Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.7.2016 13:51:39

Vlada RS je sprejela predlog novega zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada RS je sprejela predlog novega zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma Racunovodja.com

Vlada RS je na svoji 96. redni seji, ki je potekala 30. junija, sprejela predlog novega zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki prinaša več pomembnih novosti.

Uveden bo register dejanskih lastnikov podjetij, Urad RS za preprečevanje pranja denarja bo dobil inšpekcijska pooblastila, predlog pa prinaša tudi administrativne razbremenitve za zavezance.

S predlaganim zakonom se v slovenski pravni red prenaša direktiva EU o preprečevanju uporabe finančnega sistema za pranje denarja ali financiranja terorizma iz maja 2015, ki bi jo bilo treba po prvotnem načrtu v nacionalno zakonodajo prenesti do 26. junija 2017, a so se države članice zaradi novih terorističnih groženj zavezale, da jo bodo implementirale že do konca leta 2016.

Iniciativo za to je dala tudi Slovenija, ki želi biti med prvimi članicami, ki bodo uveljavile ta določila. Naša država namreč aktivno sodeluje v mednarodno usklajeni posodobitvi pravil za preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma, s čimer ohranja nizko stopnjo ogroženosti in izpostavljenosti tovrstnim transakcijam.

Zakon je pomemben tudi z vidika nadzora prenosa sredstev v davčno ugodnejše jurisdikcije, ki so praviloma tvegane z vidika pranja denarja in financiranja terorizma. K temu bo pripomoglo tudi zagotavljanje transparentnosti lastniških struktur poslovnih subjektov, predvsem tistih, katerih lastniki so tuja podjetja, ustanovljena v »off-shore« finančnih centrih ali davčnih oazah, kjer so lastniki prikriti oz. jih ni treba razkriti. S tem se bodo onemogočale zlorabe poslovnih subjektov za pranje denarja in financiranje terorizma, pa tudi na drugih področjih, kot je netransparentno lastništvo. Posredno bo to omogočalo tudi boljši nadzor nad kupci delnic v državni lasti v postopku privatizacije.

Ključne novosti predloga zakona:

  • Vzpostavil se bo register dejanskih lastnikov oz. fizičnih oseb, ki so končni lastnik podjetja, ga nadzirajo, kako drugače obvladujejo ali v imenu katerih se izvaja določena transakcija. To pomeni, da bodo morali subjekti, ki so vpisani v poslovni register Slovenije, ugotoviti podatke o dejanskih lastnikih in jih vpisati v nov register, ki ga bo vzdrževala in upravljala Agencija RS za javnopravne evidence in storitve. Predvideno je, da si bodo države članice EU v bodoče, ko bodo vse vzpostavile svoje registre dejanskih lastnikov, lahko izmenjevale tovrstne podatke.
  • Urad za preprečevanje pranja denarja bo dobil inšpekcijska pooblastila, v skladu s katerimi bo lahko izvajal nadzor pri vseh zavezancih na kraju samem. Trenutna ureditev uradu ne omogoča optimalnega nadzora nad izvajanjem obstoječega zakona in posledično tudi preprečevanja pranja denarja oz. financiranja terorizma, zato bodo predlagane novosti prispevale k izboljšanju delovanja celotnega sistema. Sankcije se usklajujejo z višinami kazni v direktivi EU in lahko v določenih primerih dosežejo tudi pet milijonov evrov oz. 10 odstotkov letnega prometa.
  • Predlog zakona stremi tudi k odpravi administrativnih ovir. V okviru nadgradnje informacijskega sistema urada za preprečevanje pranja denarja bo omogočen prehod iz delnega na popolno elektronsko sporočanje zahtevanih podatkov, kar predstavlja finančno in administrativno razbremenitev za zavezance.
  • Dvigi in pologi gotovine v večjih zneskih še vedno predstavljajo povečano tveganje za pranje denarja in financiranje terorizma, zato predlog zakona znižuje mejne vrednosti, nad katerimi morajo zavezanci uradu sporočati podatke o gotovinskih transakcijah, in sicer s 30.000 evrov na 15.000 evrov.
  • Direktiva EU nalaga članicam, naj izdelajo nacionalno oceno tveganja za pranje denarja in financiranje terorizma ter jo periodično nadgrajujejo. Namen te ocene je ugotoviti in ublažiti tveganja, sredstva in vire nadzornih organov pa usmeriti v področja, na katerih so tveganja večja. Slovenija je to oceno že izdelala leta 2015, urad pa že pripravlja njeno posodobitev.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT