Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.12.2014 15:07:22

Vlada sprejela sklepe o izvajanju elektronskih dražb na področju javnega naročanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela sklepe o izvajanju elektronskih dražb na področju javnega naročanja

Vlada Republike Slovenije je na 12. redni seji, ki je potekala 4. decembra 2014, naložila ministrstvom, organom v sestavi ministrstev in vladnim službam, da od 1. 1. 2015 dalje javna naročila, za katera naročnik izvede postopek javnega naročanja iz 1., 2., 5. ali 6. točke prvega odstavka 24. člena Zakona o javnem naročanju in katerih predmet je blago široke potrošnje ali storitve, razen storitev intelektualne narave, oddajo na elektronski dražbi, razen če je naročnik prejel le eno primerno in sprejemljivo ponudbo ali zgolj neprimerne ponudbe.

Vlada je naložila Ministrstvu za javno upravo, da do 15. 12. 2014 zagotovi informacijski sistem za izvedbo elektronskih dražb iz prejšnje točke in nudi administrativno podporo uporabnikom pri izvajanju elektronskih dražb ter da za naročnike v decembru organizira izobraževanja za uspešno ter učinkovito izvajanje elektronskih dražb. Hkrati nalaga Ministrstvu za finance in Ministrstvu za javno upravo, da glede na svoje pristojnosti sodelujeta pri vsebinski izvedbi izobraževanj. Vlada priporoča tudi drugim javnim naročnikom, da javna naročila oddajo na elektronski dražbi.

Elektronska dražba je posebna metoda oddaje javnega naročila, ki se lahko vključi v vse postopke javnega naročanja, razen v konkurenčni dialog in postopek s pogajanji brez predhodne objave. Uporabi pa se lahko tudi za odpiranje konkurence med ponudniki, vključenimi v okvirni sporazum ali dinamični nabavni sistem.

V skladu z Zakonom o javnem naročanju se elektronska dražba uporabi v primeru, ko naročnik ne prejme nobene sprejemljive ponudbe ali v primeru, ko prejme sprejemljive ponudbe, vendar ocenjuje, da je mogoče z uporabo obratne elektronske dražbe doseči večjo gospodarnost javnega naročanja. Elektronska dražba se namreč izvede tako, da ponudniki po javnem odpiranju ponudb tekmujejo med seboj za pridobitev javnega naročila tako, da do roka, ki ga določi naročnik, nižajo vrednost prvotno predložene ponudbe oziroma ponudbe iz prejšnjega kroga dražbe.

Zlasti kadar se pri javnem naročanju elektronska dražba izvede tako, da naročnik k sodelovanju na dražbi povabi ponudnike, ki so že prvotno predložili ekonomsko sprejemljive ponudbe, gre zaradi narave dražbe pričakovati pomembne prihranke javnih sredstev. Vlada Republike Slovenije zato z namenom zmanjšanja odhodkov proračuna Republike Slovenije ministrstva, organe v sestavi ministrstev in vladne službe zavezuje k uporabi elektronske dražbe, kadar je uporaba te metode omogoča glede na predmet in okoliščine javnega naročanja.

Pri tem je uporaba elektronske dražbe, kot jo ureja 35. člen Zakona o javnem naročanju, primerna zlasti za oddajo javnih naročil, za katera je mogoče natančno opredeliti tehnične specifikacije in ki niso posebej prilagojena potrebam posameznega naročnika, tj. zlasti za blago široke potrošnje oziroma blago s polic in storitve, ki niso intelektualne narave. Med takšna naročila sodijo na primer naročanje elektronske pisarniške opreme, vozil, ki niso izdelana ali posebej prilagojena potrebam naročnika, nakup prehrambnih izdelkov in potrošnega materiala, naročanje licenc za programsko opremo, najem medijskega prostora za oglaševanje, storitve čiščenja, storitve popravil in vzdrževanja, storitve tiskanja ipd. Oddaja naročila na elektronski dražbi pa na primer ni primerna za gradnje, arhitekturne in inženirske storitve, pohištvo, izdelano po meri, specializirano opremo, ki je posebej prilagojena naročnikovim potrebam, specialno opremo informacijskih tehnologij.

Informacijsko infrastrukturo za izvedbo elektronskih javnih dražb bo zagotovilo Ministrstvo za javno upravo, tako naročniki kot ponudniki pa jo bodo lahko uporabljali brezplačno. Da bi prehod na takšno elektronsko naročanje potekal čim bolj nemoteno in brez zapletov, bo Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Ministrstvom za finance še v tem letu izvedlo usposabljanja, pripravilo navodila za uporabo aplikacije za elektronsko dražbo in zagotovilo prikaz primera elektronske dražbe v praksi oziroma možnost, da naročniki in ponudniki preizkusijo in se seznanijo z aplikacijo pred dejansko izvedbo elektronske dražbe.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

7.12.2019 13:07:06:
Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

7.12.2019 12:46:18:
Poročilo o gibanju plač za september 2019

7.12.2019 12:44:00:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2019

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT