Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.3.2016 13:26:28

Vlada o strateških usmeritvah in prioritetah inšpektoratov oziroma inšpekcij v letu 2016

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada o strateških usmeritvah in prioritetah inšpektoratov oziroma inšpekcij v letu 2016 Racunovodja.com

Vlada RS se je na svoji 77. redni seji, ki je potekala 3. marca, seznanila s strateškimi usmeritvami in prioritetami inšpektoratov oziroma inšpekcij v letu 2016 ter sprejela tudi sklep, da Ministrstvo za javno upravo do 15. 2. 2017 seznani Vlado Republike Slovenije s poročilom o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov oziroma inšpekcij v letu 2016.

Spremenjeni Zakon o inšpekcijskem nadzoru je določil obveznost ministra, pristojnega za upravo, da do 1. marca tekočega leta seznani vlado s strateškimi usmeritvami in prioritetami, ki izhajajo iz sprejetih letnih programov dela inšpektoratov oziroma inšpekcij.

Ministrstvo za javno upravo je na tej podlagi pozvalo ministrstva, da posredujejo strateške usmeritve in prioritete dela posamezne inšpekcije oziroma inšpektorata iz svoje pristojnosti, ki naj vsebujejo predvsem navedbo področij, ki bodo upoštevaje oceno tveganja na delovnem področju posameznega inšpektorata oziroma inšpekcije, predmet inšpekcijskih nadzorov, navedbo področij, na katerih so predvideni skupni inšpekcijski nadzorov, in oceno števila oziroma deleža inšpekcijskih nadzorov, izvedenih na podlagi prejetih prijav.

Ministrstva so svoje odzive pripravila glede na oceno tveganja, pri čemer je upoštevana vrsta in obseg dejavnosti, ki bodo predmet inšpekcijskih nadzorov, ugotovitve preteklih nadzorov ter upoštevana tekoča področna problematika.

Ukrepi, ki jih ministrstva predlagajo, in so tudi rezultat sodelovanja med inšpekcijskimi službami, so upoštevaje strokovnost inšpekcij in težnjo po njihovi večji učinkovitosti, večji dostopnosti in prepoznavnosti, usmerjene k zasledovanju varovanja javnega interesa ter interesa pravnih in fizičnih oseb. Ministrstvo za javno upravo ocenjuje, da bo s sprejemom strateških usmeritev in prioritet vzpodbujena tudi javnost k zavedanju, da mora vsakdo spoštovati predpise in da osnovni namen inšpekcij ni izrekanje sankcij, temveč zagotavljanje zakonitosti in urejenosti področij, ki sodijo v pristojnost posamezne inšpekcije.

V nadaljevanju je navedenih le nekaj inšpekcijskih služb in njihovih strateških usmeritev za leto 2016:

Tako denimo Inšpektorat RS za delo za leto 2016 načrtuje, da bodo inšpektorji na področju delovnih razmerij opravili okvirno 8.500 inšpekcijskih pregledov, na področju varnosti in zdravja pri delu, 7.400 inšpekcijskih pregledov, na področju socialnih zadev pa okvirno 100 nadzorov.

Finančna inšpekcija (FURS) bo v letu 2016 opravljala davčne inšpekcijske nadzore, davčne nadzore posameznega področja poslovanja, druge finančne nadzore ter izvajala posamezna pooblastila v skladu z Zakonom o finančni upravi.

Aktivnosti Tržnega inšpektorata RS bodo v 2016 usmerjene predvsem na področje varstva potrošnikov ter na področje skladnosti in varnosti neživilskih proizvodov.

Strategija dela Kmetijske inšpekcije v letu 2016 bo temeljila na glavnih vsebinah iz programa dela, pri čemer bo poleg reševanja prijav podan velik poudarek na usmerjenih akcijah nadzora. Pri tem se bodo upoštevali splošni kriteriji iz ocene tveganja kot so stopnja ogrožanje zdravja ljudi, okolja, protipravna pridobitev premoženja, nepravilnosti iz preteklosti, velikost in vrsta dejavnosti v kmetijstvu. Še naprej se bodo izvajale notranje presoje dela inšpektorjev za poenotenje postopkov nadzora ob učinkoviti uporabi razpoložljivih virov.

Inšpektorat RS za kulturo in medije bo v letu 2016 opravljal sistemske (redne) inšpekcijske nadzore in prioritetne inšpekcijske nadzore na osnovi prejetih prijav in pobud ter Inšpekcijske nadzore na osnovi prejetih prijav, vlog, pritožb in sporočil, ki niso prioritetno obravnavani, in se v okviru razpoložljive kadrovske sestave inšpektorata obravnavajo glede na vrstni red prispetja.

Glavna ciljna oz. strateška usmeritev Pomorske inšpekcije je inšpekcijski nadzor tujih ladij, ugotovitev in odprava pomanjkljivosti na njih ter njihova morebitna odstranitev iz delovanja oz. plovbe po EU vodah po točno določenih pravilih in postopkih, ki jih določa Evropska Agencija za Varnost plovbe (EMSA) in Pariški Memorandum - PMoU (t.j. Evropsko združenje pomorskih inšpekcij, katerega članica je od leta 2003 tudi Republika Slovenija) v skladu z Uredbo o inšpekcijskem nadzoru tujih ladij.

Vir: MJU

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT