Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.2.2015 15:25:14

Vlada določila predlog sprememb Zakona o graditvi objektov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila predlog sprememb Zakona o graditvi objektov Racunovodja.com

Vlada RS je na 21. redni seji, ki je potekala 5. februarja 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembi Zakona o graditvi objektov in predlagala njegov sprejem po nujnem postopku.

Državni zbor je konec leta 2013 sprejel Zakon o dopolnitvi Zakona o graditvi objektov, s katerim so bili sistemsko urejeni pogoji za odlog izvršbe z odločbo izrečenih ukrepov gradbene inšpekcije pri nelegalnih gradnjah, neskladnih gradnjah in objektih, ki se uporabljajo brez predpisanega uporabnega dovoljenja. To so namreč primeri, ko z zahtevo prepovedi uporabe in odstranitve objektov država lahko najmočneje poseže v lastninsko pravico. Odlog izvršbe v takšnih primerih pa ni možen pri nevarnih gradnjah, ki ogrožajo premoženje, zdravje, življenje ljudi, promet, sosednje objekte oz. njihovo okolico, ki torej neposredno ogrožajo javni interes. 

Omenjeni zakon je bil sprejet zaradi načrtovanega sprejema zakona, s katerim naj bi bila uzakonjena pravna podlaga za legalizacijo neproblematičnih objektov. Namen uzakonjene možnosti odloga izvršb je bil, da se v času, potrebnem za pripravo in sprejem takšnega zakona poskrbi za enakopravni položaj lastnikov tistih objektov, ki so jim že bile izdane inšpekcijske odločbe, ter tistih, ki jim odločbe še niso bile izdane. Gradbena inšpekcija po tedanji zakonodaji namreč ni imela pravne podlage za odlog izvršbe v posebnih primerih. 

S takratno spremembo zakona je bil tako omogočen odlog izvršbe na zahtevo lastnika nedovoljene gradnje, in sicer največ enkrat, v naslednjih primerih:

  • pri nedovoljenih gradnjah, ki predstavljajo stanovanjsko stavbo in v kateri bivajo osebe, ki nimajo drugega primernega stanovanja ter pri nedovoljenih gradnjah, v katerih se opravlja gospodarska dejavnost, če bi zaradi izvršitve inšpekcijskega ukrepa grozila hujša gospodarska škoda, za dobo enega leta,
  • pri nedovoljenih gradnjah, za katere je inšpekcijski zavezanec vložil pobudo za spremembo prostorskega akta na občini glede katerih se je občina opredelila, do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za tri leta in
  • pri nedovoljenih gradnjah, za katere je inšpekcijski zavezanec vložil popolno zahtevo za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja, do dokončnosti odločbe o zahtevi za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja.

Odlogi izvršb, dovoljeni na podlagi navedene pravne podlage se nekaterim inšpekcijskim zavezancem v začetku leta 2015 že iztekajo. Po podatkih gradbene inšpekcije je na dan 2. 1. 2015 število odloženih izvršb 499.

Glede na to, da je načrtovan sprejem zakonske pravne podlage, ki bo na podlagi določenih kriterijev omogočila legalizacijo nekaterih nedovoljenih gradenj, je predlagana predmetna sprememba Zakona o graditvi objektov, s katero bi omogočili daljši rok odloga izvršb v opisanih posebnih primerih. S tem bo še naprej omogočeno, da se prepreči nesorazmerno poseganje v lastninsko pravico in neupravičeno oškodovanje lastnikov nedovoljenih gradenj še pred sprejemom zakona, ki bo uzakonil merila za legalizacijo tistih neproblematičnih nedovoljenih gradenj, ki jih je možno legalizirati brez škode za javni interes oziroma ki bo določil pogoje za legalizacijo.

Vir: MOP

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT