Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.12.2014 15:53:27

Vlada sprejela Mnenje o Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Mnenje o Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

Skupina poslank in poslancev (prvopodpisani Jože Tanko) je v obravnavo in sprejem vložila Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih.

Predlagane spremembe zakona določajo;

- odpravo volonterskega pripravništva,

- spodbudo delodajalcem za zaposlovanje pripravnikov,

- zakonsko podlago za sprejem politike izvajanja pripravništva.

Vlada izraža odklonilno mnenje do predlaganih sprememb zakona o delovnih razmerjih, kar utemeljuje s tem, da je problematiko pripravništva, posebej še volonterskega pripravništva, primerno obravnavati v okviru področnih zakonov, ki določajo obveznost pripravništva oziroma volonterskega pripravništva in ne v okviru ZDR-1, ki na splošno ureja delovna razmerja. Obenem ocenjuje, da je potrebno preveriti možnost deregulacije poklicev, da bi se mladim zagotovil hiter prehod na trg dela ter možnost sofinanciranja opravljanja pripravništva iskalcev prve zaposlitve.

Hkrati Vlada Republike Slovenije meni, da je potrebno nadaljevati z obstoječimi ukrepi za zmanjšanje segmentacije na trgu dela, ki je še posebej pereča med mladimi.

Zakon o delovnih razmerjih v 120. členu določa, da se z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti lahko določi, da sklene pogodbo o zaposlitvi kot pripravnik, kdor prvič začne opravljati delo, ustrezno vrsti in ravni svoje strokovne izobrazbe, ter z namenom, da se usposobi za samostojno opravljanje dela v delovnem razmerju. ZDR-1 torej ne določa obveznega pripravništva, odločitev za uvedbo pripravništva je prepuščena tistim, ki podrobneje poznajo potrebe stroke oziroma dejavnosti ter usposobljenost diplomantov različnih šol, ki se zaposlujejo v teh dejavnostih. To pa pomeni, da se lahko pripravništvo določi le s področnim zakonom ali s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Pripravništvo naj bi bilo predpisano le tam, kjer je zaradi narave dela, dejavnosti oziroma poklica to smiselno in utemeljeno. V vseh ostalih primerih pa kandidat za zaposlitev že takoj sklene običajno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas ali pa pogodbo o zaposlitvi za določen čas zaradi usposabljanja.

Posebna oblika pripravništva je volontersko pripravništvo, ki se lahko opravlja le v primeru, ko je ta oblika dela dopustna oziroma določena v skladu s posebnim - področnim zakonom. Volontersko pripravništvo se opravlja zunaj delovnega razmerja in se z volonterjem ne sklepa pogodbe o zaposlitvi, temveč posebna pogodba o opravljanju volonterskega pripravništva. Volonter nima pravice do plače in drugih pravic iz delovnega razmerja, kolikor te pravice niso določene v sami pogodbi o volonterskem pripravništvu oz. ne izhajajo iz minimalnega varstva po zakonu. ZDR-1 namreč določa nekatere varstvene določbe glede opravljanja volonterskega pripravništva in na ta način odstopa od splošnega načela, da se z ZDR-1 urejajo samo delovna razmerja, ki se sklepajo s pogodbo o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem. Za primer, ko je na podlagi področnega zakona volontersko pripravništvo dopustno, ZDR-1 v 124. členu določa, da se za volonterskega pripravnika uporabljajo določbe ZDR-1 o:

- trajanju in izvajanju pripravništva,

- omejitvah delovnega časa, odmorih in počitkih,

- povračilu stroškov v zvezi z delom,

- odškodninski odgovornosti,

- zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu v skladu s temi predpisi,

- prepovedi diskriminacije in enaki obravnavi glede na spol,

- ter če gre za mlajše osebe tudi določbe o posebnem varstvu delavcev, ki še niso dopolnili 18 let.

Upoštevajoč navedeno ureditev, volonterskega pripravništva ni mogoče predvideti s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, kot to sicer velja za »običajno« pripravništvo po 120. členu ZDR-1, ampak le z zakonom. Tako se ta oblika pripravništva izvaja oziroma je predvidena predvsem na področju javnega sektorja in sicer najpogosteje v državni upravi, na področju vzgoje in izobraževanja, pravosodju in zdravstveni dejavnosti.

Vlada se strinja z namenom in ciljem predloga zakona v delu, ki se nanaša na ukinitev volonterskega pripravništva, vendar pa ocenjuje, da predlagani način preko sprememb ZDR-1 ni primeren, saj se večina volonterskih pripravništev sklepa v javnem sektorju na podlagi področnih zakonov. Hkrati se predlagana rešitev ne zdi primerna tudi z nomotehničnega vidika. Prav tako velja poudariti, da je bil ZDR-1 v celoti usklajen s socialnimi partnerji in da v fazi usklajevanja zakona nihče od socialnih partnerjev ni zahteval, da bi se možnost opravljanja volonterskega pripravništva ukinila. Dejstvo pa je, da se v zadnjem obdobju volontersko pripravništvo pogosteje ne uporablja v skladu z namenom samega instituta.

Vlada se zaveda resnosti problematike izvajanja pripravništva, predvsem izvajanja volonterskega pripravništva v javnem sektorju. Iz tega razloga je Vlada Republike obravnavala informacijo o stanju na področju volonterskih pripravništev v javnem sektorju in sprejela sklep, da sklepanje pogodb o volonterskem pripravništvu v javnem sektorju ni dovoljeno. Prav tako je naložila pristojnim resornim ministrstvom, da v čim krajšem času pripravijo spremembe področnih zakonov, ki dopuščajo volontersko pripravništvo, ter naložila Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da skupaj z ostalimi ministrstvi pripravi program zaposlovanja oziroma opravljanja pripravništva iskalcev prve zaposlitve.

V zvezi s predlaganimi spodbudami delodajalcem za zaposlovanje pripravnikov (oprostitev plačila prispevkov s strani delodajalca, ki zaposli pripravnika) Vlada Republike Slovenije meni, da predlagana vsebina ne sodi v ZDR-1. Obenem ocenjuje, da je potrebno nadaljevati z ukrepi spodbujanja zaposlovanja mladih na podlagi pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas, medtem ko se pripravništva se v večini primerov sklepajo za določen čas.

Eden izmed ukrepov za spodbujanje zaposlovanja mladih je tudi ukrep spodbujanja zaposlovanja mladih brezposelnih oseb, starih do 30 let, v okviru Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT