Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.10.2014 15:56:30

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku - 24. 10. 2014

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku - 24. 10. 2014

Na spletni strani Ministrstva za finance je objavljen Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Cilj predloga zakona je zagotoviti učinkovito izvajanje sporazuma, ki dopolnjuje že obstoječo ureditev o sodelovanju med Republiko Slovenijo in ZDA na področju izogibanja dvojnega obdavčevanja in preprečevanja davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja.

Glavni cilj predloga sprememb obstoječe ureditve gotovinskega poslovanja je omejiti možnosti zlorab pri gotovinskem poslovanju poslovnih subjektov in zmanjšati obseg sive ekonomije v slovenskem gospodarskem prostoru ter s tem doseči večji obseg obračunanih in plačanih davkov. Ta cilj bo dosežen preko uresničitve več delnih ciljev, in sicer z ureditvijo izdaje računov pri gotovinskem poslovanju na način, ki bo zagotavljal revizijsko sled in nespremenljivost podatkov pri vseh zavezancih za davek, bodisi z uporabo računalniških programov oziroma elektronskih naprav z zakonsko določenimi lastnostmi bodisi z uporabo predpisanih prednatisnjenih in nato ročno izpolnjenih računov. S tem bodo doseženi posredni cilji preglednosti in sledljivosti gotovinskega poslovanja ter lažji in učinkovitejši nadzor davčnega organa nad ustvarjenim prometom in denarnimi tokovi poslovnih subjektov. Z uresničitvijo teh posrednih ciljev bo omogočena uresničitev drugega glavnega cilja, to je povečati učinkovitost davčnega organa in doseči večji obseg obračunanih in plačanih davkov.

Elektronsko oddajanje obračunov preko portala eDavki je za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost že obvezno. S predlogom se uredi, da bo tudi davčni organ preko tega portala zavezancem za davek (poslovnim subjektom), ki že oddajajo obračune preko portala, vročal dokumente. Davčni organ še ne more zagotoviti elektronskega vročanja preko portala eDavki za vse dokumente, zato bo vročal samo določene dokumente. Ko bodo zagotovljene tehnične zmožnosti, pa bo v sistem elektronskega vročanja postopno dodajal še druge dokumente. Dokumenti, ki jih bo davčni organ vročal, bodo navedeni v pravilniku.

Možnost elektronskega vročanja dokumentov pa bodo imeli tudi drugi davčni zavezanci – fizične osebe, če oddajo preko portala eDavki izjavo o elektronskem vročanju (obrazec eVročanje – POS). Gre za prostovoljno vključitev v sistem eVročanja in velja do preklica. S predlaganim načinom vročanja se zasleduje, da se fizičnim osebam, ki že oddajajo obrazce prek sistema eDavki, čeprav niso dolžne, omogoči sprejemanje dokumentov v elektronski obliki, kot tudi, da se v sistem eVročanja privabi tudi fizične osebe, ki še ne uporabljajo portala eDavki.

Temeljni cilj, ki ga zasleduje predlog, ki ureja elektronsko vročanje in s tem razširja možnosti elektronskega poslovanja organa, je povečanje učinkovitosti delovanja davčnega organa, predvsem prihranek stroškov pošiljanja. Predlagane spremembe bistveno ne posegajo v sistem vročanja. Predlagano elektronsko vročanje je pravno enakovredno vročanju z drugimi načini (po pošti).

Z uskladitvijo določenih omejitev davčne izvršbe z omejitvami, urejenimi v Zakonu o izvršbi in zavarovanju, se zasleduje poenostavitev postopkov za banke ali hranilnice, ki opravljajo davčno in civilno izvršbo na dolžnikova denarna sredstva.

Z namenom zagotavljanja preživetja dolžnika se določi, da z davčno izvršbo ni mogoče več poseči na njegove prihranke iz denarnih sredstev, za katera so praviloma določena izvzetja in omejitve davčne izvršbe, če jih davčni zavezanec v preteklem mesecu (to je v mesecu prejema) ni dvignil s transakcijskega računa.

S sistemom vrednotnic, urejenim v Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno, se uvaja specifičen sistem plačevanja in določanja prispevkov za socialno varnost, ki je popolna novost. V predlogu zakona se za dohodke iz ODD uredi samo način izračuna akontacije dohodnine, in sicer jo davčni organ ugotovi z odločbo na podlagi napovedi davčnega zavezanca (izvajalca ODD).

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

7.10.2019 15:52:25:
Predlog sprememb Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2M (2. 10. 2019)

7.10.2019 15:56:09:
Predlog sprememb Zakona o dohodnini - ZDoh-2V (27.09.2019)

7.10.2019 15:53:19:
Predlog sprememb Zakona o davku o dohodkov pravnih oseb - ZDDPO 2R (2. 10. 2019)

3.7.2019 11:42:32:
Predlog sprememb Zakona o davku o dohodkov pravnih oseb - ZDDPO-2R (21. 6. 2019)

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT