Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.12.2005 13:26:13

Vlada sprejela predlog zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti Racunovodja.com

Vlada RS je 14. decembra sprejela predlog zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti in ga bo posredovala državnemu zboru v sprejem.

Zbiranje, shranjevanje in uporaba podatkov s področja dela, delovnih razmerij in socialne varnosti je v Republiki Sloveniji urejeno v zakonu o evidencah na področju dela, v matičnih zakonih za posamezna področja socialne varnosti in v predpisih, ki urejajo javnopravne evidence in registre. V praksi prihaja do težav in neskladij predvsem zato, ker je ureditev evidenc na posameznih področjih že prehitela ureditev v matičnem zakonu o evidencah na področju dela, ki je bil sprejet še v nekdanji SFRJ in potem ni bil nikoli revidiran.

Predloženi zakon ureja pravice in dolžnosti upravljavcev evidenc na področju dela in socialne varnosti glede posredovanja podatkov in pridobivanja podatkov, pravico dostopa do posameznih podatkov in varstvo podatkov.

Za namene uresničevanja pravic posameznikov, kot tudi za davčne in statistične namene so posamezniki, delodajalci in drugi zavezanci sedaj dolžni na predpisanih obrazcih prijavljati različnim državnim organom in zavodom izjemno veliko količino različnih podatkov, ki se potem zbirajo v različnih zbirkah podatkov na vseh ravneh in vejah oblasti. Cilj predloženega zakona je omogočiti popolno povezavo vseh javnih evidenc na področju dela in socialne varnosti na tak način, da bo lahko posameznik pri katerem koli organu, ki je uvrščen v ta sistem evidenc, uveljavil svoje pravice, ne da bi mu moral sam prilagati oziroma sporočati podatke, s katerimi že razpolaga kakšen drug državni organ ali javni zavod.

Cilj povezovanja javnopravnih evidenc na področju dela in socialne varnosti je državljanom zagotoviti enostaven, hiter, kakovosten in poceni dostop do informacij in storitev javne uprave oziroma približati storitve javne uprave državljanom in poslovnim subjektom. Informacije in storitve javne uprave na področju dela in socialne varnosti se zagotovijo državljanom na takšen način, da jim ne bo potrebno poznati notranjih postopkov v javni upravi in da ne bodo omejeni v geografskem smislu (npr. neko storitev bodo lahko opravili kjerkoli v Sloveniji). V postopkih jim ne bo potrebno priskrbeti podatkov, ki so jih nekoč, v neki življenjski situaciji, že podali (novi ali spremenjeni podatki se morajo zajemati samo enkrat, na enem mestu in se ne smejo podvajati v različnih zbirkah podatkov). Omogočen mora biti dostop do vseh javnih podatkov, ki niso izrecno varovani z zakonom in so namenjeni širši javnosti) in do varovanih podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov ali drugimi zakonskimi podlagami, ki nalagajo upravljavcem zbirk podatkov varovanje podatkov. Na takšne načine bi lahko bistveno skrajšali odzivne čase na zahteve po storitvah javne uprave RS na področju dela in socialne varnosti.

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.6.2020 17:06:25:
Podatki za obračun plač za maj 2020

4.6.2020 8:43:52:
Skrajšani delovni čas - obveščanje v treh delovnih dneh

4.6.2020 16:50:22:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

4.6.2020 17:01:55:
Tretji paket protikoronskih ukrepov

3.6.2020 11:58:17:
Regres za letni dopust za leto 2020 - negospodarstvo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT