Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.5.2016 15:47:07

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Vlada RS je na svoji 87. redni seji, ki je potekala 12. maja 2016, sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev (prvopodpisani mag. Matej Tonin) in ga posreduje Državnemu zboru RS.

Vlada predloga zakona ne podpira, in meni da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlagatelji menijo, da ureditev, ki je popolnoma ukinila možnost hkratnega prejemanja polne starostne pokojnine in opravljanja dejavnosti v polnem obsegu (8 ur zavarovalnega časa dnevno oziroma 40 ur zavarovalnega časa tedensko), krivična in vzpostavlja neenakost pred zakonom. Po njihovem mnenju mora biti vsem samostojnim podjetnikom omogočeno, da ohranjajo dejavnost ter hkrati prejemajo celotno pokojnino. Predlagajo tudi spremembe ureditve regresnih/odškodninskih zahtevkov, ki lahko po njihovem mnenju ogrozijo poslovanje predvsem ekonomsko šibkejših, malih in srednje velikih delodajalcev, še posebej ob upoštevanju, da le-ti tega rizika ne morejo zavarovati pri zasebnih zavarovalnicah.

Vlada RS v zvezi s posredovanim predlogom sprememb ZPIZ-2 izpostavlja, da so bile že v mesecu februarju predlagane spremembe zakona v zvezi z odškodninskimi/regresnimi zahtevki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije zoper delodajalce in posredovane Vladi RS, ki je tedaj podala obširno mnenje ter razloge, zakaj ureditev na predlagan način ni mogoča. Nov predlog se od prejšnjega razlikuje zgolj pri omejitvi odškodnine navzgor, ki po novem predlogu sprememb ne bo več možen, če bo delodajalec ravnal namenoma, poleg tega pa se s predlogom predlaga omejitev odgovornosti delodajalca za delavca v primeru, ko bo škoda nastala namenoma, saj jo bo po predlogu zakona dolžan v tem primeru poravnati povzročitelj. Vlada RS tako v zvezi s predlaganimi spremembami odškodninskih zahtevkov v tem mnenju podaja povzetek ugotovitev iz predhodnega mnenja, hkrati pa mnenju prilaga še predhodno posredovano mnenje, ki ga je posredovala že pri predlogu ZPIZ-2C.

V zvezi s predlogom sprememb dvojnega statusa samostojnih podjetnikov Vlada RS uvodoma poudarja, da v zvezi z določbami, ki omogočajo kombinacijo ohranjanja statusa zavarovanca ob hkratnem prejemanju pokojnine (izplačilo 20% pokojnine, delna pokojnina), poteka presoja ustavnosti, zato meni, da je smiselno z nadaljnjimi odločitvami o spreminjanju zakonodaje počakati do odločitve Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Tudi v primeru morebitnega spreminjanja zakonodaje v tem delu pa je potrebno ravnati preudarno ter uveljaviti ureditev, ki bo enaka za vse zavarovance.

Vlada ne podpira predloga zakona saj predlog zakona nasprotuje pravilom odškodninske odgovornosti delodajalcev, pravilom varstva in zdravja pri delu ter obveznostim, ki jih delodajalcem nalagajo predpisi s področja delovnega prava, poleg tega pa je tudi predlagana ureditev dvojnega statusa nesistemska in pomanjkljiva.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

28.10.2019 14:06:03:
Vlada je sprejela Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s socialnimi transferji

28.10.2019 13:45:01:
Vlada sprejela mnenje o zahtevi Vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti Zakona o davčnem postopku in Zakona o odvetništvu

Najnovejši članki:

18.11.2019 18:22:27:
Minimalna plača od 1. januarja 2019

14.11.2019 15:49:55:
Informacije v zvezi s pridobitvijo Potrdila o prijavi prebivanja za študente iz EU

14.11.2019 13:13:02:
Novosti pri KIDO (konvencijah o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka)

13.11.2019 14:10:38:
Info točka za tujce

12.11.2019 18:53:13:
Obvestilo FURS o posledicah napak pri predlaganju REK obrazcev in njihovih popravkov zaradi pravil zapiranja terjatev s plačili

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT