Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.4.2017 15:59:03

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z zlorabami na področju obračunavanja potnih stroškov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z zlorabami na področju obračunavanja potnih stroškov Racunovodja.com

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka v zvezi z zlorabami na področju obračunavanja potnih stroškov.

V pisnem poslanskem vprašanju poslanec zastavlja naslednja vprašanja:

1. Ali posamezni državni organi vodijo nadzor nad dejanskimi prevozi na delo in domov?

2. Kakšen je ta nadzor?

3. Ali so bile v zadnjih letih ugotovljene kakšne nepravilnosti na tem področju in kakšni ukrepi so bili podvzeti zoper kršitelje?

Vlada odgovarja, da Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela je za zaposlene v organu državne uprave urejeno v Zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) in v Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji. V Aneksu h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji so natančneje določene pravice in dolžnosti javnega uslužbenca v zvezi s povračilom stroškov prevoza na delo in z dela. Skladno z omenjenim aneksom javni uslužbenci ob nastopu dela in ob vsaki spremembi bivališča izpolnijo izjavo o uveljavljanju stroškov prevoza na delo in z dela in jo predložijo delodajalcu, ki upoštevajoč določbe navedene zakonodaje, preveri pravilnost le-te.

Vlada je dne 10.01.2013 sprejela sklep, v katerem je določila, da se za namen povračil stroškov in drugih prejemkov ter drugih pravic in obveznosti zaposlenih v organih državne uprave določa uporabo enotnega daljinomera, in sicer daljinomer »zemljevid.najdi.si« portala Najdi.si podjetja TSMedia d.o.o..

Veljavna pravna ureditev instituta nadzora nad zlorabo pravice do povračila stroškov prevoza na delo in z dela javnih uslužbencev sicer dopušča, da predstojnik organa za izvedbo nadzora nad tovrstno zlorabo sklene pisno pogodbo in pooblasti pravno ali fizično osebo v skladu z zakonom, ki ureja detektivsko dejavnost, vendar državni organi za opravljanje nadzora nad zlorabo pravice zaposlenih do povračila stroškov prevoza na delo in z dela le-teh niso sklepali.

V primeru suma, da javni uslužbenec zlorablja pravico do povračila stroškov prevoza na delo in z dela, pa se uvede nadzor skladno z Zakonom o javnih uslužbencih, pri čemer se ugotavlja zloraba pravice do povračila stroškov prevoza na delo in z dela.

Državni organi doslej v večji meri niso zasledili zlorab oziroma nepravilnosti na tem področju. Le v nekaj primerih je bil podan sum zlorabe pravice do povračila stroškov prevoza na in z dela ter bil izveden postopek ugotovitve dejanskega stanja, vendar sum zlorabe v vseh primerih ni bil upravičen.

Po podatkih državnih organov je najpogostejša praksa nadzora letni pregled vzorca plač, pri čemer se pregleda tudi izjave in skladnost izplačil stroškov prevoza na in z dela. V primeru ugotovljenih nepravilnosti, so zaposleni dolžni vrniti preveč izplačane zneske potnih stroškov v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju.

Iz pridobljenih podatkov državnih organov izhaja tudi primer, ko je organ državne uprave prejel anonimno prijavo zaradi nepravilno prijavljenih stroškov prevoza na delo in z dela, na podlagi katere je bila izvedena preiskava suma kaznivega dejanja. Na podlagi vložene kazenske ovadbe je sodišče razsodilo, da se izda kaznovalni nalog, saj je obdolženi pridobil protipravno premoženjsko korist z lažnim prikazovanjem ter prikrivanjem dejanskih okoliščin.

Vir: MJU

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT