Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.9.2015 16:00:01

Vlada določila besedilo novele Zakona o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov

Rubrika: Davkiprint Natisni

Vlada določila besedilo novele Zakona o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov Racunovodja.com

Vlada RS je na svoji 50. redni seji, ki je potekala 28. avgusta 2015, določila besedilo novele Zakona o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov in ga pošilja v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije v skrajšanem postopku.

Na podlagi 3. člena Zakona o Slovenski izvozni in razvojni banki (ZSIRB ) je Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka) pooblaščena za opravljanje vseh poslov po Zakonu o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov (ZZFMGP). ZZFMGP ureja sistem zavarovanja in financiranja mednarodnih gospodarskih poslov v Republiki Sloveniji kot enega izmed instrumentov trgovinske politike, s katerim se zagotavljajo konkurenčni pogoji naših podjetij na tujih trgih. Z ZZFMGP je urejen samo tisti del zavarovanja in financiranja izvoza, kjer ima država zaradi narave tveganj in finančnih zmogljivosti posebno vlogo pri spodbujanju tega izvoza.

Računsko sodišče je v Odzivnem poročilu na Revizijsko poročilo Republike Slovenije k Predlogu zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2012 in 2013 v delu, ki se nanaša na Ministrstvo za finance, opozorilo na nezadovoljivo odpravljene nepravilnosti glede izvajanja poslov za tuj račun (izvajanje zavarovalnih poslov, ki jih za Republiko Slovenijo izvaja SID banka, ker Ministrstvo za finance ni evidentiralo vseh poslovnih dogodkov, ki jih SID banka izvaja v imenu in za račun države). Ministrstvo za finance s predlogom zakona izvaja popravljalni ukrep Računskega sodišča.

SID banka kot pooblaščena institucija skladno z ZZFMGP v imenu in za račun Republike Slovenije izvaja Program izravnave obresti (PIO) za izvozne kredite, ki so skladni z OECD konsenzom (Arrangement on Officially Supported Export Credits). V letih 2008 2014 je bil na področju programa izravnave obresti (PIO) realiziran en sam posel. Ministrstvo za finance zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev in zaradi nezanimanja gospodarskih družb za posle programa izravnave obresti predlaga ukinitev navedenega programa.

Predlagana je izvedba pravne ureditve sedanjega stanja – s spremembo ZZFMGP se določijo izjeme od ZJF, tako da:

SID banka še naprej dela v imenu in za račun Republike Slovenije;

varnostne rezerve še naprej upravlja SID banka;

račun varnostnih rezerv še naprej ostane odprt pri poslovni banki (varnostne rezerve, ki so last Republike Slovenije, so opredeljene kot denarna sredstva Republike Slovenije na TRR pri poslovni banki, ki jih po pogodbi v imenu in za račun Republike Slovenije upravlja SID banka);

v proračunu in poslovnih knjigah Republike Slovenije se še naprej ne izkazuje vseh transakcij, ki izhajajo iz sklenjenih poslov, temveč le tiste, katere so se do zdaj, in sicer v proračunu samo povečanje oziroma zmanjšanje varnostnih rezerv in plačilo provizije SID banki (poslovni dogodki se še naprej evidentirajo po neto principu, kar je določeno z zakonom; določena je izjema od bruto principa bilanciranja, pri čemer je volatilnost zaradi tveganja, povezanega z načrtovanjem izplačil zaradi škodnih dogodkov, bistveno manjša).

Ob morebitnih drugačnih rešitvah bi spremenili obstoječi sistem, ki uspešno deluje, in povzročili slovenskemu gospodarstvu veliko škodo, saj bi sprememba sistema lahko zmanjšala sposobnosti SID banke za podporo izvoznim poslom. Ker izvoz pomembno spodbuja gospodarsko rast, bi zmanjšanje izvoznih poslov bistveno vplivalo na to rast v Republiki Sloveniji.

Predlagani sta ureditev glede povečanja varnostnih rezerv v primeru, da se potreba po povečanju varnostnih rezerv pojavi zaradi novih zavarovalnih poslov v imenu in za račun Republike Slovenije ter sprejetje pravilnika, ki bo urejal določanje potrebne višine varnostnih rezerv v primeru, da višina varnostnih rezerv pade pod zakonsko določeno mejo iz sedmega odstavka četrtega člena ZZFMGP, v primeru načrtovanja potrebne višine varnostnih rezerv (npr. ko se pojavi potreba po povečanju varnostnih rezerv zaradi novih poslov) ter v primeru porabe sredstev varnostnih rezerv, ko se SID banki dodelijo proračunska sredstva za povečanje varnostnih rezerv na podlagi pričakovanih poslov, ki se kasneje ne realizirajo.

Predlagana je tudi razveljavitev Pravilnika o načinu izvajanja kreditnih poslov financiranja mednarodne trgovine in investicij (Uradni list RS št. 44/06), ker navedeni pravilnik zaradi ureditve drugačnega načina poročanja SID banke Ministrstvu za finance po sprejetju ZSIRB ni več smiseln.

Ministrstvo za finance zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev in zaradi nezanimanja gospodarskih družb za posle Programa izravnave obresti (PIO) predlaga ukinitev tega programa.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

8.4.2020 11:42:49:
Obročno plačevanje in odlogi - kontaktni telefoni

30.3.2020 18:15:15:
Obrazec: Odlog oziroma obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

22.3.2020 10:55:01:
Davčna obravnava odškodnin po 5. točki 27. člena ZDoh-2 - Podrobnejši opis

20.3.2020 13:31:15:
Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

17.3.2020 11:15:42:
Podaljšali se bodo roki za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom (FURS, AJPES)

Najnovejši članki:

9.4.2020 17:04:06:
Kdaj bodo dostopni REK obrazci?

9.4.2020 15:17:23:
Oddaja OPSV na podlagi interventnih zakonov ZIUPPP in ZIUZEOP

7.4.2020 17:55:05:
Tiskovna konferenca FURS, z dne 7. 4. 2020

8.4.2020 12:38:15:
KOLEDAR POROČANJA - april 2020 – PO UVEDBI UKREPOV ZIUJP, ZIUPPP z dne 29. 3. 2020 IN ZIUZEOP (predvidoma 11. 4. 2020)

7.4.2020 15:46:26:
Uporaba lastnega vozila v službene namene – javni sektor

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT