Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.3.2014 15:08:39

Vlada Republike Slovenije je sprejela mnenje o predlogu Zakona o spremembi Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je sprejela mnenje o predlogu Zakona o spremembi Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju Racunovodja.com

Vlada RS je na 48. redni seji, ki je potekala 5. marca 2014, sprejela mnenje o predlogu Zakona o spremembi Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-G) – skrajšani postopek in ga posreduje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Državni svet Republike Slovenije je Državnemu zboru Republike Slovenije predložil v obravnavo predlog Zakona o spremembi Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-G), ki predvideva črtanje določbe 473.a člena ZFPPIPP. Gre za določbo, ki je bila uzakonjena s pravkar sprejeto novelo ZFPPIPP-F in omogoča uporabo bodisi slovenskega bodisi angleškega jezika kot jezika sodelovanja domačega sodišča oziroma domačega upravitelja s tujim sodiščem ali tujim upraviteljem v postopkih zaradi insolventnosti s čezmejnimi učinki.

Določba torej omogoča, da lahko domače sodišče in domači upravitelj v t.i. čezmejnih primerih uporabljata jezik, ki je pri domačem sodišču v uradni rabi, ali alternativno angleški jezik. Angleški jezik je splošno uveljavljen jezik uporabe v mednarodnem gospodarskem prostoru, katerega del je tudi Republika Slovenija, prav tako pa tudi v vsakdanji poslovni rabi. Domačemu sodišču in domačemu upravitelju določba uporabe angleškega jezika ne nalaga, temveč mu jo le dopušča. Uporaba angleškega jezika je omejena le na postopke zaradi insolventnosti s čezmejnim elementom in ne predstavlja širitve opcijsko določenega jezika na vse postopke zaradi insolventnosti. Ureditev velja za sodelovanje v razmerju med državnimi organi oziroma organi sodnega postopka in ne v razmerju med organom postopka in stranko postopka. Pri mednarodnem sodelovanju je smotrno, da lahko domače sodišče in upravitelj s tujim sodiščem ali upraviteljem poslujeta tudi v angleškem jeziku. Ker tako ni potrebno vmesno prevajanje, lahko taka raba jezika prispeva k bolj učinkovitemu in bolj ekonomičnemu poslovanju. V primeru, ko gre za neposredno sodelovanje – kot na primer v telefonskih razgovorih – lahko taka jezikovna raba prispeva tudi k bolj praktičnemu sodelovanju.

Glede na to, da določba veljavnega 473.a člena ZFPPIPP lahko prispeva k bolj učinkovitemu in bolj ekonomičnemu poslovanju domačega sodišča in upravitelja, kadar sodelujeta s tujimi organi postopka zaradi insolventnosti, Vlada Republike Slovenije sprejemu predloga Zakona o spremembi Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki tako določbo črta, ni naklonjena.

Vir: MP

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT