Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.6.2016 19:25:47

Vlada potrdila projekt socialne aktivacije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada potrdila projekt socialne aktivacije Racunovodja.com

Vlada RS je na današnji redni seji potrdila Zagonski elaborat in izvedbo vladnega strateškega razvojnega projekta P6.1 VEM v okviru CSD - socialna aktivacija. Vlada je sodelujočim naložila, da zagotovijo izvedbe nalog, načrtovanih v Zagonskem elaboratu.

V zadnjih letih se v Sloveniji stopnja revščine povečuje hitreje, kot v večini drugih držav EU, tako da se uvrščamo v skupino držav, v katerih se je število revnih in socialno izključenih povečalo. V Sloveniji nimamo razvite ustrezne mreže, ki bi socialno izključene osebe celostno obravnavala, zato je potrebno razviti in vzpostaviti model socialne aktivacije, ki bo zagotovil transparentno, usklajeno in celostno obravnavo oseb ter ustrezno povezal vse relevantne institucije in obstoječe sisteme na tem področju.

Namen projekta je vzpostavitev sistema socialne aktivacije, pri kateri gre za celovit pristop, ki naslavlja:

  • problematiko dolgotrajno brezposelnih oseb,
  • problematiko dolgotrajnih prejemnikov denarne socialne pomoči.

Slednji imajo pogosto različne kompleksne socialne in zdravstvene probleme, so ranljivi, pogosto marginalizirani in socialno izključeni ter težko zaposljivi.

Vzpostavitev sistema socialne aktivacije omogoča:

  • prepoznavanje,
  • usmerjanje,
  • motiviranje,
  • vključevanje ter spremljanje v socialno aktivacijo vključenih oseb.

Za vzpostavitev sistema socialne aktivacije bomo zaposlili tri vodje koordinatorjev in 48 koordinatorjev socialne aktivacije. Vzpostavili bomo sistem sodelovanja med vsemi pomembnimi institucijami in protokole sodelovanja ter zagotovili razvoj kvalitetnih in dostopnih programov.

Enotna vstopna točka, ki bo delovala v okviru centra za socialno delo, bo podprta z delovanjem 15 regionalnih mobilnih enot. V okviru enotne vstopne točke bodo skupaj delovali strokovni delavci centra za socialno delo in koordinator socialne aktivacije, ki bo imel naloge neposredne obravnave oseb, ki bodo vključene v socialno aktivacijo. K vstopu oziroma ustreznemu usmerjanju k enotni vstopni točki bodo prispevali tudi drugi deležniki (iz področja zaposlovanja, zdravstva, sociale, šolstva, zavodov za prestajanje kazni zapora, nevladnih organizacij …) preko protokolov sodelovanja oziroma delovanje mreže ter koordinatorja socialne aktivacije, ki bo zagotavljal povezovanje in koordiniranje celotne mreže vseh deležnikov.

Vzpostavitev sistema socialne aktivacije se bo v poskusnem obdobju do leta 2022 financiralo iz evropskih sredstev (socialna aktivacija in vzpostavitev programov za socialno aktivacijo). Predvidena je obravnava najmanj 19.000 oseb s 25 % izhodov oseb (vstop na trg dela, višja izobrazbena raven, pridobitev NPK, vstop v izobraževanje, itd.), vključenih v programe socialne aktivacije.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT