Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.6.2014 15:20:33

Vlada se je seznanila s Poročilom o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2013

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je seznanila s Poročilom o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2013 Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije se je na svoji 63. redni seji, ki je potekala 19. junija 2014, seznanila s Poročilom o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2013. ki ga je pripravila Komisija Vlade Republike Slovenije za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja na črno. Komisija Vlade Republike Slovenije za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja na črno bo do 30. junija 2014 poročilo posredovala Evropski komisiji.

Komisija za odkrivanje in preprečevanje dela in zaposlovanja je v skladu z Zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno pristojna za določanje, usklajevanje in spremljanje dejavnosti za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno. Komisija enkrat letno pripravi poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno in ga predloži v obravnavo ekonomsko-socialnemu svetu in Vladi Republike Slovenije.

Poročilo komisije za leto 2013 o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno je pripravljeno na podlagi poročil in podatkov organov, pristojnih za nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno - Tržni inšpektorat RS, Inšpektorat RS za delo, Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor, Davčna uprava RS, Carinska uprava RS, Zdravstveni inšpektorat RS, Inšpektorat RS za šolstvo in šport, Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje, Policija in tudi nekaterih ministrstev ter poročilo Zavoda RS za zaposlovanje.

Na podlagi poročil, ki so jih posredovali nadzorni organi, so navedene predvidene dejavnosti komisije in dejavnosti nadzornih organov za leto 2014 ter predlogi izboljšav zakonodaje ter drugih ukrepov na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno.

Na delo in zaposlovanje na črno še naprej tako kot v preteklih letih najbolj vpliva vsesplošna gospodarska kriza, ki lahko poslabša stanje na tem področju ter pomeni resno nevarnost za povečanje nezakonitega dela in zaposlovanja. Za uspešen boj proti temu sta pomembni sprejetje novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC) ter dejavno sodelovanje vseh organov pri odkrivanju in preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Delo nadzornih organov je uspešno kljub pojavom novih oblik kršitve zakonodaje. Tudi v preteklem obdobju so bile učinkovite in uspešne skupne usklajene akcije nadzorov in pregledov, zato se bodo te nadaljevale.

Komisija nadzornim in drugim organom, pristojnim za aktivnosti na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno, priporoča:

  • nadzorni in drugi organi naj takoj po sprejemu novega ZPDZC pristopijo k pripravam za njegovo izvrševanje na novih pravnih podlagah;
  • pristojni organi naj čim več pozornosti namenijo medijskim aktivnostim promoviranja novih določil ZPDZC;
  • nadzorni organi naj nadaljujejo realizacijo priporočil iz poročila komisije za leto 2013;
  • v aktivnosti na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno naj se še intenzivneje vključijo socialni partnerji in druge pristojne institucije, tudi v okviru vladne komisije po ZPDZC;
  • resorna ministrstva in drugi pristojni organi naj preučijo letno poročilo komisije, predloge in pripombe nadzornih organov, jih začnejo realizirati ter posledično zagotovijo pravne, kadrovske in finančne možnosti za njihovo uresničitev;
  • nadzorni organi, ki so pristojni za nadzor zaposlovanja nezakonito prebivajočih državljanov tretjih držav, naj vzpostavijo ustrezne ukrepe za učinkovitejše in natančnejše statistično spremljanje morebitnih kršitev s tega področja za potrebe vsakoletnega poročila za Evropsko komisijo.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT