Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.10.2014 15:56:30

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku - 24. 10. 2014

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku - 24. 10. 2014 Racunovodja.com

Na spletni strani Ministrstva za finance je objavljen Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Cilj predloga zakona je zagotoviti učinkovito izvajanje sporazuma, ki dopolnjuje že obstoječo ureditev o sodelovanju med Republiko Slovenijo in ZDA na področju izogibanja dvojnega obdavčevanja in preprečevanja davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja.

Glavni cilj predloga sprememb obstoječe ureditve gotovinskega poslovanja je omejiti možnosti zlorab pri gotovinskem poslovanju poslovnih subjektov in zmanjšati obseg sive ekonomije v slovenskem gospodarskem prostoru ter s tem doseči večji obseg obračunanih in plačanih davkov. Ta cilj bo dosežen preko uresničitve več delnih ciljev, in sicer z ureditvijo izdaje računov pri gotovinskem poslovanju na način, ki bo zagotavljal revizijsko sled in nespremenljivost podatkov pri vseh zavezancih za davek, bodisi z uporabo računalniških programov oziroma elektronskih naprav z zakonsko določenimi lastnostmi bodisi z uporabo predpisanih prednatisnjenih in nato ročno izpolnjenih računov. S tem bodo doseženi posredni cilji preglednosti in sledljivosti gotovinskega poslovanja ter lažji in učinkovitejši nadzor davčnega organa nad ustvarjenim prometom in denarnimi tokovi poslovnih subjektov. Z uresničitvijo teh posrednih ciljev bo omogočena uresničitev drugega glavnega cilja, to je povečati učinkovitost davčnega organa in doseči večji obseg obračunanih in plačanih davkov.

Elektronsko oddajanje obračunov preko portala eDavki je za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in posameznikom, ki samostojno opravljajo dejavnost že obvezno. S predlogom se uredi, da bo tudi davčni organ preko tega portala zavezancem za davek (poslovnim subjektom), ki že oddajajo obračune preko portala, vročal dokumente. Davčni organ še ne more zagotoviti elektronskega vročanja preko portala eDavki za vse dokumente, zato bo vročal samo določene dokumente. Ko bodo zagotovljene tehnične zmožnosti, pa bo v sistem elektronskega vročanja postopno dodajal še druge dokumente. Dokumenti, ki jih bo davčni organ vročal, bodo navedeni v pravilniku.

Možnost elektronskega vročanja dokumentov pa bodo imeli tudi drugi davčni zavezanci – fizične osebe, če oddajo preko portala eDavki izjavo o elektronskem vročanju (obrazec eVročanje – POS). Gre za prostovoljno vključitev v sistem eVročanja in velja do preklica. S predlaganim načinom vročanja se zasleduje, da se fizičnim osebam, ki že oddajajo obrazce prek sistema eDavki, čeprav niso dolžne, omogoči sprejemanje dokumentov v elektronski obliki, kot tudi, da se v sistem eVročanja privabi tudi fizične osebe, ki še ne uporabljajo portala eDavki.

Temeljni cilj, ki ga zasleduje predlog, ki ureja elektronsko vročanje in s tem razširja možnosti elektronskega poslovanja organa, je povečanje učinkovitosti delovanja davčnega organa, predvsem prihranek stroškov pošiljanja. Predlagane spremembe bistveno ne posegajo v sistem vročanja. Predlagano elektronsko vročanje je pravno enakovredno vročanju z drugimi načini (po pošti).

Z uskladitvijo določenih omejitev davčne izvršbe z omejitvami, urejenimi v Zakonu o izvršbi in zavarovanju, se zasleduje poenostavitev postopkov za banke ali hranilnice, ki opravljajo davčno in civilno izvršbo na dolžnikova denarna sredstva.

Z namenom zagotavljanja preživetja dolžnika se določi, da z davčno izvršbo ni mogoče več poseči na njegove prihranke iz denarnih sredstev, za katera so praviloma določena izvzetja in omejitve davčne izvršbe, če jih davčni zavezanec v preteklem mesecu (to je v mesecu prejema) ni dvignil s transakcijskega računa.

S sistemom vrednotnic, urejenim v Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanju na črno, se uvaja specifičen sistem plačevanja in določanja prispevkov za socialno varnost, ki je popolna novost. V predlogu zakona se za dohodke iz ODD uredi samo način izračuna akontacije dohodnine, in sicer jo davčni organ ugotovi z odločbo na podlagi napovedi davčnega zavezanca (izvajalca ODD).

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT