Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.12.2005 16:14:06

Vlada sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah

Vlada RS je na seji 14. decembra sprejela predlog zakona o kolektivnih pogodbah in ga bo poslala v obravnavo državnemu zboru.

Predlog zakona o kolektivnih pogodbah, ki je v procesu usklajevanja s socialnimi partnerji dosegel visoko stopnjo usklajenosti, ureja stranke, vsebino, hierarhijo kolektivnih pogodb in postopek sklenitve ter naknadnega pristopa h kolektivni pogodbi, njeno obliko, splošno in razširjeno veljavnost ter prenehanje kolektivne pogodbe, mirno reševanje kolektivnih delovnih sporov ter evidenco in objavo kolektivnih pogodb.

Zakon izhaja iz temeljnega načela, da naj bo sklepanje kolektivnih pogodb svobodno in prostovoljno. To načelo vsebuje tudi konvencija Mednarodne organizacije dela št. 98 o uporabi načel o pravicah organiziranja in kolektivnega dogovarjanja, ki jo je naša država ratificirala. Zato zakon ne predpisuje obveznega sklepanja kolektivnih pogodb, ne predpisuje obvezne vsebine kolektivnih pogodb, niti ne določa vrst kolektivnih pogodb in ravni, na katerih naj bi se te sklepale. Vse to bi namreč posegalo v voljo strank in preprečevalo, da do sklenitve kolektivne pogodbe pride vedno in povsod, pa tudi le takrat, kadar je takšna volja in interes obeh strank. Avtonomija strank je eno osnovnih vodil nove pravne ureditve tega področja.

Upoštevaje načelo prostovoljnosti naj bi imela pravico biti stranka kolektivne pogodbe le tista združenja, ki so prostovoljna, torej ne temeljijo na načelih obveznega članstva. Zaradi specifičnega stanja prostovoljnih delodajalskih asociacij v državi, pa zakon predvideva triletno prehodno obdobje, ko bi poleg teh asociacij kolektivne pogodbe še vedno lahko sklepale tudi asociacije z obveznim članstvom.

Nova pravna ureditev uveljavlja načelo, da kolektivna pogodba velja le za stranke, ki so jo sklenile. Ob izpolnjevanju določenih pogojev pa se predvideva tudi splošna in razširjena veljavnost sklenjenih kolektivnih pogodb. Pri tem izraz splošna veljavnost kolektivne pogodbe pomeni, da kolektivna pogodba velja za vse delavce pri delodajalcu za katerega ta pogodba velja, ne glede na njihovo članstvo v sindikatu. V primeru razširjene veljavnosti pa kolektivna pogodba velja za vse delodajalce in pri njih zaposlene delavce v določeni dejavnosti, ne glede na članstvo delavcev v sindikatu ali članstvo delodajalcev v združenju delodajalcev.

Zakon ureja tudi hierarhijo pravnih aktov in kot novost predvideva izjemo od splošnega načela, da lahko kolektivna pogodba na ožji ravni določa le ugodnejše pravice za delavce kot kolektivna pogodba na širši ravni. Predvidena je namreč možnost, da se s kolektivno pogodbo na širši ravni določi pogoje, pod katerimi se s kolektivno pogodbo na ožji ravni lahko določijo pravice in delovni pogoji, ki so za delavca drugačni ali manj ugodni.

V zvezi z reševanjem kolektivnih sporov, za razliko od sedaj veljavne zakonske ureditve, zakonski predlog predvideva celovito in natančno ureditev mirnega reševanja kolektivnih delovnih sporov kamor sodijo pogajanja, posredovanje in arbitraža, hkrati pa ob upoštevanju temeljnega načela zakona o svobodi kolektivnega dogovarjanja omogoči tudi, da se stranki v kolektivni pogodbi lahko na drugačen način dogovorita o reševanju teh sporov.

Zadnji članki iz rubrike:

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

28.10.2019 14:06:03:
Vlada je sprejela Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s socialnimi transferji

28.10.2019 13:45:01:
Vlada sprejela mnenje o zahtevi Vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti Zakona o davčnem postopku in Zakona o odvetništvu

Najnovejši članki:

20.11.2019 16:02:38:
Obmejni delavci ter obrazec S1 (E 121)

20.11.2019 15:23:26:
Obdavčitev z davkom na dediščine in darila

19.11.2019 15:16:25:
Zaostreni pogoji pridobivanja bančnih kreditov in zadolževanje na »nebančnem« trgu

19.11.2019 15:08:48:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za oktober 2019

19.11.2019 13:50:20:
Minimalna plača od 1. januarja 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT