Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.7.2015 15:26:24

Vlada o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostovoljstvu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o predlogu  Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostovoljstvu Racunovodja.com

Vlada RS je na 47. redni seji, ki je potekala 23. julija 2015, določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostovoljstvu in ga predloži Državnemu zboru Republike Slovenije.

Z Zakonom o prostovoljstvu se je področje prostovoljstva v Republiki Sloveniji prvič normativno uredilo in določilo minimalne pogoje za prostovoljce in prostovoljske organizacije, za organiziranje in opravljanje organiziranega prostovoljskega dela (usposabljanje prostovoljcev, zagotavljanje njihove varnosti, povračilo stroškov, spremljanje in podporo njihovemu delu ter ustrezno zavarovanje).

Pri izvajanju zakona v praksi ter ob pripravi skupnih letnih poročil o prostovoljstvu se je pokazalo, da nekatere zakonske določbe ne omogočajo učinkovitega izvajanja organiziranega prostovoljstva.

Vsled temu je bila v začetku leta 2014 na Ministrstvu za notranje zadeve ustanovljena medresorska delovna skupina za pripravo sprememb in dopolnitev Zakon o prostovoljstvu. Navedena delovna skupina je pripravila osnutek predloga sprememb in dopolnitev zakona, ki gre predvsem v smeri poenostavitve poročanja o opravljenem prostovoljskem delu, ureditve izvajanja prostovoljskega dela v javnih zavodih, manjše spremembe pa so predlagane tudi pri kazenskih določbah.

Pri pripravi predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostovoljstvu so pripravljavci sledili predvsem naslednjim ciljem:

  • poenostaviti poročanje o opravljenem prostovoljskem delu,
  • odprava dodatnih administrativnih bremen,
  • poenostavitev opravljanja prostovoljskega dela v osebah javnega prava (na podlagi posebnih prostovoljskih programov, ki pomenijo dopolnitev rednega programa javne službe) ali osebah zasebnega prava, ki so za opravljanje storitev javne službe pridobile koncesijo, in katerih delovanje je z drugim zakonom opredeljeno kot nepridobitno.

Pri oddaji poročil o opravljenem prostovoljskem delu, ki jih prostovoljske organizacije enkrat letno pripravijo, je v predlogu zakona zahtevanih manj podatkov, saj se je tekom izvajanja zakona izkazalo, da določeni podatki niso bistveni pri statistični obdelavi.

Pri izvajanju zakona se je pokazalo, da predvsem pri opravljanju prostovoljskega dela v javnih zavodih, sklepanje dogovora s prostovoljsko organizacijo, ki nato poroča tudi za opravljeno prostovoljko delo opravljeno v javnih zavodih, predstavlja za obe strani preveliko obremenitev oz. administrativno oviro. Člen je po novem spremenjen na način, da bodo tudi organizacije (iz 7. člena), ki izpolnjujejo vse zakonsko določene pogoje, poročale AJPES-u o opravljenem prostovoljskem delu in se skladno z zakonom vpisale v vpisnik prostovoljskih organizacij.

Predlog zakona prinaša spremembe pri pogojih, ki so potrebni za vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij. Z uveljavitvijo predlaganega zakona se bodo v vpisnik prostovoljskih organizacij lahko poleg določenih pravnih oseb zasebnega prava vpisale tudi osebe javnega prava na podlagi posebnih prostovoljskih programov, ki pomenijo dopolnitev rednega programa javne službe ali osebe zasebnega prava, ki so za opravljanje storitev javne službe pridobile koncesijo, in katerih delovanje je s posebnim zakonom opredeljeno kot nepridobitno.

Vir: MJU

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT