Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.6.2015 18:10:01

Vlada sprejela mnenje k Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje k Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Vlada RS je na 41. redni seji, ki je potekala 12. junija 2015, sprejela mnenje k Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Iz predloga zakona o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2B), ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev izhaja, da je pravna ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja v preteklosti omogočala vključevanje kmetov v predmetni sistem na različnih temeljih in ob plačilu različne višine prispevkov. Razlog za sprejem zakona in cilj, ki naj ga zakon doseže, je izenačitev obsega pravic iz zavarovanja kmetov in ostalih zavarovancev po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju glede na višino vplačanih prispevkov, ne glede na administrativno kategorijo zavezanca.

Vlada je preučila navedbe in utemeljitve predlagateljev zakona, vendar pa predmetnega zakona ne podpira. Ustavno sodišče je že večkrat pojasnilo, da načela enakosti ni mogoče pojmovati kot splošno enakost vseh, pač pa kot enako obravnavanje enakih dejanskih stanj.

Vlada izpostavlja, da predmetni predlog ne ureja v zadostni meri postopka, po katerem bi se razveljavile oziroma spremenile odločbe. Razbrati je zgolj, da predmetna ureditev tako velja za vse osebe, ki so uveljavile pokojnino, ne glede na to, kdaj je bila pravica uveljavljena, oziroma ne glede na to, kdaj je bilo o pravici odločeno, pri čemer ni pomembno, ali je bilo zahtevi ugodeno ali ne. Poleg navedenega se ugotavlja, da tudi v kolikor bi se želelo uvesti predmetno ureditev, predlog zakona predmetnega področja ne ureja celovito in v zadostni meri, saj sta nerazumljiva tako njegov 1. kot tudi 2. člen, ker niso izpeljane posledice oziroma postopek, ki bi morale biti izvedene na podlagi dopolnitve ZPIZ-2, ravno tako niso v zadostni meri specificirane osebe, ki bi bile upravičene do prejema višjih pravic po predmetnem predlogu, niso določene vrste pravic in način odločanja o posameznih vrstah pravic ter tudi ni določen učinek priznanja spremenjenih pravic.

V zvezi s samimi finančnimi posledicami zakona pa predlagatelj sicer navaja, da se sredstva ne zagotavljajo iz proračuna, kar v celoti ne drži, saj sredstva pokojninske blagajne ne zadoščajo za pokritje izdatkov te blagajne, zaradi česar se določen del sredstev zagotovi tudi iz državnega proračuna. S predmetnim zakonom bi se nesporno povečali odhodki pokojninske blagajne, ne glede na to, da višine povečanja ni mogoče oceniti. Ob dejstvu ogroženosti finančne vzdržnosti pokojninske blagajne, zagotavljanju sredstev za pokojnine iz proračuna, nižanju pravic ob hkratnem zaostrovanju pogojev za upokojitev, ter ob ugotovitvi, da predmetna ureditev tekom izvajanja do sedaj nikoli ni bila sporna, Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da predmetna dopolnitev ZPIZ-2 ni utemeljena in ne sledi trendu urejanja pokojninskega zavarovanja v Republiki Sloveniji, kjer je zaradi ekonomskih in socialnih razlogov potrebno zaostrovanje samih pogojev upokojitve.

Upoštevaje navedeno, Vlada RS predmetnega predloga dopolnitve ZPIZ-2 ne podpira.

Vir: MDDSZ

Ključne besede:
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
ZPIZ-2B
ZPIZ-2
ZPIZ

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT