Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.1.2017 10:25:34

Novosti v davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter v davčnih obrazcih, ki jih FURS predlagajo nosilci osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti – OKGD

Rubrika: Kmetijstvoprint Natisni

Novosti v davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter v davčnih obrazcih, ki jih FURS predlagajo nosilci osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti – OKGD Racunovodja.com

V Uradnem listu št. 83/16 z dne 23. 12. 2016 je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o obrazcih za priglasitev začetka, konca in sprememb ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Pravilnik je začel veljati naslednji dan po objavi. V Uradnem listu št. 86/16 z dne 30. 12. 2016 pa je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki je prav tako začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se za davčna obdobja, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2016, za katera se davčni obračun predloži po 31. decembru 2016. Glavnina sprememb in novosti davčnega obračuna je namenjena nosilcem osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti – OKGD. Čistopisi veljavnih obrazcev priglasitev, davčnega obračuna in prilog.

V Uradnem listu št. 83/16 z dne 23. 12. 2016 je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o obrazcih za priglasitev začetka, konca in sprememb ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Prenovljene so vse štiri priloge za priglasitev začetka, konca in sprememb ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti - OKGD na podlagi vodenja knjigovodstva oziroma evidenc.

FURS izpostavlja naslednje:

  • Priloga 1 je namenjena priglasitvi ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz OKGD na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, določitvi nosilca dejavnosti kmečkega gospodinjstva in priglasitvi izbranega načina ugotavljanja davčne osnove. Za davčno leto 2017 je v skladu s prehodno določbo 66. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 53/16) priglasitev izjemoma možna še do 15. 1. 2017. Do tega roka je izjemoma možno priglasiti tudi spremembo nosilca oziroma novega nosilca dejavnosti kmečkega gospodinjstva, ki se za davčne namene začne uporabljati s 1. 1. 2017. Spremembo se priglasi na Prilogi 3.
  • Sprememba članov kmečkega gospodinjstva, ki se priglasi s Prilogo 2 sedaj v okviru navodila za izpolnjevanje natančno predpisuje način upoštevanja vstopa in izstopa posameznih članov kmečkega gospodinjstva za davčne namene in sicer glede na čas, v katerem se priglasitev spremembe vloži. Spremembe članov kmečkega gospodinjstva se za davčne namene upoštevajo s prvim dnem leta vložitve vloge, če je ta priglasitev vložena do vključno 30. junija in s prvim dnem leta, ki sledi letu vložitve, če je ta priglasitev vložena po 30. juniju. Ne glede na navedeno pa se spremembe v zvezi z opravljanjem druge kmetijske dejavnosti ali dopolnilne dejavnosti na kmetiji upoštevajo z datumom, ki je za spremembo vpisan v davčni register.

V Uradnem listu št. 86/16 z dne 30.12.2016 je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Obrazec davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti je spremenjen in dopolnjen. V nadaljevanju sledi kratko pojasnilo za posamezne spremenjene priloge.

Priloga 1: Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti vsebuje naslednje spremembe:

  • V delu II. OSNOVNI PODATKI O ZAVEZANCU novo polje, ki so ga dolžni označiti zavezanci, ki so v obdobju, za katerega predlagajo davčni obračun, nosilci osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti v skladu z drugim odstavkom 47. člena ZDoh-2.
  • Prav tako se novo polje za označitev nahaja v delu VII., ki se po novem imenuje SPREMEMBA NAČINA UGOTAVLJANJA DAVČNE OSNOVE V NASLEDNJEM DAVČNEM OBDOBJU. Polje oz. izjavo pod VII. C so dolžni označiti nosilci osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti v letu po letu, za katerega predlagajo aktualni obračun, ugotavljajo pavšalno (na podlagi katastrskega dohodka), kar pomeni, da so davčnemu organu predhodno predložili priglasitev prenehanja ugotavljanja davčne osnove od dohodka iz OKGD na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Rok za priglasitev izstopa iz sistema ugotavljanja davčne osnove iz naslova OKGD po sistemu vodenja knjig z letom 2016 in prehod na ugotavljanje davčne osnove na podlagi katastrskega dohodka z letom 2017 je potekel 31. 10. 2016.
  • V delu V. IZRAČUN AKONTACIJE DOHODNINE OD DOHODKA IZ DEJAVNOSTI (DEJANSKI) ni več polja za prikazovanje zneska izplačil političnim strankam (15.12), ki niso dovoljena osebam, ki opravljajo dejavnost.

Priloga 2: Metodologija za izpolnjevanje obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti vsebuje posodobljene pravne podlage ter dodana pojasnila o izpolnjevanju Priloge 1 v novih vsebinah. Med drugim je sedaj podrobneje predpisan tudi način izpolnjevanja rubrike »vrste socialnega zavarovanja«, zlasti za nosilce dejavnosti kmečkega gospodinjstva in za zavezance, ki samostojno opravljajo specializiran poklic na področju kulturne dejavnosti.

Priloga 3: Bilanca stanja in Priloga 4: Izkaz poslovnega izida se za davčna obdobja od vključno 1. 1. 2016 dalje uporabljata že na podlagi Pravilnika o spremembah Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 100/15 z dne 23. 12. 2015. Sedanja sprememba, ki se nanaša na formulo pod zaporedno št. 44 v Prilogi 4 je zgolj redakcijska.

Priloga 7a: Podatki v zvezi z olajšavo za investiranje po 66.a členu ZDoh-2 (po 1. 1. 2012) in za namene 73.a člena ZDoh-2 ima sedaj daljše ime, saj je po novem namenjena tudi ločenemu prikazovanju neizkoriščenega dela davčne olajšave iz naslova investiranja v OKGD. Za te namene je k dosedanjim stolpcem dodan nov stolpec, ki ga bodo izpolnjevali zavezanci, ki so v davčnem letu, za katero se predlaga obračun, nosilci OKGD.

Priloga 10: Podatki v zvezi z olajšavo za donacije v TABELI A – višina možnih olajšav za donacije, ne vsebuje več razdelka C., ki se je nanašal na izplačila političnim strankam.

Priloga 13a: Razmejitev osnove, ki se nanaša na kmetijsko, gozdarsko in dopolnilno dejavnost na kmetiji in izračun povprečne stopnje akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti za zavezance iz drugega odstavka 47. člena ZDoh-2 se je prav tako preimenovala, saj sedaj ni namenjena zgolj izračunu povprečne stopnje temveč tudi obveznemu razkrivanju podatkov o višini davčne osnove, ki se nanaša na kmetijske dejavnosti, kadar zavezanec v obdobju obračuna opravlja tudi druge, nekmetijske dejavnosti.

V vseh navedenih prilogah je ustrezno dopolnjena oziroma spremenjena tudi metodologija za njihovo izpolnjevanje.

Skladno s spremembami obrazca davčnega obračuna in prilog k obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter glede na spremembe drugih predpisov, ki vplivajo na obdavčitev, FURS pripravlja tudi spremembe programske podpore za izdelavo in oddajo davčnih obračunov in prilog, ki so trenutno v veljavi. Ne glede na navedeno je preko sistema eDavki trenutno blokirana le oddaja davčnih obračunov akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD), ki se nanašajo na obdobja v letu 2017, še vedno pa je na dosedanji verziji obrazca dovoljena vložitev davčnih obračunov, ki se nanašajo na davčna obdobja pred 1. 1. 2017. Na portalu eDavki lahko tudi spremljate Novice v zvezi s programsko podporo.

Vir: FURS

Ključne besede:
dohodnina
dohodnina 2017
dohodek iz dejavnosti
osnovna kmetijska in gozdarska dejavnost
OKGD

Zadnji članki iz rubrike:

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

24.7.2020 12:43:30:
Predvidene spremembe pri definiciji kmeta

23.4.2020 16:54:15:
Najnižja bruto urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo v kmetijstvu

2.5.2019 16:42:58:
Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost z vidika identifikacije za namene DDV ter pravica do uveljavljanja pavšalnega nadomestila

5.3.2019 15:14:06:
Poziv k predložitvi obračuna za pavšalno nadomestilo za leto 2018

Najnovejši članki:

28.9.2020 16:30:05:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, avgust 2020

28.9.2020 16:24:34:
Prispevek ob Tednu požarne varnosti Gasilske zveze Slovenije

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT