Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.6.2015 18:13:06

Vlada sprejela pobudo za spremembo sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela pobudo za spremembo sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH Racunovodja.com

Vlada RS je na 41. redni seji, ki je potekala 12. junija 2015, sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma o spremembah in dopolnitvah Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji in jo pošlje v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora RS.

Od začetka izvajanja Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji sta minili že več kot dve leti, zato lahko upravičeno ugotovimo, da je nov sistem, vzpostavljen na podlagi določb Sporazuma, v primerjavi s prejšnjo ureditvijo bistveno spremenil način zaposlovanja državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji ter v veliki meri prispeval k večji pravni varnosti delavcev migrantov. Nov, organiziran način posredovanja in zaposlovanja delavcev je prekinil dotedanje prakse delodajalcev, ki so državljane BIH zaposlovali preko raznih posrednikov, velikokrat na račun zmanjšanja obsega oziroma celo načrtnega kršenja njihovih osnovnih delavskih pravic.

S predlogom sprememb in dopolnitev Sporazuma se odpravlja določene pomanjkljivosti, ki so se v dosedanjem izvajanju sporazuma pokazale v praksi in na katere so opozarjali tudi socialni partnerji, in sicer:

  • na podlagi dosedanjih izkušenj pogodbenici ugotavljata, da slovenski delodajalci pri zaposlovanju državljanov BIH v praksi zelo pogosto poimensko iščejo točno določene delavce migrante, ki bi jih želeli zaposliti na podlagi preteklih izkušenj ali priporočil. Zato, se predlaga sprememba, ki bo zaradi poenostavitve postopkov oglaševanja in izbora morebitnih kandidatov delodajalcem neposredno omogočila poimensko zaposlovanje vseh delavcev migrantov;
  • zaradi skrajšanja oziroma poenostavitve postopkov zaposlovanja državljanov BIH v Sloveniji se predlaga tudi sprememba, ki bo omogočila takojšnjo zaposlitev državljana BIH v Sloveniji samo na podlagi prijave pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v BIH.
  • Do sedaj veljavna obvezna šestmesečna prekinitev zakonitega prebivanja bo v prihodnje veljala samo v primerih, ko se bo moral delavec migrant prostovoljno vrniti v državo izvora iz razloga prenehanja veljavnosti dovoljenja zaradi preteka časa, za katerega je bilo le-to izdano.

Predlagane spremembe in dopolnitve Sporazuma so nadalje potrebne tudi zaradi načrtovanih sprememb nacionalne zakonodaje na področju prebivanja in zaposlovanja, samozaposlovanja ter dela tujcev, ki uvajajo enotni postopek izdaje dovoljenj za prebivanje in delo. Nacionalna zakonodaja v ta namen ukinja dovoljenje za zaposlitev, predlagane spremembe in dopolnitve Sporazuma pa bodo omogočile primerljivo pravno varnost delavcev migrantov oziroma delodajalcev tudi po uveljavitvi nove nacionalne zakonodaje na navedenem področju.

Vir: MDDSZ

Ključne besede:
zaposlovanje
BIH
državljan BIH
Bosna in Hercegovina
sporazum

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.6.2020 8:43:52:
Skrajšani delovni čas - obveščanje v treh delovnih dneh

3.6.2020 15:04:03:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

3.6.2020 14:41:34:
Tretji paket protikoronskih ukrepov

3.6.2020 11:58:17:
Regres za letni dopust za leto 2020 - negospodarstvo

3.6.2020 12:03:33:
Regres za letni dopust za leto 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT