Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 15:28:37

Posredovanje pri prodaji raznovrstnih izdelkov

Davčni bilten; jan - feb 2007

Rubrika: Inšpekcijski pregledi (davčni bilten)print Natisni

Posredovanje pri prodaji raznovrstnih izdelkov Racunovodja.com

Izmenjava mednarodnih informacij, neevidentiranje prihodkov, povečanje osnove za DDV, delo na črno

Pri malem davčnem zavezancu, katerega glavna dejavnost je posredovanje pri prodaji raznovrstnih izdelkov, je bil na podlagi informacij iz davčnih administracij držav EU opravljen davčni inšpekcijski nadzor davka od osebnih prejemkov za obdobje od 1. 1. 2000 do 14. 1. 2001 in celovit letni pregled poslovanja za obdobje od 15. 1. 2001 do 31. 12. 2002.

Pri preveritvi prihodkov od prodaje je davčni organ ugotovil, da je zavezanec za davek dosegal svoje prihodke s prodajo odpadkov barvne metalurgije in aluminija za reciklažo na domačem in tujem trgu. V zvezi s prodajo na tujem trgu je davčni organ od davčnega organa članice EU prejel zaprosilo o medsebojni pomoči glede neposredne obdavčitve, v skladu z direktivo Sveta 77/799/ EGS. V tem zaprosilu je tuji davčni organ zahteval pomoč slovenskega davčnega organa pri pojasnitvi nekaterih poslovnih dogodkov za zagotovitev pravilne obdavčitve. Davčni organ je zato podrobneje preveril poslovne dogodke slovenskega zavezanca in podjetja države zaprosila ter ugotovil, da je to tuje podjetje s posredovanjem slovenskega zavezanca prek podjetij v dveh drugih državah recikliralo odpadni aluminij. To tuje podjetje je za navedeno predelavo zagotovilo orodje, slovenski zavezanec pa je bil odgovoren za nadzor nad proizvodnjo, za kar je podjetju zaračunaval provizijo. Poleg tega nadzora je zavezanec tujemu partnerju zaračunaval posredniške storitve v zvezi s popravili in proizvodnjo strojnega orodja, ki jih je občasno opravil. Skupaj je tako zavezanec zaračunal tujemu partnerju za 5,2 milijona tolarjev storitev in provizij v letu 2001 ter za 2,9 milijona tolarjev v letu 2002, ki jih ni evidentiral v svojih poslovnih knjigah, plačane pa so bile na osebni račun davčnega zavezanca, ki je bil odprt pri banki v tuji državi. Davčni organ je seznanil davčnega zavezanca z ugotovljenimi dejstvi, čemur ta ni oporekal. Glede na navedene ugotovitve je davčni organ povečal prihodke davčnega zavezanca v skupnem znesku 5,2 milijona tolarjev v letu 2001 in za 2,9 milijona tolarjev v letu 2002.

Navedeni dodatno ugotovljeni in v davčnem inšpekcijskem nadzoru povečani prihodki so bili v skladu z določbami 21. člena ZDDV tudi osnova za obračun DDV. Davčni organ je dodatno obračunal obveznost zavezanca za davek za plačilo DDV v višini 1,6 milijona tolarjev.

Vzporedno s celovitim letnim pregledom je davčni organ opravil še davčni inšpekcijski nadzor pravilnosti in pravočasnosti obračunavanja in plačevanja davka od osebnih prejemkov za obdobje od 1. 1. 2000 do 14. 1. 2001. Pri tem je ugotovil enake nepravilnosti, preverjeni zavezanec pa je pojasnil, da je razlog za navedeno dejanje predvsem vzpostavitev takojšnjih poslovnih stikov. Zavezanec je tako pridobival dohodke z opravljanjem dejavnosti, ki je ni priglasil, to pa po določilih prvega odstavka 3. člena Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno velja za opravljanje dela na črno. Zato je davčni organ te dohodke v skupni višini 11,4 milijona tolarjev opredelil kot prejemke po 3. alineji prvega odstavka 15. člena ZDoh. Na podlagi določil 16. in 18. člena ZDoh je davčni organ, ob upoštevanju normiranih stroškov, ugotovil, da znaša 25-odstotna akontacija dohodnine zavezanca 2,6 milijona tolarjev.

Ključne besede:
Davčni bilten
davčni nadzor
inšpekcijski nadzor
davki in zakonodaja

Zadnji članki iz rubrike:

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT