Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.2.2017 15:38:10

Vlada sprejela stališče k predlogu o skupni osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb na ravni EU

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče k predlogu o skupni osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb na ravni EU

Vlada je na svoji 119. redni seji, ki je potekala 26. januarja 2017, sprejela stališče Republike Slovenije k Predlogu direktive Sveta o skupni osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb. Slovenija podpira prizadevanja za pravičnejše obdavčenje dohodkov pravnih oseb ter ustvarjanje enostavnega in podjetjem prijaznega davčnega okolja, prizadevala pa si bo za rešitve, ki so administrativno manj obremenjujoče in se bodo lahko ustrezno prenesle v nacionalno zakonodajo.

Vlada je sprejela stališče Republike Slovenije k Predlogu direktive Sveta o skupni osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb. Republika Slovenija podpira prizadevanja za pravičnejše obdavčenje dohodkov pravnih oseb ter ustvarjanje enostavnega in podjetjem prijaznega davčnega okolja. Slovenija podpira skupni pristop k določitvi skupne osnove za davek od dohodkov pravnih oseb v Evropski uniji. Slovenija v tej fazi podpira ureditev, ki ne predvideva obvezne vključitve vseh poslovnih subjektov v določanje skupne osnove za davek od dohodkov pravnih oseb, vendar ob zavedanju, da se bodo z vzporedno uporabo dveh sistemov, nacionalnega davčnega sistema in predlaganega sistema o določitvi skupne davčne osnove, povečala opravila davčnih uprav. Podpira postopnost pri uvajanju novega sistema. Slovenija bo sodelovala pri razpravah na delovnih skupinah Sveta. Pozorna bo na temeljna izhodišča in načela, na katerih bodo temeljile glavne določbe predloga, kakor tudi na jasnost in enotno razumevanje določil ter tudi na določitev in vsebino pooblastila Evropski komisiji za sprejemanje delegiranih aktov. Slovenija si bo prizadevala za rešitve, ki so administrativno manj obremenjujoče in se bodo lahko ustrezno prenesle v nacionalno zakonodajo.

Na osnovi analize Komisije po izbranem modelu se sicer ne zajema vseh transmisijskih kanalov, vendar se vseeno ocenjuje, da bi se celotni davčni prihodki na ravni EU-28 znižali za 0,08 % BDP. Znižanje je predvsem posledica upada prihodkov iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb, ki bi se - ne sicer povsem v celoti - zaradi pozitivnih učinkov na gospodarstvo kompenzirali z rastjo prihodkov iz davka na potrošnjo in dohodnine. Po oceni Komisije so pričakovane gospodarske koristi predloga pozitivne. Skupna osnova za davek od dohodkov pravnih oseb, vključno z olajšavo za pokrivanje čezmejne izgube ter ugodnostjo za rast in naložbe, naj bi privedla do povečanja naložb za do 3,6 % in zaposlovanja za do 0,5 %. Davčne uprave bodo imele stroškovne in časovne prihranke, povezane z delom z določanjem transfernih cen, saj bo davčne zadeve skupine družb večinoma obravnavala davčna uprava države članice, v kateri ima matična družba rezidentstvo. Po drugi strani pa bodo imele nacionalne davčne uprave dodatne stroške izpolnjevanja obveznosti zaradi hkratnega vodenja in vzdrževanja dveh vzporednih sistemov. Postopanje davčne uprave pri čezmejnih postopkih je v pravilu zahtevnejše in dolgotrajnejše, vendar pa takšno postopanje že sedaj terjajo številna in raznolika posebna nacionalna pravila proti izogibanju davkom. Tudi v veljavnem ZDDPO-2 so določena predmetna pravila, ki jih Finančna uprava RS že izvaja.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

12.12.2019 13:27:10:
Novosti, ki jih prinaša novela ZDDPO-2R

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

12.12.2019 11:28:03:
Poročanje o gostih in prenočitvah

12.12.2019 11:12:22:
DDV in davčno potrjevanje računov pri oddajanju preko posrednikov (Airbnb, Booking...)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT