Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.4.2014 13:12:39

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z invalidskimi kvotami in prispevkom za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z invalidskimi kvotami in prispevkom za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov Racunovodja.com

Vlada RS je na 55. redni seji, ki je potekala 17. aprila 2014, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje poslanke Jasmine Opec, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije, v zvezi z invalidskimi kvotami in prispevkom za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov.

Poslanka Jasmina Opec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z invalidskimi kvotami in prispevkom za vzpodbujanja zaposlovanja invalidov.

Uredba o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov iz leta 2007 se je spremenila februarja 2008 in sicer v delu, ki določa višino kvot po dejavnostih. Takrat je bila sprememba potrebna zaradi nove standardne klasifikacije dejavnosti.

Po 62. členu Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov določi Vlada Republike Slovenije na predlog Ekonomsko socialnega sveta višino kvot po dejavnostih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je glede na podatke Javnega jamstvenega, preživninskega in invalidskega sklada Republike Slovenije Ekonomsko socialnemu svetu junija 2013 predlagalo spremembo višine kvot po dejavnostih glede na odstotek zaposlenih invalidov po dejavnostih, vendar so predstavniki delodajalskih združenj predlogu nasprotovali. Predlog sprememb višine kvot bi za nekatere dejavnosti pomenil znižanje višine kvot, za nekatere dejavnosti pa zvišanje. Predlog sprememb višine kvot bi v praksi pomenil približanje dejanskemu odstotku števila zaposlenih invalidov po dejavnostih.

Namen kvotnega sistema zaposlovanja invalidov je ohranitev delovnih mest invalidov z namenom, da si invalidi zase in za svoje družine sami zaslužijo sredstva za preživetje in sicer z aktivnim delom. Po podatki Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se je od uvedbe kvotnega sistema zaposlovanja invalidov vsako leto na novo zaposlilo večje število brezposelnih invalidov, kar je pomenilo večji pretok na trgu dela. Pred uvedbo kvotnega sistema delodajalci brezposelnih invalidov praktično niso zaposlovali, saj so vedeli, da jih bodo morali obdržati v delovnem razmerju tudi v primeru, če jim ne bodo mogli zagotavljati dela. Učinki kvotnega sistema zaposlovanja invalidov so se izkazali za pozitivne in koristne.

V Republiki Sloveniji imamo zaposlenih približno 33.000 invalidov, večina od teh je delovnih invalidov. Po javno dostopnih podatkih Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve je bilo po davčnih številkah na dan 28.2.2014 registriranih 111.744 pravnih subjektov. Od tega je bilo 4.702 delodajalcev, ki so na isti dan zaposlovali najmanj 20 delavcev in so bili zato zavezani k izpolnjevanju kvote. Pri teh delodajalcih je 523.522 vseh zaposlenih delavcev, od tega je bilo 20.413 zaposlenih invalidov, potrebno pa bi jih bilo 20.381. Ti delodajalci v skupnem številu presegajo predpisano število zaposlenih invalidov za 32 zaposlenih invalidov.

Od teh je 1.395 delodajalcev zaposlovalo predpisan odstotek invalidov, 1.341 delodajalcev je presegalo predpisano kvoto invalidov in so zato prejemali nagrado za preseganje kvote, 1.966 delodajalcev pa predpisane kvote ni dosegalo in bi zato morali v Sklad plačevati prispevek zaradi neizpolnjevanja kvote v višini 70% minimalne plače za vsakega manjkajočega invalida mesečno (552,41 EUR). Pri teh delodajalcih je bilo 215.185 vseh zaposlenih delavcev, zaposlenih je bilo 4392 invalidov, potrebno pa bi bilo 9.724 invalidov. Pri teh delodajalcih pa je bilo 5.286 manjkajočih zaposlenih invalidov.

Ker se je zakonodajalec zavedal, da v nekaterih dejavnostih zaradi narave samega dela ne bo moč zaposliti ustreznega števila invalidov je zato v Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov omogočil tudi možnost nadomestne izpolnitve kvote s sklenitvijo pogodbe o poslovnem sodelovanju z invalidskim podjetjem ali zaposlitvenim centrom. Slednji sta obliki delodajalca, ki zaposluje vsaj 40% invalidov od skupnega števila vseh zaposlenih delavcev. S tem se lahko v celoti izogne plačilu v Sklad in posredno omogoči večje zaposlovanje invalidov pri teh delodajalcih. To rešitev uporablja 532 delodajalcev (od 1.966 ali približno 27%, ki predpisane kvote ne izpolnjujejo), vrednost njihovih pogodb za nadomestno izpolnitev kvote je znašala 1.566.000,82 EUR.

Tako je bilo delodajalcev, ki bi morali plačati prispevek zaradi neizpolnjevanja kvote, 1.434 (to je približno 1,2% od 111.744 pravnih subjektov) njihova obveznost plačila pa znaša 1.353.957,00 EUR mesečno. Ta sredstva Sklad nameni za izplačevanje nagrad delodajalcem, ki imajo zaposlene invalide nad kvoto in jih torej takoj plasira nazaj k delodajalcem.

Poleg tega je bilo 3.754 delodajalcev z manj kot 20 zaposlenimi delavci, ki niso bili zavezanci h kvote, pa so kljub temu imeli zaposlene invalide in so zato s strani Sklada pridobili nagrado (za vsakega zaposlenega invalida nad predpisano kvoto 197,29. EUR).

Na letnem nivoju Sklad iz naslova neizpolnjevanja kvot zbere približno 20 milijonov evrov. Ta sredstva so v celoti namenjena izplačevanju vzpodbud delodajalcem. Sredstva za samo delovanja Sklada, torej za stroške zaposlenih in materialne stroške Sklada, zagotavlja proračun Republike Slovenije

Višina prispevka, ki ga mora vplačati v sklad delodajalec, ki ne izpolnjuje predpisane kvote, je na letnem nivoju 15 minimalnih plač za vsakega manjkajočega invalida. V prvotnem Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov je višina prispevka za manjkajočega invalida znašala 18 minimalnih plač, kar predstavlja približen znesek 12 minimalnih plač, strošek regresa, prehrano in potne stroške.

Katerikoli od socialnih partnerjev lahko predlaga drugačen način določanja višine kvot za invalide. Pred samo sejo Ekonomsko socialnega sveta Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pošlje vabilo za usklajevalne sestanke vsem zainteresiranim socialnim partnerjem. Tako se že pred samo sejo Ekonomsko socialnega sveta skušajo socialni partnerji dogovoriti o višini kvot po posameznih dejavnostih. Predlog za začasno znižanje oziroma ustavitev plačevanja prispevka zaradi neizpolnjene kvote pri posameznih delodajalcih ni smiseln, saj se mesečni prilivi iz naslova neizpolnjevanja kvote nižajo in je zaradi finančne vzdržnosti Sklada Vlada Republike Slovenije morala znižati višino nagrade za preseganje kvote s 25% minimalne plače na 20%. Delodajalci, ki presegajo kvoto, s tem niso zadovoljni. V kolikor bi Vlada Republike Slovenije še znižala oziroma dopustila neplačevanje prispevka zaradi neizpolnjene kvote, bi to lahko pomenilo konec kvotnega sistema zaposlovanja invalidov. V takem primeru bi brezposelni invalidi pristali na socialnih prejemkih države, ki bi jih prav tako moralo zagotavljati gospodarstvo, verjetno pa bi to ponovno pomenilo absolutno zaščito zaposlenih delavcev invalidov.

Primerjava ureditve v državah Evropske Unije pokaže, da so številne države (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Španija) sprejele kvotni sistem kot enega izmed ključnih ukrepov za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT