Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.1.2006 21:36:25

Nov izračun plač po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, od 1.3.2006 naprej

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Nov izračun plač po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, od  1.3.2006 naprej

Več kot tri leta mineva od začetka nove pravne regulacije sistema plač v javnem sektorju. Zakon o novem plačnem sistemu je bil sprejet v juliju 2002 in je do sedaj doživel že pet dopolnitev in sprememb.
Z vidika predstavitve problematike na strokovni delavnici “Inštituta za plačne sisteme”(http://www.seminar@javneplace.si ), ki bo 27.1.2006, je najpomembnejša majska novela zakona z leta 2005. Le-ta dejansko pomeni pravno podlago za pričetek uporabe novega sistema, najprej za direktorje (in funkcionarje) v javnem sektorju potem pa še za ostale zaposlene v javnem sektorju.
Na strokovni delavnici bomo predstavili predpise, ki pomenijo pravno-kategorialni okvir položaja direktorjev in novega plačnega sistema. Povedali bomo, kaj pomeni pojem javni sektor, za koga pravila veljajo, kateri so novi plačni pravni instituti in kako se bodo uporabili v javnem sektorju.
Predstavili bomo celotno paleto novih zakonskih in podzakonskih rešitev. Te so vsebovane v uradnem prečiščenem besedilu Zakona o sistemu plač v javnem sektorju UPB 4 in Uredbi o plačah direktorjev v javnem sektorju (pa tudi Odloku o plačah funkcionarjev).
Na delavnici bomo obravnavali še: (1) osnutek obvestila o razvrstitvi direktorjev v plačne razrede in (2) osnutek aneksa k pogodbi o zaposlitvi direktorja po noveli Zakona o sistemu plač. Oba sta uradno objavljena na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo na elektronskem naslovu: http://www.mju.gov.si/ index.php?id=424. Teksti so brezplačno elektronsko dosegljivi na zgornji spletni strani in na uradni spletni strani Uradnega lista z elektronskim naslovom: http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r01/predpis_ZAKO4511.html

Novi zakon o plačah v javnem sektorju prinaša tudi velike spremembe pri izračunu plač. Največja novost je uvajanje nove metodologije izračuna plač, ki temelji na plačilnih razredih. Poleg tega zakon ureja vrsto stvari, ki prej niso bile natančno določene. Tako uvaja enoten šifrant vrste plačil, enotno metodologijo izračunavanja posameznih izplačil, enotno plačilno listo, itd. V praksi to pomeni, da v večini primerov star in nov sistem izračunavanja plač nista med seboj kompatibilna. Ker zakon od 01.03.2006 določa, da se uporablja nov sistem samo za direktorje, se bo v praksi pojavila velika dilema, kako združiti oba sistema obračuna. Na voljo sta dve rešitvi:
· uporabiti ločen program za direktorje in program za ostale delavce
· izdelati program, ki bi združil oba sistema.
Prvi način je enostaven za implementacijo, saj lahko obdržimo star program za obračun plač delavcev, uvedemo pa le nov program za obračun plače direktorja. Pri uporabi pa nastane kup težav zaradi posredovanja podatkov (DURS, AJPES, banke, virmani, pok. zav., dohodnina, M4 obrazec, itd.). Vse te podatke je potrebno ročno združevati. Zato je takšna rešitev primerna za kratko časovno obdobje.
Pri drugem načinu pa zahteva implementacija skrbno predhodno načrtovanje združevanja vrst plačil, saj moramo nekatere vrste plačil nujno poenotiti (npr. regres, prispevki, dohodnina, bruto, neto, itd.). Ker so po novem zakonu vrste plačil določene, je takšno poenotenje možno le s transformacijo starih vrst plačil. Po uspešni implementaciji je uporaba takšnega sistema enostavnejša, saj imamo vse podatke skupaj, pa tudi prehod na nov obračun za ostale delavce bo hitrejši.
Ko se odločimo za eno od omenjenih kombinacij, se pojavi nova dilema ali je bolje popravljati obstoječ program ali kupiti popolnoma nov program. Predvsem je potrebno pri taki odločitvi upoštevati dejstvo, da so se v nekaj letih popolnoma spremenila orodja za prenos podatkov (nova standarda XML in SOAP), predvsem pa zahteve po sodobni komunikaciji s pošiljanjem podatkov na določena mesta (AJPES, DURS, BANKA, STATISTIKA itd). Pri programih je potrebno paziti tudi na bodočo uporabo na posameznih operacijskih sistemih (npr. 64-bitni računalniki ali odprtokodni sistemi).

Ključne besede:
javne plače
plače v javnem sektorju

Zadnji članki iz rubrike:

4.10.2019 18:25:42:
Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti

2.10.2019 11:48:04:
Avtorski honorar v okviru delovnega razmerja

1.10.2019 15:47:28:
Podatki za obračun plač za september 2019

1.10.2019 12:37:11:
Za koga velja prepoved zaposlovanja tujcev?

25.9.2019 10:52:41:
REK obrazec za popravek na podlagi sodbe ali izvensodne poravnave

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT