Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.2.2017 15:45:11

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje glede diskriminatornih pogojev, s katerimi se soočajo slovenska podjetja, ki delujejo v Avstriji

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje glede diskriminatornih pogojev, s katerimi se soočajo slovenska podjetja, ki delujejo v Avstriji Racunovodja.com

Vlada je na svoji 120. redni seji, ki je potekala 1. februarja 2017, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje poslanca Franca Breznika v zvezi z diskriminatornimi pogoji, s katerimi se soočajo slovenska podjetja, ki delujejo v Avstriji.

Vlada Republike Slovenije problematiko stalno spremlja in pojasnjuje, da je delovnopravna zakonodaja v pristojnosti držav članic, kar pomeni, da Vlada Republike Slovenije neposredno ne more vplivati na vsebino nacionalne delovnopravne zakonodaje v Republiki Avstriji. Novi avstrijski Zakon o preprečevanju plačilnega in socialnega dumpinga velja enako, tako za avstrijska, kot za tuja (tudi slovenska) podjetja, zato težko govorimo o neposredni diskriminaciji. Vlada Republike Slovenije meni, da gre bolj za nesorazmernost ukrepov, ki omejujejo prost pretok storitev in tako dodajajo oviro na notranjem trgu. Za slovenska podjetja največjo težavo predstavlja izredno rigorozno izvajanje nadzora in zahteve avstrijskih inšpekcijskih organov po predložitvi listin in dokumentov, ki jih morajo imeti napoteni delavci ves čas pri sebi. To problematiko je Vlada Republike Slovenije izpostavila tudi na 3. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Štajerska, ki je potekal 2.12.2016 v Gradcu. Poudariti je potrebno, da tudi slovenska zakonodaja od tujih ponudnikov storitev zahteva primerljive listine in dokumente, kot jih zahteva avstrijska zakonodaja, prav tako pa so v Sloveniji zagrožene globe, kot jih predvideva novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki je trenutno v prvi obravnavi v Državnem zboru Republike Slovenije, visoke (do 60.000 evrov).

Ker se slovenska podjetja v zadnjem času pogosto obračajo na Vlado Republike Slovenije z navedbami, da avstrijski inšpektorji na terenu od delavcev zahtevajo dokumentacijo, za katero ni nikjer zapisano, da je za opravljanje čezmejnega dela obvezna, ter je zaradi tovrstne prakse avstrijskih inšpekcijskih organov praktično nemogoče v celoti izpolniti njihove zahteve, sankcije pa so nesorazmerne, bo Vlada Republike Slovenije o teh težavah podrobno pisno seznanila avstrijsko stran. Predlagala bo tudi čimprejšnje srečanje, kjer bi neposredno poizkusili poiskati rešitve za spoštovanje kriterija sorazmernosti, ki je v Republiki Avstriji zelo problematičen in ki se je spremenil v najbolj obremenjujočega za tuja podjetja. Poudariti pa je potrebno, da so se tudi slovenska podjetja, ki čezmejno opravljajo storitve v Republiki Avstriji, dolžna natančno poučiti o vseh pogojih, ki jih morajo izpolnjevati pri opravljanju čezmejnih storitev, saj se v praksi večkrat pokaže, da so težave lahko tudi na strani izvajalcev čezmejnih storitev. Potrebno je dosledno spoštovanje avstrijske delovnopravne zakonodaje. Pomembno delo pri seznanitvi z zakonodajo in pomoči slovenskim podjetnikom opravlja tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju.

Pri čezmejnem opravljanju storitev gre za poslovno odločitev posameznih podjetij ali podjetnikov. Vlada Republike Slovenije v ta razmerja na prostem trgu ne posega, podjetja pa imajo v Avstriji na voljo pravne instrumente, s katerimi lahko v Avstriji uveljavljajo pravice. V primeru potencialne gospodarske škode, ki bi slovenskim podjetjem ali podjetnikom nastala zaradi tovrstnega omejevanja dela v Republiki Avstriji, bo Vlada Republike Slovenije le-to poskušala čim bolj omiliti z drugimi instrumenti, v sodelovanju z Republiko Avstrijo.

Vlada sicer pričakuje, da bo Komisija, skladno z njenim decembrskim Sporočilom "Pravo EU: Z boljšo uporabo do boljših rezultatov" pritožbe slovenskih podjetjih hitro preučila in primerno postopala.

Vir: MGRT

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT