Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.5.2016 15:47:07

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Racunovodja.com

Vlada RS je na svoji 87. redni seji, ki je potekala 12. maja 2016, sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisani mag. Matej Tonin) in ga posreduje Državnemu zboru RS.

Vlada predloga zakona ne podpira, in meni da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlagatelji menijo, da ureditev, ki je popolnoma ukinila možnost hkratnega prejemanja polne starostne pokojnine in opravljanja dejavnosti v polnem obsegu (8 ur zavarovalnega časa dnevno oziroma 40 ur zavarovalnega časa tedensko), krivična in vzpostavlja neenakost pred zakonom. Po njihovem mnenju mora biti vsem samostojnim podjetnikom omogočeno, da ohranjajo dejavnost ter hkrati prejemajo celotno pokojnino. Predlagajo tudi spremembe ureditve regresnih/odškodninskih zahtevkov, ki lahko po njihovem mnenju ogrozijo poslovanje predvsem ekonomsko šibkejših, malih in srednje velikih delodajalcev, še posebej ob upoštevanju, da le-ti tega rizika ne morejo zavarovati pri zasebnih zavarovalnicah.

Vlada RS v zvezi s posredovanim predlogom sprememb ZPIZ-2 izpostavlja, da so bile že v mesecu februarju predlagane spremembe zakona v zvezi z odškodninskimi/regresnimi zahtevki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije zoper delodajalce in posredovane Vladi RS, ki je tedaj podala obširno mnenje ter razloge, zakaj ureditev na predlagan način ni mogoča. Nov predlog se od prejšnjega razlikuje zgolj pri omejitvi odškodnine navzgor, ki po novem predlogu sprememb ne bo več možen, če bo delodajalec ravnal namenoma, poleg tega pa se s predlogom predlaga omejitev odgovornosti delodajalca za delavca v primeru, ko bo škoda nastala namenoma, saj jo bo po predlogu zakona dolžan v tem primeru poravnati povzročitelj. Vlada RS tako v zvezi s predlaganimi spremembami odškodninskih zahtevkov v tem mnenju podaja povzetek ugotovitev iz predhodnega mnenja, hkrati pa mnenju prilaga še predhodno posredovano mnenje, ki ga je posredovala že pri predlogu ZPIZ-2C.

V zvezi s predlogom sprememb dvojnega statusa samostojnih podjetnikov Vlada RS uvodoma poudarja, da v zvezi z določbami, ki omogočajo kombinacijo ohranjanja statusa zavarovanca ob hkratnem prejemanju pokojnine (izplačilo 20% pokojnine, delna pokojnina), poteka presoja ustavnosti, zato meni, da je smiselno z nadaljnjimi odločitvami o spreminjanju zakonodaje počakati do odločitve Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Tudi v primeru morebitnega spreminjanja zakonodaje v tem delu pa je potrebno ravnati preudarno ter uveljaviti ureditev, ki bo enaka za vse zavarovance.

Vlada ne podpira predloga zakona saj predlog zakona nasprotuje pravilom odškodninske odgovornosti delodajalcev, pravilom varstva in zdravja pri delu ter obveznostim, ki jih delodajalcem nalagajo predpisi s področja delovnega prava, poleg tega pa je tudi predlagana ureditev dvojnega statusa nesistemska in pomanjkljiva.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

13.7.2020 14:20:27:
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT