Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.8.2014 10:46:02

Meroslovno ustrezni gostinski kozarci

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Meroslovno ustrezni gostinski kozarci

Z MID direktivo, ki je stopila v veljavo leta 2006, so se na področju gostinske posode uvedle nekatere novosti, ki se nanašajo predvsem na zahteve glede drugačnega označevanja.

Kozarci, v katere se po količini toči in prodaja pijača (razen kave, čaja in mlečnih izdelkov) morajo v skladu s pravilnikom imeti poleg merske črtice, oznake nominalne količine (npr. 2cl, 2dl, 3dl, 0,5l,..) in oznake proizvajalca, tudi meroslovno oznako. Ta je sestavljena iz oznake CE, meroslovne oznake M z dvema zadnjima številkama leta ugotovljene skladnosti in štirimestne identifikacijske številke priglašenega organa. Mesto na kozarcu, kjer mora biti meroslovna oznaka odtisnjena, ni posebej predpisano. Tako jo lahko najdemo na mestu poleg ali nasproti merske črtice, pogosto pa tudi na spodnjem delu kozarca.

Prehodna obdobja, v katerih se lahko dajejo v promet in uporabo kozarci, preskušeni po starem sistemu, se v posameznih državah članicah Evropske unije razlikujejo. Tako se v nekaterih državah kozarci po starem sistemu ne smejo dajati v promet in uporabo že od samega začetka veljavnosti direktive (npr. Velika Britanija), v drugih pa je dovoljeno 10 letno prehodno obdobje. Med slednjimi je tudi Slovenija. To pomeni, da se v tem obdobju, vendar pa najdlje do 30.10.2016, lahko še nabavijo kozarci, ki so bili odobreni in označeni po Pravilniku o meroslovnih zahtevah za gostinsko posodo (Uradni list RS, št. 117/02), ki je veljal pred uveljavitvijo pravilnika in tudi po predpisih drugih držav članic EU, ki so veljali v teh državah članicah pred uveljavitvijo MID direktive. Gostinska posoda dobaviteljev iz držav članic Evropske unije se tako lahko daje v promet in uporabo v Republiki Sloveniji, v kolikor je bila dana zakonito v promet v državi članici Evropske unije na podlagi predpisov v tej državi članici, ki so primerljivi z zahtevami v Pravilniku o meroslovnih zahtevah za gostinsko posodo.

Te zahteve izpolnjujejo kozarci, ki imajo poleg merske črtice in označene nazivne prostornine tudi znak proizvajalca in sicer:
- iz Nemčije: znak proizvajalca, ki je registriran pri PTB (Physikalisch-TechischeBundesanstalt) npr. za proizvajalce oz. dobavitelje RUHRGLASS, RASTAL, SCHOTT ZWIESEL;
- iz Avstrije: znak proizvajalca, ki je registriran pri BEV (BundesamtfűrEich-und
Vermessungswesen) npr. STŰLZLE OBERGLASS;
- v Italiji, Franciji, Madžarski in drugih državah Evropske unije, ki nimajo svojega meroslovnega
predpisa za gostinsko posodo, če proizvajalec s pisno izjavo jamči, da je gostinska posoda
skladna s Priporočilom OIML R29 npr. ST GLASS (Madžarska), BORMIOLI ROCCO, VETRO PAINI (oba Italija), ARC INTERNACIONAL (Francija);
- v državah izven Evropske unije, če meroslovno ustreznost prizna pristojna meroslovna institucija v državi članici Evropske unije.

Kozarci slovenskih proizvajalcev, ki izpolnjujejo meroslovne zahteve skladno s starim pravilnikom, to je Pravilnikom o meroslovnih zahtevah za gostinsko posodo in ki se lahko dajejo v promet do konca prehodnega obdobja, so kozarci proizvajalca Steklarne Hrastnik. Takšni kozarci nosijo oznako-žig v obliki ščita, znotraj katerega je napis SI1 (Slika št. 3). Steklarna Hrastnik je s strani Urada pooblaščena za potrjevanje skladnosti svojih kozarcev tudi po novem EC sistemu, tako da so njihovi novi kozarci sedaj označeni z novimi meroslovnimi oznakami CE.

Več

Ključne besede:
urad za meroslovje
gostinski kozarci
oznake na kozarcih

Zadnji članki iz rubrike:

18.3.2019 12:12:24:
Konkretni primeri embalaže, o kateri je potrebno poročati

14.3.2019 16:00:06:
Registracija pri sporočanju podatkov v zvezi z embalažo

14.3.2019 15:23:48:
Pomembni datumi oddaje poročil o odpadkih

8.3.2019 17:08:30:
Poročanje o odpadni embalaži - do 31. marca 2019

29.1.2019 16:11:56:
Informacija o izstopu Združenega kraljestva iz EU – brexit

Najnovejši članki:

21.3.2019 17:42:51:
Obvestilo za zavezance za oddajo davčnih obračunov DDPO in DohDej za koledarsko leto 2018

21.3.2019 12:19:35:
Nadomestila za predložitev letnih in drugih poročil

18.3.2019 19:51:19:
Predstavljene novosti na področju pokojninske in socialne zakonodaje ter zakonodaje s področja trga dela

18.3.2019 14:52:30:
Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davčnem postopku

15.3.2019 13:14:12:
Vprašanja davčnih zavezancev s področja DDV - pojasnilo FURS

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT