Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.3.2016 13:27:15

Vlada sprejela stališče RS do predloga Direktive o pravilih proti izogibanju davkom

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče RS do predloga Direktive o pravilih proti izogibanju davkom Racunovodja.com

Vlada RS je na svoji 77. redni seji, ki je potekala 3. marca, sprejela stališče Republike Slovenije glede predloga direktive Sveta o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, ki neposredno vplivajo na delovanje notranjega trga.

Republika Slovenija podpira prizadevanja za pravično in učinkovito davčno okolje, ki zagotavlja boljše poslovno okolje. Pri posameznih institutih, ki so vključeni v direktivo, je pomembno, da se z njimi zasledujejo jasni cilji. Slovenija podpira ukrepe proti zmanjševanju davčne osnove in prenosu dobička, vendar je treba pri določanju novih ali drugačnih institutov upoštevati delovanje sistema obdavčitve dohodkov pravnih oseb v celoti, to je vključno z že veljavnimi instituti v okviru zakona, ki ureja sistem obdavčitve dohodkov pravnih oseb v Sloveniji. Slovenija si bo prizadevala za oblikovanje rešitev, ki bodo povečale konkurenčnost notranjega trga, za posamezne članice pa ne bodo povzročale prekomernega administrativnega bremena. Podpira konkretne rešitve, ki gredo v smeri odprave dvojnega neobdavčenja, hkrati pa bo pozorna na to, da ne bi zaradi novih rešitev prihajalo do neželenega dvojnega obdavčenja. Slovenija bo sodelovala in pripominjala pri tehničnih razpravah o posameznih določilih v direktivi v skladu s strokovnimi izhodišči in cilji davčne politike. Pri tem bo upoštevaje ambiciozno časovnico sledila vodilu, da vse rešitve, ki niso minimalni standard pri G20/OECD BEPS projektu, tudi niso enako pomembne za zaščito davčne osnove v Sloveniji.

S ciljem boja proti praksam izogibanja davkom, ki neposredno vplivajo na delovanje notranjega trga, direktiva določa pravila proti izogibanju davkom na šestih specifičnih področjih:

  • priznavanje odhodkov za obresti,
  • izstopna obdavčitev,
  • klavzula o menjavi,
  • splošno pravilo o preprečevanju zlorab,
  • pravila o nadzorovanih tujih družbah in
  • okvir za obravnavo hibridnih neskladij.

Instituti v direktivi bi veljali za vse davčne zavezance, ki so v državi članici zavezani k plačilu davka od dohodkov pravnih oseb. Njeno področje uporabe zajema tudi stalne poslovne enote zavezancev za davek od dohodkov pravnih oseb, za katere direktiva sicer ne velja, ker imajo sedež izven EU, če se stalne poslovne enote nahajajo v Uniji.

Veljavnost direktive je predvidena na dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU, ni pa še določen datum, do katerega države članice sprejmejo zakone in druge predpise, potrebne za uskladitev z direktivo. Namreč, Evropska komisija je v akcijskem načrtu iz junija 2015 napovedala, da bo ponovno oživila tudi predlog za skupno konsolidirano osnovo za davek od dohodkov pravnih oseb (t.i. CCCTB, angl.: Common Consolidated Corporate Tax Base), ki predstavlja celovito rešitev za vzpostavitev pravičnejšega in učinkovitejšega obdavčevanja. Poleg tega je pozvala države članice, naj med pripravo revidiranega predloga za skupno konsolidirano osnovo za davek od dohodkov pravnih oseb nadaljujejo z delom glede nekaterih mednarodnih vidikov skupne osnove, povezanih s projektom OECD o eroziji davčne osnove in preusmerjanju dobička. Direktiva o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, ki neposredno vplivajo na delovanje notranjega trga, upošteva rezultat razprav držav članic o teh vprašanjih v Svetu.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT