Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 15:22:06

Zakon o davku na vodna plovila – izogibanje dvojnega obdavčevanja

Davčni bilten; jan - feb 2007

Rubrika: Sodna praksa - DURS (davčni bilten)print Natisni

Zakon o davku na vodna plovila – izogibanje dvojnega obdavčevanja Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4221-8/2007, 29. 1. 2007

Zavezanci sprašujejo glede obdavčitve z davkom na vodna plovila, ki jih imajo registrirana v Republiki Hrvaški. Predvsem jih zanima, zakaj morajo plačevati davek na vodna plovila v Sloveniji, če pa so ga plačali v državi, v kateri je plovilo registrirano. V nadaljevanju pojasnjujemo:

Novi Zakon o davku na vodna plovila – ZDVP (Uradni list RS, št. 117/06), ki je začel veljati 1. 1. 2007, predpisuje obveznost plačila davka tudi za plovila, daljša od petih metrov, katerih lastniki so rezidenti Republike Slovenije in izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil, vendar v njih niso vpisana, ker so registrirana v tujini. S tem v zvezi je bil tudi pripravljen Poziv k posredovanju podatkov o vodnem plovilu oziroma prijava sprememb podatkov o vodnem plovilu, na podlagi katerega pošljejo podatke tudi naši rezidenti (lastniki plovil), ki imajo plovila registrirana v tujini.

V veljavnem Sporazumu o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja, ki ga je Slovenija sklenila z Republiko Hrvaško (Uradni list RS – MP, št. 16/2005; v nadaljnjem besedilu: konvencija) so dohodki od premoženja urejeni v 22. členu, ki v četrtem odstavku določa, da se vse sestavine premoženja rezidenta države pogodbenice, ki niso navedene v prvih treh odstavkih 22. člena konvencije, obdavčijo v državi rezidentstva prejemnika dohodka (torej v Sloveniji).

Prvi odstavek 22. člena konvencije ureja obdavčitev nepremičnin, z drugim odstavkom je določena obdavčitev premičnin, ki so del poslovnega premoženja stalne poslovne enote, ki jo ima podjetje države pogodbenice v drugi državi pogodbenici, v tretjem odstavku pa je obravnavana obdavčitev premoženja, ki ga sestavljajo ladje, letala in cestna vozila, s katerimi se opravljajo prevozi v mednarodnem prometu.

Vse druge sestavine premoženja rezidenta države pogodbenice, sem sodijo tudi vodna plovila, ureja četrti odstavek 22. člena konvencije, in se obdavčijo samo v državi rezidentstva.

Obdavčitev dohodkov od premoženja je torej v mednarodnih pogodbah urejena v samostojnem členu (navadno je to 22. člen), ki v četrtem odstavku določa, da ima država rezidentstva prejemnika dohodka izključno pravico do obdavčitve vseh drugih elementov premoženja, kamor spadajo tudi vodna plovila.

Tako določbo vsebujejo vse veljavne konvencije, ki jih je sklenila Slovenija, in tudi tiste, ki jih je sklenila SFRJ in jih je Slovenija prevzela v svoj pravni red na podlagi aktov o nasledstvu in urejajo tudi izogibanje dvojnega obdavčevanja premoženja.

Navedenega člena pa ni v konvencijah, ki urejajo samo izogibanje dvojnega obdavčevanja dohodka, ne pa tudi izogibanja dvojnega obdavčevanja premoženja (konvencije z Estonijo, Finsko, Francijo, Indijo,Irsko, Kitajsko, Malto, Nizozemsko, Republiko Korejo, Tajsko,Turčijo ter Veliko Britanijo in Severno Irsko).

Če so torej rezidenti Slovenije že plačali davek v državi, v kateri imajo vodna plovila registrirana in ima s tako državo Slovenija sklenjeno veljavno konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka in premoženja, lahko zahtevajo povračilo tujega davka oziroma vložijo zahtevo za oprostitev plačila davka na podlagi določb posamezne konvencije, ki jo vložijo v državi, v kateri je bil davek plačan. V ta namen si pri krajevno pristojnem davčnem uradu v Sloveniji pridobijo potrdilo o rezidentstvu v Sloveniji, ki se izdaja v slovenskem in angleškem jeziku.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
pojasnila DURS
DURS
Zakon o davku na vodna plovila
dvojno obdavčenje

Zadnji članki iz rubrike:

6.4.2008 14:51:26:
Obračunavanje DDV po uvedbi evra

6.4.2008 14:50:56:
Popravek odbitka DDV

6.4.2008 14:50:28:
Vsebina izdanih dobropisov

6.4.2008 14:49:56:
Obračunavanje DDV od fotokopiranja uradnih aktov

6.4.2008 14:49:22:
Posredovanje finančnih storitev

Najnovejši članki:

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT