Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.4.2014 13:32:03

Pojasnila glede 2. člena Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva – dopolnitev

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Pojasnila glede 2. člena Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva – dopolnitev

Pojasnilo DURS, št. 4254-11/2013-3, 4. 12. 2013

Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva – ZIUPTDSV (Uradni list RS, št. 63/13) v 2. členu določa začasno spodbudo za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb. V zvezi z izvajanjem navedene določbe smo pridobili mnenje Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na dodatno zastavljena vprašanja zavezancev, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

1. Ali je treba v primeru prenehanja podjetja (stečaj, smrt samostojnega podjetnika) doplačati prispevke za socialno varnost delodajalca na način kot je določen za doplačilo v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali izredne odpovedi s strani delavca?

V teh primerih delodajalec ni dolžan za nazaj plačati prispevkov, plačila katerih je bil oproščen po ZIUPTDSV. Delodajalcem je obveznost doplačila prispevkov naložena zgolj v primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi po odločitvi delodajalca (poslovni razlog) oziroma po odločitvi delavca zaradi razlogov, ki so na strani delodajalca (izredna odpoved delavca).

2. Ali se v primeru nastopa starševskega dopusta, za čas prejemanja nadomestila za starševsko varstvo, prekine doba dveh let, v katerih je delodajalec upravičen do oprostitev plačila prispevkov delodajalca za socialno varnost?

Obdobje oprostitve plačila prispevkov delodajalca se v primeru nastopa starševskega dopusta in upravičenosti do starševskega nadomestila ne prekine (prav tako ne v primeru nastopa bolniškega staleža, daljšega od 30 dni).

3. Ali je subvencija za zaposlitev mlajše brezposelne osebe, ki jo delodajalec prejme s strani Zavoda za zaposlovanje, nezdružljiva z uveljavljanjem oprostitev plačila prispevkov po 2. členu ZIUPTDSV?

Subvencije za zaposlovanje, ki se podeljujejo v okviru aktivne politike zaposlovanja, niso nezdružljive s spodbudo po ZIUPTDSV, kar pomeni, da delodajalec, ki je prejel takšno subvencijo, lahko uveljavlja spodbudo po 2. členu ZIUPTDSV.

4. Ali lahko novoustanovljeno podjetje uveljavlja spodbude po 2. členu ZIUPTDSV, saj ne more dokazovati izpolnjevanja pogojev po drugem odstavku 2. člena ZIUPTDSV?

Novoustanovljeno podjetje lahko uveljavlja spodbudo po 2. členu ZIUPTDSV ob izpolnjevanju vseh ostalih zakonskih pogojev. ZIUPTDSV namreč podjetij ne izključuje, rangira ali jih kako drugače obravnava glede na obdobje njihovega poslovanja; takšnih določil ne vsebuje niti za primer novo ustanovljenega podjetja, ki pogojev iz drugega odstavka 2. člena ZIUPTDSV zaradi neobstoja preteklega poslovanja sploh ne morejo izpolniti. Pri tem je potrebno pojasniti, da so omenjeni zakonski pogoji na strani delodajalca formulirani v negativni obliki (kot posredne prepovedi), zaradi česar je mogoče neizpolnjevanje katerega izmed teh pogojev ugotoviti le v primeru izpolnitve dejanskega stanu iz navedene zakonske določbe (t.j. v primeru ugotovitve dejanskega neizplačevanja plač, neplačevanja prispevkov, blokade TRR ali odpuščanja iz poslovnih razlogov v relevantnem obdobju).


V kolikor novo ustanovljeno podjetje pred zaposlitvijo mlajše brezposelne osebe ni poslovalo niti en mesec, navedenih zakonskih "prepovedi" seveda ne more kršiti, medtem, ko podjetju zaradi odsotnosti možnosti njihovega ugotavljanja tudi ni mogoče odreči upravičenosti do omenjene olajšave.

5. Ali mora podjetje, ki po preteku dveh let ne more plačevati prispevkov oziroma delojemalcu po dveh letih odpove delovno razmerje iz poslovnih razlogov, vrniti oproščene prispevke?

Tretji odstavek 2. člena ZIUPTDSV določa, da če delodajalec po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas v skladu s prvim odstavkom tega člena delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali v primeru izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca pred potekom 24 mesecev zaposlitve, je dolžan plačati prispevke delodajalca za socialno varnost za celotno obdobje zaposlitve te osebe. Omejitev se nanaša zgolj na prvih 24 mesecev zaposlitve.

Ključne besede:
ZIUPTDSV
Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva
začasna spodbuda za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb
pojasnilo DURS
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

23.10.2019 13:19:38:
Dajanje posojil družbenikom

4.10.2019 18:25:42:
Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti

2.10.2019 11:48:04:
Avtorski honorar v okviru delovnega razmerja

1.10.2019 15:47:28:
Podatki za obračun plač za september 2019

1.10.2019 12:37:11:
Za koga velja prepoved zaposlovanja tujcev?

Najnovejši članki:

23.10.2019 13:27:58:
Obrestne mere za obresti na posojila med povezanimi osebami - oktober 2019

23.10.2019 7:22:24:
Odločba o ugotovitvi, da tretji odstavek 116. člena ter četrti in peti odstavek 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter prvi in drugi odstavek 37. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju niso v neskladju z Ustavo

23.10.2019 6:57:29:
Obstoj delovnega razmerja - študentsko delo - elementi delovnega razmerja - volja

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT