Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.2.2016 15:22:12

Vlada omejila možnost zlorab pri uveljavljanju osebnega stečaja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS je na današnji seji določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP).

Institut osebnega stečaja je bil v luči nekaterih odmevnejših primerov konec lanskega leta predmet širše javne in strokovne razprave, v kateri so bile identificirane predvsem možnosti za dodatno nadgradnjo in zamejitev zlorab tega instituta. Ministrstvo za pravosodje je k spremembam pristopilo prioritetno, tudi v luči tega, da se dodatne varovalke pred zlorabami uveljavijo čim prej in veljajo za čim širši krog – konkretno bodo recimo dodatne varovalke pri ovirah za odpust obveznosti prišle v poštev pri vseh postopkih, kjer sodišče še ni sprejelo sklepa o odpustu obveznosti. Iz tega vidika je čimprejšnja obravnava in uveljavitev novele v interesu zamejitve potencialnih zlorab, odlašanje s sprejemom pa temu cilju škodi.

Predlog zakona skozi vrednostno usmeritev, ki jo vsebuje načelo vestnosti in poštenja, na novo definira namen odpusta obveznosti in opredeljuje zlorabo pravice do odpusta obveznosti.

Namen odpusta obveznosti je poštenemu in vestnemu stečajnemu dolžniku omogočiti odpust tistih obveznosti, ki jih ni zmožen izpolniti (iz prodaje premoženja pred začetkom stečajnega postopka in premoženja (npr. plače), pridobljenega med preizkusnim obdobjem). Predlog zakona določa dve temeljni skupini ovir proti odpustu obveznosti:

(1) v prvo skupino spadajo ovire, ki se nanašajo na:

  • pravnomočno obsodbo za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu;
  • položaj, če je bilo o odpustu obveznosti stečajnega dolžnika že odločeno in od pravnomočnosti odločbe še ni poteklo deset let – so mu bile obveznosti enkrat že odpuščene, po novem pa tudi v primeru, ko mu je bi odpust že zavrnjen ali razveljavljen;

(2) v drugo skupino pa spadajo ovire, ki pomenijo zlorabo pravice do odpusta obveznosti. Vseh mogočih pojavnih oblik zlorabe pravice od odpusta obveznosti, ni mogoče taksativno našteti. Zato je ta ovira v tretjem odstavku spremenjenega 399. člena najprej opredeljena z generalno klavzulo, in sicer odpust obveznosti ni dovoljen, če iz ravnanj stečajnega dolžnika v zadnjih petih letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja ali glede na njegov premoženjski položaj izhaja, da bi bil odpust obveznosti temu stečajnemu dolžniku v nasprotju z namenom odpusta obveznosti.

Zaradi lažjega dokazovanja obstoja ovire kot izpodbojne domneve predlog določa najbolj tipične položaje zlorabe pravice do odpusta obveznosti, ki pa glede na veljavno ureditev predstavljajo za dolžnika bistveno strožje pogoje, sočasno pa vestnim in poštenim dolžnikom ne poslabšuje položaja.

Sodišče bo stečajnemu upniku v posebnih primerih (upnik na primer prejema osebne prejemke, nižje od socialnega minimuma ali pa le neznatno višje – ob odsotnosti drugega premoženja) na predlog upravitelja lahko tudi skrajšalo preizkusno obdobje. Če pri takem stečajnem dolžniku ne bo izgledov, da bi bil v naslednjih dveh letih zmožen pridobivati pomembno višje prejemke, bo sodišče določilo obdobje, ki je krajše od dveh let, vendar ne krajše od šest mesecev od začetka postopka odpusta obveznosti.

Na ta način bodo lahko na eni strani sodišča in upravitelji bolj individualizirano in vrednostno presojali ravnanja dolžnikov in njihove premoženjske, družinske in osebne razmere in stanja ter razloge za njihovo insolventnost, na drugi strani pa bo prenovljena ureditev upnikom in upravitelju nudila več možnosti in učinkovitejše varstvo proti morebitnim zlorabam instituta odpusta obveznosti.

Predlog zakona vsebuje tudi naslednje dodatne kavtele, ki bodo zamejile možnost zlorab nižjega poplačila upnikov v osebnih stečajih:

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT