Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.7.2014 14:39:48

Vlada sprejela Predlog mnenja vlade o zahtevi Upravnega sodišča za oceno ustavnosti 137. člena ZUJF

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog mnenja vlade o zahtevi Upravnega sodišča za oceno ustavnosti 137. člena ZUJF Racunovodja.com

Vlada RS je sprejela mnenje o zahtevi Upravnega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti 137. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ in ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije in Ustavnemu sodišču Republike Slovenije.

147. člen Ustave RS določa, da država z zakonom predpisuje davke, carine in druge dajatve ter da lokalne skupnosti predpisujejo davke in druge dajatve ob pogojih, ki jih določata ustava in zakon.

Vezano na Zakon o davku na nepremičnine (ZDavNepr) je Ustavno sodišče presodilo, da modeli, metode in podatki, ki opredeljujejo davčno osnovo, v Zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN) niso jasno in določno urejeni, zato je odločilo, da so 7., 8. in 15. člen ZMVN oziroma celoten zakon v neskladju z ustavo, kolikor se nanaša na množično vrednotenje nepremičnin zaradi obdavčenja nepremičnin.

Ustavno sodišče je v zvezi z ZMVN očitalo, da je oblikovanje modelov vrednotenja nepremičnin, določitev podatkov, ki se uporabljajo za množično vrednotenje ter določitev metod množičnega vrednotenja in kriterijev in meril kakovosti vrednotenja, v preveliki meri prepuščeno urejanju s podzakonskim predpisom. ZMVN sam po sebi ni davčni predpis, vendar ureja sestavine, ki so temeljne za določitev davčne osnove, na podlagi katere se ugotavlja davčna obveznost. Zato je Ustavno sodišče presodilo, da je s tem v neskladju z Ustavo tudi davčna osnova, določena v 5. členu Zakona o davku na nepremičnine, kot blanketna določba.

Vendar je Ustavno sodišče neustavnost sistema množičnega vrednotenja vezalo na obdavčenje nepremičnin, razumeti je da na obdavčenje nepremičnin kot premoženja, ki se obdavčuje z letno dajatvijo na samo posedovanje. Taka obdavčitev se ne navezuje na konkretno listino ampak praviloma sloni na posplošeni oceni tržne vrednosti, zato v takem primeru ni mogoče davčne osnove enotno vrednotiti na podlagi konkretnih listin. Nasprotno pa gre v primeru 137. člena ZUJF za obdavčitev dobička iz odsvojitve zemljišča, torej za obdavčitev posledice konkretnega pravnega posla, ki sloni na listinah. Pri določanju vrednosti zemljišča ob pridobitvi in odsvojitvi se namreč načeloma izhaja iz pogodbene cene, podatek o PTV pa se upošteva bolj kot pripomoček za preveritev.

Vezano na sistem množičnega vrednotenja nepremičnin pa je tudi pomembno, da Ustavno sodišče ni oporekalo kakovosti in pravilnosti rezultatov vrednotenja. Prav tako določb ZMVN ni razveljavilo, niti ni določilo roka za odpravo neustavnosti. Zato je navedeno odločitev Ustavnega sodišča potrebno razumeti bolj v povezavi z očitano nezmožnostjo pritožbe na davčno osnovo. Kot navaja Ustavno sodišče, naj stranke ne bi imele možnosti navajanja dejstev in predlaganja dokazov za varovanje svojih pravic, ker se PTV in drugi elementi, pomembni za nastanek davčne obveznosti, ugotavljali in spreminjali le na podlagi uradnih evidenc. S tem naj bi bil kršen 22. člen Ustave, ki določa, da je vsakomur zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, ki odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.

Vlada zato meni, da 137. člen ZUJF ni blanketna norma, saj ne glede na sklicevanje na PTV omogoča zavezancem dokazovanje vrednosti na podlagi listin in kot vlada dokazuje v nadaljevanju tudi na podlagi drugih dokazil, zato meni, da je pobuda za presojo ustavnosti 137. člena ZUJF neutemeljena.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT