Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.1.2006 15:09:00

Enotno plačilno območje: opravljati plačila kjer koli v EU tako kot v matični državi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Enotno plačilno območje: opravljati plačila kjer koli v EU tako kot v matični državi Racunovodja.com

Evropska komisija je predstavila predloge, s katerimi naj bi odpravili obstoječe pravne ovire, da bi omogočili oblikovanje „enotnega plačilnega območja“ v EU, gospodarstvo EU pa bi tako lahko prihranilo od 50 do 100 milijard EUR na leto. Cilj tega predloga je, da postanejo čezmejna plačila, ki se jih opravi ali s kreditno, debetno plačilno kartico ali z elektronskim bančnim nakazilom, neposredno obremenitvijo ali katerim koli drugim plačilnim instrumentom, prav tako preprosta, poceni in varna kot „nacionalna“ plačila v posamezni državi članici. Trenutno ima vsaka država članica svoja lastna pravila o plačilnem prometu in letni stroški opravljanja plačil med temi različnimi sistemi znašajo 2–3% BDP. Ponudniki storitev ne morejo učinkovito konkurirati in ne morejo nuditi svojih storitev po vsej EU. Predlagana direktiva, znana kot „nov pravni okvir“, bo zagotovila pravičen in neoviran dostop do plačilnih trgov ter okrepila in standardizirala varstvo potrošnikov. Bolj učinkovit in konkurenčen plačilni trg bo posamezniku omogočil ugodnejše osnovne bančne storitve, katerih povprečni letni stroški se v EU gibljejo med 34 EUR in 252 EUR. Danes se cene za isto storitev od države do države zelo razlikujejo: tako je lahko bančno nakazilo v eni državi članici brezplačno, medtem ko lahko znaša več kot deset evrov v drugi[1]. Sicer naj bi se direktiva uporabljala za vse države članice in vse valute v EU, vendar naj bi obenem zagotovila tudi potrebno pravno podlago za enotno plačilno območje v evrih (SEPA), ki ga je predlagal Evropski svet za plačila. Enotno plačilno območje naj bi uresničili najkasneje do leta 2010.

Komisar za notranji trg in storitve Charlie McCreevy je dejal: „Preprostejša, cenejša in hitrejša plačila – enotno plačilno območje prinaša koristi za vsakega posameznega Evropejca in omogoča gospodarstvu EU, da prihrani veliko denarja, in sicer od 50 pa vse do 100 milijard na leto. Blago in storitve boste lahko plačevali tako kot doma kjer koli v EU, kar posamezniku prinaša popolnoma novo kakovost nakupovanja in na tak način bomo še korak bliže uresničevanju Evrope. Enostavni, zanesljivi pravni okvir, ki ga predlagamo danes, je velik korak k uresničevanju tega cilja. Da bomo cilj lahko uresničili do leta 2010, bomo z industrijo in ECB kar najtesneje sodelovali. Pri odpravljanju tehničnih preprek, ki ovirajo oblikovanje enotnega plačilnega območja, se zanašam na bančni sektor, da bo pospešil svoje delo.“

Prednosti

Cilj predlagane direktive je vzpostaviti sodobni in usklajeni pravni okvir za integrirani plačilni trg v EU. Ta sklop skupnih pravil bo omogočil potrošnikom izbiro ugodnega nakupa na podlagi danih informacij.

Direktiva prinaša ponudnikom plačilnih storitev nižje stroške pravne skladnosti, zaradi večje izbire in dejstva, da med sistemi nacionalnih in čezmejnih plačil ni več bistvenih razlik, pa se bo med njimi okrepila tudi konkurenca. Po sprejetju direktive bo mogoča uporaba čezmejnih neposrednih debetnih storitev (skupen in stroškovno ugoden instrument za plačila računov za plin, vodo ali telefon), kar v EU zaenkrat še ni mogoče.

Prednosti so zlasti:

Okrepljena konkurenca med nacionalnimi plačilnimi trgi z odprtjem trgov vsem ustreznim ponudnikom in z zagotavljanjem enakih pogojev za vse. Direktiva omogoča boljši nadzor nad prenosi denarnih sredstev ter obenem spodbuja inovativnost.
Večja preglednost trga za ponudnike in uporabnike zaradi poenostavljenega in popolnoma usklajenega sklopa pravil o zahtevah po podatkih, ki nadomešča različna nacionalna pravila.
Standardizirane pravice in obveznosti za ponudnike in uporabnike plačilnih storitev v EU, z večjim poudarkom na visoki stopnji varstva potrošnikov. To vključuje obvezni/standardni čas izvršitve plačila, in sicer en dan, jamstvo ponudnika plačilnih storitev za pravilno izvršitev plačila in zagotovitev pravočasnega plačila celotnega zneska.

Več informacij na http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/1514&format=HTML&aged=0&language=SL&guiLanguage=en

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT