Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.6.2015 15:30:11

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini

Vlada Republike Slovenije je na 39. redni seji, ki je potekala 4. junija 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini.

Predlog zakona uvaja spremembe, ki so potrebne zaradi uskladitev določb zakona z novimi predpisi s področja kmetijstva in z zakonodajo EU, zlasti z določbami o prostem gibanju oseb in delavcev ter pravico do ustanavljanja, in sicer zaradi diskriminatornega obdavčenja dobička iz kapitala od prodaje glavnega prebivališča ter zaradi neobstoja posebne osebne olajšave za rezidente držav članic EU in EGP s statusom dijaka ali študenta, ki glavni del obdavčljivega dohodka dosežejo v Sloveniji. Poleg tega se nekatere določbe, ki urejajo oprostitev za nekatere vrste dohodkov, povezane z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, usklajujejo s predpisi o kmetijstvu.

Predlog ZDoh-2P vsebuje naslednje spremembe in dopolnitve:

1. v 26. členu, ki ureja oprostitve za nekatere vrste dohodkov, kadar so doseženi v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, katere dohodek je obdavčen na podlagi pavšalne davčne osnove, se 1. in 2. točka usklajujeta s predpisi o kmetijstvu tako, da se jasneje določijo pravila za oprostitev dohodkov, doseženih v okviru strojnih skupnosti, ter uskladi terminologija oprostitev za plačila, namenjena pokrivanju dodatnih stroškov ob izvajanju nadstandardnih kmetijskih praks, s terminologijo iz novih pravnih podlag za izplačevanje teh plačil v novi finančni perspektivi skupne kmetijske politike od 2015 do 2020, med oprostitve pa se uvrstijo nekatera na novo določena plačila, ki imajo enako naravo kakor do zdaj oproščena; s spremembo 3. točke 26. člena se ohranja oprostitev dohodnine za vse investicijske podpore, vezane na osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost, katere dohodek je obdavčen na podlagi katastrskega dohodka, odpravlja pa se oprostitev za te dohodke za kmetijsko in gozdarsko dejavnost, za katero se davčna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, saj taka dejavnost skladno z veljavno ureditvijo določanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov po novem lahko prihodek od investicijskih podpor časovno razmeji in tako prihodke realneje razporedi na leta uporabe posamezne investicije; v druge določbe se le vnaša redakcijsko uskladitev z novim napovednim stavkom 26. člena;

2. drugi odstavek 49. člena se preoblikuje tako, da se za vse vrste prehodov med posameznimi načini ugotavljanja davčne osnove - prehoda s pavšalne obdavčitve dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti na podlagi katastrskega dohodka na sistem ugotavljanja dohodka na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih stroškov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, pa tudi prehodov drugih dejavnosti med sistemoma dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ter dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov - ureja enotno davčno pravilo, po katerem se morajo prihodki in odhodki upoštevati tako, da ne pride do njihovega neupoštevanja ali dvakratnega upoštevanja.

3. dopolnjuje se 96. člen ZDoh-2, ki določa oprostitev dohodnine od dobička iz kapitala, in sicer tako, da se doda nov četrti odstavek, po katerem se v čas prijavljenega stalnega prebivališča iz 2. točke drugega odstavka 96. člena pri državljanu države članice EU oziroma EGP, ki ni Slovenija, šteje tudi čas prijavljenega začasnega prebivališča v stanovanju ali stanovanjski hiši;

4. spreminja se 116. člen ZDoh-2 z določitvijo olajšave za rezidente držav članic EU in EGP, ki najmanj 90 % aktivnega dohodka dosegajo v Sloveniji, in sicer tako, da se med navedene olajšave uvrsti tudi posebna osebna olajšava, določena v skladu s tretjim odstavkom 113. člena ZDoh-2 za dohodke od študentskega dela.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

27.2.2020 17:55:18:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Ljubljana

26.2.2020 12:10:20:
Koledar poročanja - marec 2020

24.2.2020 19:56:19:
Kako je urejeno delo na domu?

24.2.2020 18:51:44:
Obračun davka od dohodka ter priprava letnega poročila za leto 2019 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT