Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.9.2016 15:57:46

S centralnim kreditnim registrom do učinkovitejšega obvladovanja kreditnih tveganj

Rubrika: Novičkeprint Natisni

S centralnim kreditnim registrom do učinkovitejšega obvladovanja kreditnih tveganj Racunovodja.com

Vlada je na svoji 100. redni seji, ki je potekala 8. septembra, sprejela predlog zakona o centralnem kreditnem registru. Banka Slovenije že zdaj upravlja sistem za izmenjavo informacij o zadolženosti fizičnih oseb, v skladu z novim zakonom pa bo centralni kreditni register vseboval tudi podatke o zadolženosti podjetij. To bo prispevalo k učinkovitejšemu obvladovanju kreditnih tveganj.

Predlog zakona daje podlago za vzpostavitev centralnega kreditnega registra, ki bo vseboval podatke o zadolženosti fizičnih oseb in poslovnih subjektov. Gre za nadgradnjo obstoječe ureditve, kjer Banka Slovenije na podlagi zakona o bančništvu upravlja sistem za izmenjavo informacij o boniteti strank, vendar le fizičnih oseb. V centralnem kreditnem registru pa se bodo po novem zbirali tako podatki o zadolženosti posameznikov kot tudi podjetij.

Z registrom bo upravljala Banka Slovenije, ki bo podatke uporabljala za izvajanje nalog na področju vodenja denarne politike, zagotavljanja finančne stabilnosti, makrobonitetnega nadzora in upravljanja tveganj ter za izvajanje nadzora nad bankami.

Podatke bodo regulatorju bančnega trga sporočale banke in hranilnice ter drugi kreditodajalci, kot so gospodarske družbe, katerih prevladujoča dejavnost je sklepanje kreditnih pogodb ali opravljanje storitev finančnega zakupa ali faktoringa, kreditodajalci, ki opravljajo storitve potrošniškega kreditiranja, ponudniki plačilnih storitev, Družba za upravljanje terjatev bank, Stanovanjski sklad RS in Eko sklad.

Kreditodajalci si bodo lahko pod določenimi pogoji izmenjevali podatke iz centralnega kreditnega registra. Tako bodo lahko ocenjevali kreditno sposobnost strank in posledično učinkoviteje obvladovali kreditno tveganje, ne bodo pa smeli teh podatkov uporabiti za neposredno ali ciljno trženje.

Predlog zakona tako fizični osebi kot poslovnemu subjektu omogoča, da se seznani z vsemi podatki, ki se o njem obdelujejo v sistemu izmenjave informacij, s čemer se zagotavlja kontrola pravilnosti podatkov in posledično izboljšanje kakovosti podatkov o kreditojemalcu.

Vzpostavitev centralnega kreditnega registra sledi tudi aktivnostim v evropskem bančnem prostoru, kjer si Evropska centralna banka že od leta 2011 prizadeva za vzpostavitev enotne baza podatkov s podrobnimi informacijami o posameznih bančnih posojilih v evrskem območju. To bazo bo mogoče vzpostaviti le s povezovanjem nacionalnih kreditnih registrov in poenotenjem nacionalnih poročevalskih okvirov o kreditnih tveganjih.

Tudi Evropska komisija v svojih priporočilih v okviru postopka za  preprečevanje in odpravljanje makroekonomskih neravnotežij meni, da bi prav vzpostavitev enotnega registra posojil zmanjšala tveganje čezmerne zadolženosti sektorja malih in srednjih podjetij, katerih raven slabih posojil je še vedno visoka. Banka Slovenije se je zato v sodelovanju z Združenjem bank Slovenije zavezala, da bo še letos vzpostavila centralni kreditni register kot osrednjo zbirko podrobnih statističnih podatkov o kreditnih tveganjih, ki bo omogočala učinkovitejše obvladovanje kreditnih tveganj kot tudi zmanjšala tveganje čezmerne zadolženosti.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT