Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.12.2016 14:57:51

Pojasnilo o ukinitvi registrskih računov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pojasnilo o ukinitvi registrskih računov Racunovodja.com

Registrske račune, ki jih mora centralna depotna družba v skladu z zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih ukiniti do 1. januarja 2017, bodo začasno nadomestili pomožni računi. Z njih bo možno vrednostne papirje na trgovalne račune v skladu s predvidenimi spremembami pravil centralne depotne družbe prenašati, dokler ne bodo dejansko položeni pri sodišču. Fizične osebe bodo torej praviloma imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oz. prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje.

Do izteka omenjenega roka, 1. januarja 2017, ne bo prišlo do prenosa vseh nematerializiranih vrednostnih papirjev z registrskih na trgovalne račune. Pri centralni depotni družbi bo po ocenah konec leta odprtih še 135.000 registrskih računov. V številkah to pomeni, da bo ostala slaba polovica računov, vrednostno pa se bo na njih vodilo še manj kot štiri odstotke nematerializiranih vrednostnih papirjev glede na vrednosti z dne 1. januarja 2016, če upoštevamo samo fizične osebe, pa manj kot tretjina vrednosti.

Kljub temu da bodo ob koncu leta na registrskih računih, ki bodo 1. januarja ukinjeni, še vodeni nematerializirani vrednostni papirji, to ne pomeni, da bodo 1. januarja vsi takoj preneseni v sodni depozit. Tega zakon niti ne zahteva niti to ni tehnično izvedljivo. Položitev nematerializiranega vrednostnega papirja pri sodišču se namreč lahko izvede le na podlagi njegovega sklepa.

Lani uveljavljeni zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih (ZNVP-1) določa, da se prenos v sodni depozit izvede v skladu s pravili centralne depotne družbe in akti, ki urejajo položitev stvari pri sodišču. Ker si želimo, da proces ukinitve registrskih računov ne bi povzročal nepotrebnih stroškov imetnikom vrednostnih papirjev in ogrozil delovanja sodišč, bodo sledeč predvidenim spremembam pravil centralne depotne družbe od 1. januarja 2017 nematerializirani vrednostni papirji, ki do poteka roka ne bodo preneseni z registrskega na trgovalni račun, še vedno vodeni na računu, ki sicer ne bo več registrski, a se bo še vedno glasil na dotedanjega imetnika in bo še vedno v domeni centralne depotne družbe. Imetnik bo imel ves čas, ko se bodo njegovi vrednostni papirji še nahajali na tem računu, možnost, da odpre trgovalni račun in vrednostne papirje prenese nanj.

Dinamiko prenosov nematerializiranih vrednostnih papirjev z opisanih prehodnih računov v sodni depozit bo določila centralna depotna družba s svojimi pravili, zato še ni možno napovedati, koliko časa bodo imetniki lahko imeli pomožne račune. Tudi proces izvajanja sodnih depozitov terja svoj čas. Opravljeni razgovori so pokazali, da namerava centralna depotna družba v sodni depozit najprej prenašati vrednostne papirje pravnih oseb (za katere je rok za prenos potekel 30. septembra letos), šele nato bi sledil prenos vrednostnih papirjev fizičnih oseb, in sicer ob upoštevanju načela neoviranja že tekočih procesov, usmerjenih v uskladitev z zakonskimi zahtevami.

Fizične osebe bodo torej praviloma imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oz. prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje.

Vir: MF

Ključne besede:
refistrski računi
vrednostni papirji

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT