rok za poročanje o najemnih pravnih razmerjih. Za fizične osebe, ki oddajajo poročila prek obrazcev, je podaljšan do 15. januarja 2014, za oddajo prek spletne aplikacije pa je, tako za fizične kot pravne osebe, podaljšan do 1. marca 2014. Več ...

Evidenca trga nepremičnin (ETN) je večnamenska javna zbirka podatkov o sklenjenih nepremičninskih kupoprodajnih in najemnih pravnih poslih.

Najemodajalci morajo najpozneje do 15. decembra 2013 v ETN poslati podatke o vseh aktivnih najemnih razmerjih, ki so bila sklenjena pred 1. julijem 2013 in so na ta dan še trajala.

V ETN je treba poročati o sklenjenih nepremičninskih kupoprodajnih in najemnih pravnih poslih. Poslati je treba splošne podatke o poslu in identifikacijske podatke nepremičnin, ki so predmet posla.

Identifikacijske oznake parcel, stavb in delov stavb se nahajajo na obvestilih Geodetske uprave RS o poizkusnem izračunu tržnih vrednosti nepremičnin oziroma jih je možno poiskati prek javnega vpogleda v podatke nepremičnin na spletnem portalu PROSTOR.

Kupoprodajni posli, o katerih je treba poročati, so:

 • prodaja stavb, delov stavb in parcel;
 • dajanje stavb, delov stavb in parcel v finančni najem (lizing) in sprememba izteka ali predčasna prekinitev finančnega najema;
 • ustanovitev ali prenos stavbne pravice.

Najemni posli, o katerih je treba poročati, so:

 • oddaja stavb in delov stavb ali njihovih delov;
 • sprememba najemnine ali trajanja najema

Zavezanci za poročanje o kupoprodajnih poslih so:

 • Davčna uprava RS za kupoprodajne posle z nepremičninami, za katere je prejela napoved za odmero davka na promet nepremičnin (DPN);
 • prodajalec (zavezanec za DDV) za kupoprodajne posle z nepremičninami, za katere je pri prodaji obračunal davek na dodano vrednost (DDV);
 • lizingodajalec (zavezanec za DDV) za posle z nepremičninami, za katere je pri sklenitvi pogodbe o finančnem najemu obračunal DDV, in za spremembe datuma izteka finančnega najema oziroma o odpovedi pogodbe o finančnem najemu, ne glede na to, ali je bil ob sklenitvi pogodbe za nepremičnine obračunan DDV ali DPN.

Zavezanci za poročanje o najemnih poslih so:

 • najemodajalec, lastnik stavbe ali dela stavbe, ki ga daje v najem;
 • upravljavec stavbe ali dela stavbe v lasti Republike Slovenije, ki se daje v najem;
 • upravnik večstanovanjske ali poslovne stavbe, za dele stavb v skupni lasti etažnih lastnikov

Obveznost poročanja o tekočih poslih po novi zakonodaji velja za posle sklenjene po 1. juliju 2013. To pomeni, da je za posle, sklenjene v juliju 2013, treba poročati najpozneje do 15. avgusta 2013. Podatke o kupoprodajnih in najemnih poslih je treba pošiljati v ETN do 15. v mesecu po mesecu, v katerem je bil posel sklenjen oziroma je bil sklenjen aneks k pogodbi o finančnem najemu zaradi spremembe datuma izteka finančnega najema, ali je bil finančni najem predčasno prekinjen, ali je bil sklenjen aneks k najemni pogodbi zaradi spremembe najemnine ali trajanja najema.

Najemodajalci morajo najpozneje do 15. decembra 2013 v ETN poslati podatke o vseh aktivnih najemnih razmerjih, ki so bila sklenjena pred 1. julijem 2013 in so na ta dan še trajala.

Lizingodajalci iz pogodb o finančnem najemu lahko do 15. decembra 2013 v ETN pošljejo podatke o aktivnih pogodbah o finančnem najemu nepremičnin, ki so bile sklenjene pred 1. julijem 2013 in so na ta dan še trajale, ne glede na to, ali je bil ob sklenitvi finančnega najema za nepremičnine obračunan DDV ali DPN.

Ključni datumi za poročanje v ETN:

 • do 15. avgusta 2013 za posle, sklenjene v mesecu juliju 2013;
 • vsak mesec do 15. v mesecu za posle, sklenjene pretekli mesec;
 • do 15. decembra 2013 za najemne pogodbe in pogodbe o finančnem najemu, ki na dan 1. 7. 2013 še trajajo.

Za poročanje pravnih oseb zasebnega prava (gospodarska družba, društvo, zadruga, zasebni zavod, ustanova itd.), javnega prava (država, občina, javno podjetje, javni sklad, javni zavod, javna agencija, zbornica ipd.), samostojnih podjetnikov in fizičnih oseb, ki so zavezanci za DDV, je predvidena izključno uporaba spletne aplikacije za poročanje o kupoprodajnih in najemnih poslih v ETN (aplikacija ETN).

Fizične osebe, ki niso zavezanci za DDV, morajo poročati v ETN le o oddajanju stavb, delov stavb in njihovih delov ter o morebitnih spremembah najemnine ali trajanja najema.

Za poročanje fizičnih oseb, ki niso zavezanci za DDV, je poročanje mogoče prek aplikacije ETN ali po pošti oziroma elektronski pošti z obrazcem za poročanje o najemnem pravnem poslu, ki je objavljen na spletnih straneh Geodetske uprave RS oziroma je na voljo v njenih pisarnah.

Obrazci za poročanje fizičnih oseb o sklenjenih najemnih poslih

Obrazec za poročanje fizičnih oseb o sklenjenih najemnih poslih lahko prevzamete na vseh geodetskih pisarnah, na glavnem uradu ali na spletu: http://www.gu.gov.si/

Vir: Vodič za poročanje v evidenco trga nepremičnin

Ključne besede:
ETN
Evidenca trga nepremičnin
DPN
DDV
Kupoprodajni posli
Najemni posli
lizing
najemodajalec
upravljavec stavbe

Zadnji članki iz rubrike:

31.8.2020 15:36:56:
Inšpektor lahko prepove sklepanje prodajnih pogodb in oglaševanje novih stanovanj in enostanovanjskih stavb

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

14.1.2020 12:31:23:
Uveljavljanje dejanskih stroškov pri oddajanju v najem poslovnim subjektom - do 15. 1. 2020

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

Najnovejši članki:

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

21.9.2020 16:46:17:
Prevoz na delo - negospodarstvo

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

21.9.2020 15:11:33:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2020

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT