Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.6.2015 11:59:50

Vlada poslala predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence Državnemu zboru v obravnavo in sprejetje po rednem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada poslala predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence Državnemu zboru v obravnavo in sprejetje po rednem postopku Racunovodja.com

Vlada RS je na 42. redni seji, ki je potekala 17. junija 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter ga poslala Državnemu zboru RS v obravnavo in sprejetje po rednem zakonodajnem postopku.

Področje nelojalne konkurence ureja Zakon o varstvu konkurence (ZVK), ki je bil sprejet že leta 1993 in bil v večini že razveljavljen. V veljavi so ostali ureditev nelojalne konkurence v 13. členu, upravno in prekrškovno varstvo, ki ju izvaja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS) ter dampinški in subvencionirani uvoz.

Praksa, ki je pokazala nekatere pomanjkljivosti upravnega in prekrškovnega varstva glede dejanj nelojalne konkurence, zahteva spremembo sedanje ureditve.

S tem predlogom zakona se ohranja enaka opredelitev nelojalne konkurence kakor v sedanjem ZVK. To je tako dejanje podjetja pri nastopanju na trgu, ki je v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji in s katerim se povzroči ali utegne povzročiti škoda drugim udeležencem na trgu. Ravno tako se ohranjajo ponazoritveno navedeni primeri nelojalne konkurence podjetja v razmerju do podjetja.

V nasprotju z dosedanjo ureditvijo področja nelojalne konkurence pa se ukinjata upravno in prekrškovno varstvo. Na podlagi novejše sodne prakse TIRS pri izdaji začasne prepovedi ni pristojen ugotavljati zakonskih elementov nelojalne konkurence, temveč je vložena tožba zadostna podlaga za izrek začasne prepovedi. To lahko povzroči absurden položaj, kadar TIRS kot prekrškovni organ ugotovi, da zakonski elementi nelojalne konkurence niso izpolnjeni, a mora kljub temu izdati začasno prepoved ravnanja podjetja do dokončanja civilnega sodnega postopka. Izdana začasna prepoved pa pomeni, da podjetje ne sme več opravljati določene dejavnosti, kar mu povzroči nepopravljivo škodo, če sodišče ugotovi, da ni šlo za dejanje nelojalne konkurence. Ker so civilni sodni postopki dolgotrajni, nekritično izdana začasna prepoved lahko povzroči likvidacijo ali stečaj podjetja, ki se mu očita dejanje nelojalne konkurence.

Kljub črtanju začasne prepovedi v upravnem postopku ima podjetje še vedno možnost, da pri pristojnem sodišču zahteva izdajo začasne odredbe, s katero bo lahko doseglo začasno prepoved dejanj nelojalne konkurence.

Po črtanju določb upravnega in prekrškovnega varstva bodo podjetja spore zaradi dejanj nelojalne konkurence reševala v civilnem postopku pred sodišči.

Ker se je z vstopom RS v Evropsko unijo pristojnost glede dampinškega in subvencioniranega uvoza prenesla na raven EU, določbe dampinškega in subvencioniranega uvoza na nacionalni ravni niso več potrebne.

Predlaga se tudi razveljavitev ZVK, ker se s predlogom tega zakona področje nelojalne konkurence prenaša v ta zakon, določbe o dampinškem in subvencioniranem uvozu pa so nepotrebne, zaradi prenosa pristojnosti na raven EU.

Vir: MGRT

Ključne besede:
Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence
Zakon o varstvu konkurence
ZVK
konkurenca

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT