Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.1.2006 16:33:48

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 12. januarja sprejela Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških, s katerim se ureja predpisovanje glob v evrih, uvaja se nova kategorija storilca prekrškov in sicer posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost (notarji, odvetniki, zdravniki zasebniki). Predlagane so spremembe glede predpisovanja in izrekanja stranske sankcije kazenskih točk, ki se sme predpisovati samo v določenem številu, izrekati pa jih bo mogoče tudi imetnikom vozniških dovoljenj, izdanih v tujini. Zakon uvaja možnost, da se s posebnim predpisom uredi zbiranje kazenskih točk po posameznih kategorijah motornih vozil in da se določenim kategorijam voznikom (npr. poklicni vozniki) izreče prenehanje pri višjem ali nižjem zbranih številu kazenskih točk.

Predlagana je tudi podrobnejša procesna ureditev za določitev uklonilnega zapora in nadomestitev globe z opravo določene naloge v splošno korist ali v korist samoupravne lokalne skupnosti. Zaradi nesorazmernih učinkov veljavne ureditve razmejitve pristojnosti odločanja v hitrem oziroma v rednem sodnem postopku je predlagana sprememba tako, da se jasno določa pristojnost za odločanje v posamezni vrsti postopka o prekršku. S predlagano spremembo razmejitve med hitrim in rednim sodnim postopkom o prekršku je povezana tudi predlagana sprememba izrekanja stranske sankcije kazenskih točk v cestnem prometu, ki jo bo mogoče izreči tudi s plačilnim nalogom.

Predlaga se podaljšanje roka za vložitev predloga za obročno odplačevanje globe s tem, da se ob opustitvi določitve posebnih pogojev za odobritev plačila globe na obroke določa kot edini pogoj višina izrečene globe, ki mora biti višja od trikratne najnižje globe predpisane v 17. členu tega zakona. Zaradi zagotovitve ustrezne plačilne discipline pa je predlagano, da v primeru zamude pri plačilu posameznega obroka za plačilo globe zapadejo v plačilo tudi vsi ostali neplačani obroki. Predlagano je, da se ob izreku opomina stranskih sankcij ne izreče, razen stranske sankcije odvzema predmetov. Predlagano je tudi, da se opozorilo lahko izreče oziroma izda tudi pisno in ne le ustno. Zaradi potrebe po večji učinkovitosti zavarovanja izvršitve različnih vrst odločb o prekrških se predlagajo določene dopolnitve instituta zavarovanja, hkrati pa se ureja postopek okrajnega sodišča za odločanje o zahtevi za sodno varstvo zoper odločitve prekrškovnega organa v primeru, ko je ta odločil, da se odločba izvrši takoj. Zaradi zmanjšanja obremenitve sodišč je predlagan obvezen preizkus odločbe o prekršku, ki ga na podlagi vložene zahteve za sodno varstvo opravi že sam prekrškovni organ. Poleg tega so predlagane tudi poenostavitve v rednem sodnem postopku predvsem v primerih, ko upravičenci do pritožbe niso napovedali tega pravnega sredstva. S tem se uvaja možnost, da sodišča ne izdajo obrazložene sodbe, zaradi česar predlagatelj pričakuje večjo učinkovitost sodišč, hkrati pa se ne omejuje pravice do pravnega sredstva. Predlagana je ureditev, s katero se zaradi doseganja hitrejšega obravnavanja v zadevah prekrškov omejujejo primeri, ko višje sodišče razveljavi sodbo sodišča prve stopnje in zadevo vrne v novo odločanje temu sodišču.

Zaradi zagotavljanja večje učinkovitosti pregona prekrškov je spremenjen in dopolnjen tudi člen o zavarovanju izvršitve odločbe o prekršku. Ureditev je spremenjena tako, da je mogoča takojšnja izvršitev odločbe še pred njeno pravnomočnostjo, urejen pa je tudi začasen odvzem listin in predmetov zaradi zavarovanja izvršitve, kar naj bi organom, pristojnim za odločanje o prekrških, omogočilo učinkovito postopanje v posameznih konkretnih zadevah, v katerih doslej niso imeli ustrezne pravne podlage za ukrepanje.

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT